Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613547 пати)

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
Не можеме ние да се потпреме на моделот на Шведска, пред се заради менталитетот. Тие не се шапшали како нас тука.

Чекам ред некни за во маркет. Излегува еден, влегува еден. Јас на ред, чекам да излезе некој, и да ми дозволи вработената да влезам.

Една постара госпоѓа, цап-цап-цап, ни добар ден, ни што се чека тука, ни "може ли да влезам, да не е гужва внатре", има ли редица пред маркетов... Ништо.

Си влезе. Ја погледнав вработената, ми вика "што да и правам, почекај".

Ова е еден од милион примери на нашата култура и менталитет. Шведска е далеку од нас.

И јас на истава госпоѓа ќе и оставам на свест да се понаша лабаво во време на пандемија?

Мало сутра.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
kaj se ovie od pricesnive da se razbolat, ete pominaa 2 nedeli...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Трагикомично е во Индија да тепаат за непочитување полициски час заради корона, кога 10% од населението им умира од туберкулоза.
Или не?

In India, each year, approx. 2,20,000 deaths are reported due to Tuberculosis. Between 2006 and 2014, the disease cost Indian economy approximately USD 1 billion. This public health problem is the world's largest tuberculosis epidemic

https://en.wikipedia.org/wiki/Tuberculosis_in_India

Тоа (ако е точно) е некоја иронија која не гледам потреба да ја коментирам сега, не во овој контекст. Контекстот овде е друг: Багра што не се разбира од збор - стап ќе разбере подобро.

Инаку во меѓувреме во САД:
https://twitter.com/CDCgov/status/1253422154256756738

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Во Шведска не постои блискост. Нешто што на Медитеранот постои. Неможе исти работи да функционираат кај различни народи и различно време надвор.

Не дека функционираат и кај нив, ама ете они мислат дека поминале добро. Од друга страна 100 други земји за среќа се одлучија за многу поефикасни методи. За наша среќа и ние и Грција исто се одлучи.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Zabari rabotat li sega u ovaa situacija. Istovremeno preporacajte nekoj kvaliteten parki ne se problem :).  Ima li nekoj iskustvo so endomak, kruna ms ili slicno, tie vaka prvi mi padnaa na pamet.  Znam deka nekade se pisuvase okolu ova ama od koga pocnavte so korona  ....
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Zabari rabotat li sega u ovaa situacija. Istovremeno preporacajte nekoj kvaliteten parki ne se problem :).  Ima li nekoj iskustvo so endomak, kruna ms ili slicno, tie vaka prvi mi padnaa na pamet.  Znam deka nekade se pisuvase okolu ova ama od koga pocnavte so korona  ....
Сега не работат стоматолозите. Јас би ти ги препорачал "Бајевски" кај Шампионче.

Sent from my Redmi

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Ја би ѕи препорачал да почекаш да се отворат границите па да појдеш фо Германија или Шведска/Данска...
Остај овде клошарана за кусур што работат....

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
^
Me .... :)
Da e za mene lesna rabota, i "klosarana" sto gi narekuvas ke zavrsi rabota. Ama za razlika od drugi za roditel si baram pokvalitetno, normalno u Sk

Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Трагикомично е во Индија да тепаат за непочитување полициски час заради корона, кога 10% од населението им умира од туберкулоза.
Или не?

In India, each year, approx. 2,20,000 deaths are reported due to Tuberculosis. Between 2006 and 2014, the disease cost Indian economy approximately USD 1 billion. This public health problem is the world's largest tuberculosis epidemic

https://en.wikipedia.org/wiki/Tuberculosis_in_India

Против туберкулоза може да се вакцинираат, а против ковид, само стап!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
ZDRAVJE PREKU IGLA NE VLEGUVA !!!!
preku  stap vlegu va xD
Navodno ovie shto se vakcinisani protiv tuberkuloza polesno go prebroduvale koronishtevo . ( who pishe taka)
e cudi se ja oti glava me bolit cel den eve shto bilo
https://mkd-news.com/haarp-nad-makedonija-kako-se-chustvuvavte-ovie-denovi-spievte-li-navecher/?fbclid=IwAR1mkkDQgFk9lBEa-fp2r8yEk85aNRa06YbKsb-1Ljwgnh1Ymtnbp8Ia4-Q

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224

Кликајте лајкови на видеово.
Очајно му требаат.

Или изгледајте го...особено делот после 7:40.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
пази "i and other health experts" вика, а и најбоље другарче со Фаучи, кој не го бие баш добар глас и многу се против неговите ставови.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер

https://www.thelocal.se/20170907/sweden-ranked-worst-place-to-make-friends-again

Sweden ranked worst place to make friends… again

Да се разбереме зошто не треба карантин таму. Они се вечито во карантин, по свој избор.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
Тоа не значи дека рестораните, кафетериите и слично не се полни со луѓе кои седат блиску едни до други. И плус ранкингот го прават дојденците, што не значи дека меѓу себе не се дружат. Сите западно европски земји се такви, оние богатите, па не секаде ист е развојот на епидемијата.
Не ми текнува дали Шведска ги затвори градинките и школите или си работат цело време? Ако ги затвориле, може ради тоа и нема огромни бројки како што би се очекувало.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Имате ли другарчиња у таа меретна шфецка?

Од тоа што слушам, не ми изгледа така сјајно. Не само по овој параметар, воопшто. :)

ЗНАЧИ:

У Шведској - проблеми. Здраво!
Министерство за транс, поп и виски.