Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1612802 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says
Ок, дај да ги убиеме сите што имаат некоја хронична болест. Барем да не се мачат со респиратори и интензивни неги... пошто нели, и вака и така, со една нога во гроб се...Свашта. Мислам не свашта од натписов, туку свашта од тебе што го земаш за одбрана на твоите тези :(

Уствари боље ќе беше да не го постираше чланаков, јер:

More than 75% had high blood pressure, about 35% had diabetes and a third suffered from heart disease.

Состојби, со кои луѓе живеат квалитетно (нормално пазејќи малку повеќе и користејќи соодветни терапии), дооолги години.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
Имаш 200 мртви над 90 год.
460 од 80 до 89.
700 од 70 до 79.
99% од нив се секако со други болести oд кои 48.5% со три или повеќе.

Додека да ми реплицираш 10 деца умреа од глад и никому ништо.

Over and out.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Абе деца... нејќат да јадат :(

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Имаш 200 мртви над 90 год.
460 од 80 до 89.
700 од 70 до 79.
99% од нив се секако со други болести oд кои 48.5% со три или повеќе.

Додека да ми реплицираш 10 деца умреа од глад и никому ништо.

Over and out.
Добро е, барем за нив се грижиш. Овие стариве и болниве кој ги е*е. Доколку првиот свет има проблеми од овакви размери, додека ти одговорам, 40 деца наместо 10 ќе умираат во третиот свет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
Полека. Не вреѓај во недостиг на аргументи.

Среќа ЕУ не прави хајп за 44.000 работоспособни мртви во Германија од грип годишно од секоја факинг возраст...

https://www.dw.com/en/flu-season-wreaks-havoc-on-german-workforce/a-42694261

44.000 годишно.
Грип.
Секаква возраст.

Let that sink in пред да пишеш дека корона +грип е поголем проблем од само грип.

Да, боље е да ја нем отколку да ја има, али хајпот е неоправдан.
Енде.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Прво: Искрено извини ако те навредив. Немам намера никого да навредам.
Второ: Од грип повторно најчесто умираат луѓе кои имале некава хронична болест претходно. На крајот на краиштата, кога владее сезонски грип, посебен осврт има на хронично болните. Најчесто за нив се препораките за седње дома, за неизлегување и вакцинации од сезонски грип. Let THAT sink into your head додека се одјавуваш од темава.
Трето, прашај ги италијаните и шпанците за оправданоста на хајпот, ќе ти објаснат подобро.

Отсутен Stratro

• Легенда

Работоспособни..44.000...годишно од грип.. ..во економски најсилната земја во ЕУ.. а не е 80 годишни од кои пола со повеќе од три заболувања.

Германија има 45 смртни случаи со корона,  а 44.000 годишно од грип.

Жална е секоја жртва, поготово оние за кои едвај нешто се спомнува.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk

Отсутен Stratro

• Легенда
Германија денес има 45 смртни случаи со корона,  а 44.000 годишно работопособни луѓе умираат од грип.

Whataboutism?
Nah. Facts.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Работоспособни..44.000...годишно од грип.. ..во економски најсилната земја во ЕУ.. а не е 80 годишни од кои пола со повеќе од три заболувања.

Германија има 45 смртни случаи со корона,  а 44.000 годишно од грип.

Жална е секоја жртва, поготово оние за кои едвај нешто се спомнува.

https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2019/10/04-10-2019/mild-oder-schlimm-wie-war-die-letzte-grippesaison/chapter:2

Среќа имаат сајтови кај што може да се проверат податоци.
Имаш гугл транслејт за битните реченици:
2018/19 wurden laut RKI 954 Todesfälle mit Influenza-Infektion übermittelt (52 Prozent männlich; 86 Prozent über 59 Jahre alt), was deutlich weniger sind als in 2017/18 mit 1.674 Todesfällen.

86 проценти постари од 59 години.  1674 во 2017/18, една од најлошите години. Само гледај како за недела-десет дена коронава ќе ги потепа сезоснкиов грип у бројки. За жал.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Од вчера до денес е рипнат бројот на заболени од Корона во Германија за околу 5000 нови случаи.

Страшно е колку е рипнат бројот на заболени и починати во Италија и Шпанија. И исто така, страшно е колку рипа бројот на заболени на глобално ниво. До завчера, бројот на држави каде се појавила инфекцијата беше 118 од 195. Денеска е веќе 165/195. За некој ден, ќе има случај во буквално секоја држава на планетава.

Да, верувам дека има огромен, веројатно и не до толку оправдан хајп и паника, ама далеку од тоа дека треба да се игра курташак со целава ситуација.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
Мхм...
Значи 44.000 работоспособни  жртви годишно, од кои најмногу над 60 години, во економски најсилната земја во ЕУ, при постоечка вакцина заслужуваат помал хајп од 45 жртви во истата земја односно 10.000 на светско ниво каде просекот е 80+, а пола од нив се со повеќе од три  постоечки болести.

Ок. И јас ќе гледам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Дај ми линк каде што вика дека во 2017/2018 (најлошата сезона) имало 44.000 умрени од сезонски грип во Германија?