Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1611262 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Вежбање дап, потребно е за здравје и добар имун систем. Ама не ако треба да се прави во гужви на кеј, или било каде на начин на кој се ризикува ширење на заразата. Затоа ќе мора полициски час како мерка, пошто луѓето не користат здрав разум.

За планинарење секако повели, само попаметно би ни било да идеме на друга планина пошто на Водно дефинитивно станува се повеќе и повеќе гужва и тоа до таа мера да веројатно е небезбедно.

Тоа што во јавност не носиш маска и заштитни наочари не ти е паметно. Без ракавици можеш да поминеш ако имаш дисциплина да не се фаќаш по лице (пред да ги измиеш рацете). Носење маска и заштитни наочари е мерка што би морало да се пропише, веројатно единствена причина зошто не е пропишано е тоа што немаат залихи. Но свесен човек не му треба некој да му наложи да прави нешто што е паметно да се направи. Во Кина и во Кореја една од мерките што им помогна во запирање на заразата е токму носење на маски.

Интересно..

Јас за разлика од тебе од 12 март (четврток)  имам 2 пати излезено од дома.
Еднаш на работа бидејќи морав и еднаш то Тинекс.
Немам ни маска, ни ракавици, ни наочари, ниту па паничам, ниту па луѓето околу мене ги реметам.

Бидејќи  за да биде успешен карантинов потребно е времето по дома да се искористи паметно или во најмала рака да биде подносливо.
Лично, со паничари околу мене кои дремат на worldometer и ги бројат црвените колони по цел ден, јас не издржувам во карантин ни 12 саата , не па месец дена, па ништо чудно да додјам да ти правам друштво на Водно.

Моја препорака за секој е кој досега не можел (ради недостиг на мотивација или обврски) , да проба да почне здрав начин на живот со вежбање и исхрана бидејќи во отсуство на вакцина , здрав имунлошки систем е единсвена одбрана против било каков вирус...грип или корона. Сеедно.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Ван, Ете колку си испаничен и неинформиран.

Што ќе ти се побогу маска и наочари додека се пентериш по водно. Да не пливаш меѓу маса народ?

Втор момент е што фати пена на уста повикувајки на домашни самоизолации, а ти се шеткаш и регистрираш кој што правел.

Па поповите како велат „не ме гледај што правам, слушај ме што зборувам“.
Башка полициски час и општа забрана за движење сеуште не се прогласени. Што побрзо нека ги прогласат - јас ќе ги почитувам. До тогаш никого не загрозувам со планинарење, а имам маска на готовс да ја ставам на лице во моментите на разминување со други (од кои на жалост ретко кој носи маски, ама имаше и такви).

Интересниот дел (што го пропушташ од желба да ме „заебеш“), е што никогаш немало толку луѓе на Водно.
Другпут не можеш од дома да ги извадиш, сега наеднаш сите се сетија да спортуваат. Ај на Водно реално се побезбедни иако треба да се носат маски, ама она гужвите на кејот (исто без маски) се скроз ретардирани.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Откако те знам на форумов постојано извртуваш, релативизираш, ставаш неискажани зборови во уста на соговорник, шириш дискусии на други полиња, измислуваш, и да не редам понатаму.
Немав никаква желба да те заебам, сам си се заеба.

Кога веќе не почитуваш препораки, прашање е колку ќе ги почитуваш забраните.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Моја препорака за секој е кој досега не можел (ради недостиг на мотивација или обврски) , да проба да почне здрав начин на живот со вежбање и исхрана бидејќи во отсуство на вакцина , здрав имунлошки систем е единсвена одбрана против било каков вирус...грип или корона. Сеедно.

Не заборавај и витамин Д, многу важен за функцијата на имуниот систем.
Добри информации има овде:

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Јасно ми е.
Сонце = Витамин Д.

Али ова е пресудно за децава во раст кои ќе седат дома.  Ја ионака по природа сум вампир.

Отсутен Mikius

• Легенда
Lol https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1122114258134458&set=pcb.1122114424801108&type=1&theater
Така е кога на 1% од населението ќе им текне да прошетаат по кеј а воедно не се телепатски поврзани.

А на почитуваниот Ван му предлагам да даде најава на сите медиуми, во кој ден, во кој час, планира да тргне на прошетка, се со цел да не му се плеткаат пред нозе ретардираните.

Се сетив на една случка пред многу години.
Со еден комшија се договараме да ги оставиме цигарите, дополнително во случај некој, некого да го фати со цигара, да части во кафана под казна.
Еден ден излегувам од дома и ми се припуши и си запалив.
Проценката ми беше дека е на работа, а во случај да е дома мали се шансите да се сретнеме на улица.

Се сретнавме, и двајцата со запалени цигари.
И тој имал исто размислување како мене.

Статистички како да сме добиле лото, де факто се почастивме во кафана ;D
« Последно менување: 21 Март 2020, 18:17:42 pm Mikius »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
So far this season, the U.S. Centers for Disease Control and Prevention has recorded 36 million cases in the U.S., with 370,000 hospitalizations and 22,000 deaths.

Nope, CDC има рекорд за: „A total of 18,904 laboratory-confirmed influenza-associated hospitalizations“

A има проценка (estimate) за онаа бројка горе: CDC estimates that so far this season there have been at least 38 million flu illnesses, 390,000 hospitalizations and 23,000 deaths from flu.
https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm

За смртноста од инфлуенца погледни ја оваа страна: https://gis.cdc.gov/grasp/fluview/mortality.html
Во неделата со пик имало запис за околу 500 смртни случаи НЕДЕЛНО од грип и 3500 од пнеумонија. во УСА (преку 327,000,000 жители, да потсетиме).

Да потсетиме, во Италија вчера имаше запис (не естимација) во еден ден повеќе смртни случаи од COVID-19 отколку во УСА запишани смртни случаи од инфлуенца во најсилната недела. Она што го потенцираат сега во Италија е, дека многу од луѓето умираат од COVID-19, во домашни услови без да бидат пред или постхумно тестирани за присуство на вирусот.

И уште една работа:
Рачунајте дека пациентите од корона вирус ќе ги преокупираат болничките кревети, па оние кои се болни од сезонски грип, нема да може да дојдат до потребиот кревет.
Времето потребно за нега на болен од корона вирус е неколкукратно подолго од времето потребно за нега на болен од грип и пнеумонија предизвикана од грип. Значи подолго ќе го држи болничкиот кревет.

И на крај, Италија стигна до скоро 5000 мртви од вирусов.  793 во последните 24 часа само.

Споредувајте со грип и понатаму. У меѓувреме седете во изолација и мијте раце често.
« Последно менување: 21 Март 2020, 20:25:02 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Види, ако д-р Јоанидис уште не ти реплицирал, пробај со доктор Роџер Клајн од Јејл на чија статија реплицираш.

Или удри 100 склека.
Покорисно е. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Види, ако д-р Јоанидис уште не ти реплицирал, пробај со доктор Роџер Клајн од Јејл на чија статија реплицираш.

Или удри 100 склека.
Покорисно е. :)

Статијата кажува "CDC избројале..“ нопе! CDC процениле. Голема разлика има. А на CDC сајот ги има и бројките и проценките. И имаш линкови до CDC податоците во мојата реплика до докторите. Nма разлика.
Фала за препораката. Знам како да си го „трошам“ времето.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Почнаа да се фаќаат и казнуваат тие што пристигнале во македонија од странство и не почитувале самоизолација. Сега ко ќе платат тие ќе го нема појќе вирусот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
327 иљади милијарди има во УСА?

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2170

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Дај статија што не бара логин.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2170

Отсутен Mikius

• Легенда
Си имаат тие соработка уште од времето на Марко Поло.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
327 иљади милијарди има во УСА?

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

:-*
ми тргна со нулите :D 327 милиони