Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1611217 пати)

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2170
Си имаат тие соработка уште од времето на Марко Поло.
Не верувам во заговори ама ова е сјебано.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
https://vecer.mk/node/484572

Од утре стапува на сила полициски час – забрането движење за сите граѓани од 21 до 6 часот

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Убаво видео од WHO. Поготово да се обрати внимание на делот по 3:47

Едит: Не е од WHO, ме збуни линкот под видеото.
« Последно менување: 21 Март 2020, 22:42:57 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Убаво видео од WHO. Поготово да се обрати внимание на делот по 3:47

Едит: Не е од WHO, ме збуни линкот под видеото.
Курцгезахт се мајстори, секоја чест.

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
Џабе бе дечки, еден куп дебили има на фб со слики, со наслов пролет или незнам што кои се шетаат по планини и ридови во околината, демек таму нема вирус, а уствари никој не оди сам, сите одат во друштво ! Џабе е се со такви дебили, старците умирале, па и тие старци како прво се луѓе и нечии баба/дедо/мајка/татко, а како второ ако не заврши ова за брзо и не се вратат работите во нормала, сите ќе завршиме без работа. Ама на кој да му кажиш. Германија пиле нема по улици последните 2 дена.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
По мое, овој полициски час требаше да се воведе уште пред недела дена. И мислам дека 21ч е касно, подобро би било од 18/19ч до 6ч сабајле.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Цел ден треба да е полициски час, како во Италија/Франција/Австрија....затоа што како кај нив така и кај нас се искача на сонце баце, ко ќе зајде и онака сите по дупките се пикаме. Во Италија мислам дека дури и поголем е проблемот со дисциплина и непочитување препораки.

Логично е да искачаш ако е неопходно т.е. до болница/продавница/аптека/службено (за последново добиваш дозвола од работодавецот или ја вадиш сам ако си човек фирма И МОРАШ ДА РАБОТИШ, ако си кладилница/бутик/флиперница, не може да работиш).

Надвор си нормално сам и тоа исклучиво затоа што мораш, а не со жената, децата, комшиите, бабата, дедото, кумот, братучедот, колегата, швалерката пошо сафра те фатило или збеснале децата.

И да, дебили/кретени/идиоти/имбецили се сите што се убедени дека ова е фарса/лажга/фурање или баш нив нема ништо да им се случи и притоа НЕПОТРЕБНО се загрозуваат себеси а со тоа и сите околу нив.

Што е поважно, да ти биде забавно и да те фати сонце или да си ги искашлаш белите дробови? Еве не знам, ај ставете на кантар.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Цел ден треба да е полициски час, како во Италија/Франција/Австрија....затоа што како кај нив така и кај нас се искача на сонце баце, ко ќе зајде и онака сите по дупките се пикаме. Во Италија мислам дека дури и поголем е проблемот со дисциплина и непочитување препораки.

Логично е да искачаш ако е неопходно т.е. до болница/продавница/аптека/службено (за последново добиваш дозвола од работодавецот или ја вадиш сам ако си човек фирма И МОРАШ ДА РАБОТИШ, ако си кладилница/бутик/флиперница, не може да работиш).

Надвор си нормално сам и тоа исклучиво затоа што мораш, а не со жената, децата, комшиите, бабата, дедото, кумот, братучедот, колегата, швалерката пошо сафра те фатило или збеснале децата.

И да, дебили/кретени/идиоти/имбецили се сите што се убедени дека ова е фарса/лажга/фурање или баш нив нема ништо да им се случи и притоа НЕПОТРЕБНО се загрозуваат себеси а со тоа и сите околу нив.

Што е поважно, да ти биде забавно и да те фати сонце или да си ги искашлаш белите дробови? Еве не знам, ај ставете на кантар.
Згора на тоа е што сигурно имаш познаници/роднини кои се имунокомпромитирани или со извесни состојби за кои заболувањето значи 99.9% смрт.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Корисна табела на средсва за дезинфекција против SARS-CoV-2

https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants-use-against-sars-cov-2

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Цело време се расправате дали бил опасен, не бил опасен вирусот, кој е во ризична група, дали ќе го прележиш само со 4-7 дена обична кашлица или пак ќе добиеш тешка пневмонија, ама една работа досега откако е настаната оваа пандемија и ширењево на вирусот, а не се споменува е тоа дали голема улога во влошување на здравствената состојба (па и доведување до смрт и на помлади лица, не само оние над 75-80 години) има и тоа дали си пушач или не ?

Бидејки ефектите од сите тие супстанци од чадот на цигарите знаеме дека имаат негативен ефект и дека полека полека ги уништуваат белите дробови, многу од пушачите и постојано кашлаат и имаат слуз во белите дробови и во оваа ситуација каде што имаш вирус кој предизвикува воспалување на и онака воспалени бели дробови од пушењето цигари, па така сметам дека не само стари луѓе чиј имунитет и општо функционирањето на организмот веќе е прилично намален, туку во ризична категорија би влегувале и ваквите луѓе кои иако можеби немаат хронична болест како рак, инфаркт на срце или било што, али сепак ако си пушач мислам дека многу полесно би дошло до влошување на состојбата со белите дробови бидејки веќе имаш воспалени бели дробови од пушењето цигари, вирусот сега дополнително ги воспалува, притоа ги изгледав погоре видеата и како што видов во првичната реакција на нашиот имунолошки систем, вирусот се брани и притоа предизвикува во тие почетни стадиуми на борба на имунолошкиот систем да уништува и дел од здравите клетки.

Значи воспалени дробови од пушење цигари, дополнително воспалување од страна на вирусов, плус уништување на дел од здрави клетки како резултат на првичниот отпор на вирусот  од реакција на имунолошкиот систем и имаш колапс на белите дробови.

Досега нашиве портали не сретнав да пренесат било што во однос на ова прашање, само се зборува носење маски и ракавици, миење раце и избегнување поздрави.
Исто и од страна на здравствените институции нема ништо во однос на ова да се издадат препораки.
На гугл има такви статии од портали од други земји дека ризикот на пушачите е поголем, но кај нас никој за ова не зборува

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Toчно, пушењето е оргомен ризик фактор во ситуацијава... Или како што подетално пишуваат овде:  Now’s the perfect time to quit smoking: COVID-19 and smoking can be a killer combination
https://www.zmescience.com/science/quit-smoking-covid-19-05235/

Искуство од пушач, кажано од прва рака:  https://twitter.com/FirasHamza/status/1240628744554975232

Во меѓувреме падна првата жртва и кај нас, и за жал нема да биде последна. :-/
Патувала во Италија, имала два пати false negativе тестови што е прилично малку веројатно и би требало веднаш да им повторат обука за земање брисови на сите што го работат тоа. Би сакал и да слушнам како се десило женава да не биде однесена во болница многу пред фатално да и се влоши ситуацијата, домашните што правеле? (едит, погрешно сум разбрал)

« Последно менување: 22 Март 2020, 16:37:27 pm Van »

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Сепак во статитиката на оние кои имаат лесна клиничка слика како и оние што имаат тешка (и на крај за жал дел од нив завршуваат и со смрт), треба да се наведе и оваа ставка, колку од заразените што се непушачи се излечиле или добиле потешка клиничка слика, а колку се пушачи и се излечиле или добиле потешка инфекција.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Toчно, пушењето е оргомен ризик фактор во ситуацијава... Или како што подетално пишуваат овде:  Now’s the perfect time to quit smoking: COVID-19 and smoking can be a killer combination
https://www.zmescience.com/science/quit-smoking-covid-19-05235/

Искуство од пушач, кажано од прва рака:  https://twitter.com/FirasHamza/status/1240628744554975232

Во меѓувреме падна првата жртва и кај нас, и за жал нема да биде последна. :-/
Патувала во Италија, имала два пати false negativе тестови што е прилично малку веројатно и би требало веднаш да им повторат обука за земање брисови на сите што го работат тоа. Би сакал и да слушнам како се десило женава да не биде однесена во болница многу пред фатално да и се влоши ситуацијата, домашните што правеле? (едит, погрешно сум разбрал)
Повторно читам небулози.

Толку е дадено од господ.

Сепак во статитиката на оние кои имаат лесна клиничка слика како и оние што имаат тешка (и на крај за жал дел од нив завршуваат и со смрт), треба да се наведе и оваа ставка, колку од заразените што се непушачи се излечиле или добиле потешка клиничка слика, а колку се пушачи и се излечиле или добиле потешка инфекција.
Што е битна статистиката, колку пати треба да се повтори да се следат ДИЦИПЛИНИРАНО основните препораки за превенција.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Кина е со намера да го обвинува вирусот на граѓаните кои патувале и ќе се вратат за некој месец. Поради тоа не пријавуваат нови заболени.