Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613067 пати)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16757
  • Keep it 100
Цитат
Five other doctors died of the new coronavirus in Lombardy, bringing the tragic toll between white coats to 13 victims, according to Fnomceo.

http://www.ansa.it/canale_saluteebenessere/notizie/sanita/2020/03/19/coronavirus-ospedale-di-bergamo-abbiamo-disperato-bisogno-di-personale-_26f701f7-9e20-4ae2-840f-02d3eb6a2c1b.html

Во која држава се регистрирани толку многу доктори што загинале од грип за толку кратко време? Малце треба да се отворат очите, не само да се оди со глава во ѕид.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
Ете пак добри вести, читам дека во родната ти Италија денес нема нови случаи.

Бројот на жртви моментално е 10.082. Далеку од мал и греота за луѓето.

А ја и ти се читаме темава пак бааарем кога оваа бројќа ќе достигне 44.000, односно кога коронава ќе одземе исто толку животи на светско ниво, колку обичен сезонски грип на ЕУ ниво.

Дотогаш, помалку паника и повеќе оптимизам не е на одмет.

Ciao.

и уште безмалку 6 часа од денот

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
До вчера имаа по 600 новозаразени во денот. Денес 6000... каков колапс не ми се верува :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
Мене ме интересира една друга статистика што никој не ја објавува а тоа е колку отстапува бројката на умрени возрасни лица од нормалата. Никој не извади статистики споредено со месеците пред корона или месец март 2019 вкупна бројка на починати лица од болест или старост. Таквата споредба е од интерес да се види за да се дознае колкаво е реалното отстапување од нормата. Вака 600 лица звучат страшно меѓутоа никој не кажува дали е тоа зголемување над нормата или не.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Мене ме интересира една друга статистика што никој не ја објавува а тоа е колку отстапува бројката на умрени возрасни лица од нормалата. Никој не извади статистики споредено со месеците пред корона или месец март 2019 вкупна бројка на починати лица од болест или старост. Таквата споредба е од интерес да се види за да се дознае колкаво е реалното отстапување од нормата. Вака 600 лица звучат страшно меѓутоа никој не кажува дали е тоа зголемување над нормата или не.

Како звучат страшно 600 лица на 60 милиони.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
До вчера имаа по 600 новозаразени во денот. Денес 6000... каков колапс не ми се верува :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Вчера имаа 5300 новозаразени. Претходните денови по околу 4-5 илјади.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16757
  • Keep it 100
Ќе одговори некој од вас на прашањево?

Цитат
Five other doctors died of the new coronavirus in Lombardy, bringing the tragic toll between white coats to 13 victims, according to Fnomceo.

http://www.ansa.it/canale_saluteebenessere/notizie/sanita/2020/03/19/coronavirus-ospedale-di-bergamo-abbiamo-disperato-bisogno-di-personale-_26f701f7-9e20-4ae2-840f-02d3eb6a2c1b.html

Во која држава се регистрирани толку многу доктори што загинале од грип за толку кратко време? Малце треба да се отворат очите, не само да се оди со глава во ѕид.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Ништо страшно

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Како човек кој работи 10 години статистика со еден куп методологии, можам само да ви кажам дека за мене постојат 2 варијанти, да се случи нештото или не.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2175
Што би рекле електричари: "боље изолација него узумљење"

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Ништо страшно
На почеток пишува warning...

Очекував..., но филмот Вариола вера имаше пошокантни сцени.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
Интересно...

https://off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdravje/profesot-joanidis-ima-da-ni-kazhe-neshto

Ова фијаско на податоците создава неверојатна неизвесност околу ризикот за умирање од ковид-19. Официјалните бројки, меѓу нив и онаа на СЗО за смртност од 3,4% предизвикуваат хорор а се бесмислени бидејќи меѓу тестираните има диспропорционално повеќе лица со изразени симптоми и со лоши епилози. Повеќето здравствени системи имаат слаби капацитети за тестирање па неточната селекција ќе носи уште понеточни резултати во блиска иднина.

Единствена ситуција во која цела, затворена популација била тестирана се луѓето на крузерот Дајмонд Принсес. Кај нив стапката на смртност изнесува 1% но треба да се има предвид дека е тоа главно возрасна популација кај која фаталниот исход е далеку повисок од кај останатите.

Проектирајќи ја стапката на смртност од крузерот на возрасната структура на популацијата на САД, се добива проценка дека таа меѓу заразените ќе изнесува 0,125%. Бидејќи таа се темели на навистина мала група (700 заразени, седум мртви), реалната стапка на смртност би можела да се движи од од пет пати помала (0.025%) до пет пати поголема (0.625%). Разумно би било да се процени дека меѓу општата американска популација, стапката на смртност би се движела меѓу 0.05% и 1%.

Професор Јоанидис потсетува на една серија аутопсии тестирани на респираторни вируси на 57 стари лица починати за време на грипот во 2016/2017. Вируси на инфлуенца се најдени во 18% од нив, додека некаков респираторен вирус дури во 47%. Со други зборови, позитивен тест на коронавирус не значи дека неопходно вирусот бил примарна причина за смртта.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Јоанидис лупа глупости, од две причини:
1. На крузање не одат најкритичната популација - хронично болни, луѓе со срцеви проблеми и бубрежни инсуфициенции. Или одат многу мал број вакви.
2. Дајмонд Принцес беше укотвен во Јапонија, земја со највисок здравсвен систем, во период кога не постоел масовен наплив на локални пациенти.
Така да лесно може да се справат со потенцијалните критични случаи.

Супер вака што секој што ќе стигне се расфрла со проценти и бројки како ќе му текне.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2175
Јоанидис лупа глупости, од две причини:
1. На крузање не одат најкритичната популација - хронично болни, луѓе со срцеви проблеми и бубрежни инсуфициенции. Или одат многу мал број вакви.
2. Дајмонд Принцес беше укотвен во Јапонија, земја со највисок здравсвен систем, во период кога не постоел масовен наплив на локални пациенти.
Така да лесно може да се справат со потенцијалните критични случаи.

Супер вака што секој што ќе стигне се расфрла со проценти и бројки како ќе му текне.
Како знаеш кои групи на луѓе одат најчесто на крузер и како знаеш каква е  здравствената состојба на оние групи кои најчесто одат на крузер?

Да погодам, според тебе, така? Зошто ти така мислиш.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk