Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615661 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
Не се нормални...

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Исто и за лото.
Не сум сретнал некој што познава некого  да познавал некој што познавал добитник на лото ;D

ПС единствено го познавам добитникот на џандар збира кој ги собра сите награди :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
Во поликлиника уште немаат одлука дека може да вакцинираат над 6 месеци. Изгледа ќе чекаат да засега до бескрај работава па тогаш.
Немам пасош за малото финале ќе го однесев негде надвор.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Страте ептен светци ги напрај.
 Е дека нема ок доктори ама се ретки, зависи на киј ќе налеташ. Или за приватници зборуваш?

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Ова со 200е можно е да е вистина, на колегата за побрзо да се оперира (вадење жолчка) доктор од државна му побарал 200е, си плати и одма го оперираа иначе требаше да чека до лето.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Ова со 200е можно е да е вистина, на колегата за побрзо да се оперира (вадење жолчка) доктор од државна му побарал 200е, си плати и одма го оперираа иначе требаше да чека до лето.

Дали ги плати во кафич под рака или на шалтер во болница?
Во првиот случај е поткуп и е казниво со закон, во вториот случај е хирурзите (докторите) имаат право вон работно време да одработат операции (прегледи) вон редовните термини за социјално здравство. Огромна разлика има. Ако сакаш некој да го одвои своето слободно време за било која работа тебе да ти заврши, макар и авто-механичар, очекувај дека ќе кошта повеќе отколку кога тоа би го правел во редовното работно време.  И најчесто, овој вториот случај луѓе го зборуваат „ми зема 200-300е за да ме оперира“. Не! Ти земала 200-300е болницата, за вонредна операција, каде треба да ангажира додатен персонал, сала и инструменти вон социјалното здравствено осигурување.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642

Во првиот случај е поткуп и е казниво со закон, во вториот случај е хирурзите (докторите) имаат право вон работно време да одработат операции (прегледи) вон редовните термини за социјално здравство. Огромна разлика има. Ако сакаш некој да го одвои своето слободно време за било која работа тебе да ти заврши, макар и авто-механичар, очекувај дека ќе кошта повеќе отколку кога тоа би го правел во редовното работно време.  И најчесто, овој вториот случај луѓе го зборуваат „ми зема 200-300е за да ме оперира“. Не! Ти земала 200-300е болницата, за вонредна операција, каде треба да ангажира додатен персонал, сала и инструменти вон социјалното здравствено осигурување.
Лелееее крајјјј ахахагахахахах

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ахаха или не ахаха, претходната власт се фалеше со дополнителната дејност, и тоа функционира.

https://vlada.mk/?q=node/3882

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
Ахаха или не ахаха, претходната власт се фалеше со дополнителната дејност, и тоа функционира.

Бате ти со тапијата на чело и шетај слободно ама те разбирам, за пола ден ти дале хитен упут, те примил имунолог и ти завршил работа така да со право се правиш будала. Второ, дополнителна дејност е хитен счучај во негово дежурство кое што му почнало оред некој саат? Со тапијаши тука завршувам со разговорот.

Отсутен achtung

• Сениор
И додека сите ме правите ненормален, бот или кретен длабоко во себе сите све свесни дека точно е све до збор само се плашите да ги симнете розевите наочари и да се соочите со вистината.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Бате ти со тапијата на чело и шетај слободно ама те разбирам, за пола ден ти дале хитен упут, те примил имунолог и ти завршил работа така да со право се правиш будала. Второ, дополнителна дејност е хитен счучај во негово дежурство кое што му почнало оред некој саат? Со тапијаши тука завршувам со разговорот.

Освен тоа што лично ми се нафрлаш, не видов дека нешто корисно кажа за дискусијата и овој пат. Затоа прашав јас дали тој што дал 200е, дал во кафич под рака, или ги платил на шалтер.

Како и досега, повторно учтиво те замолувам да ме прескокнуваш во твоите дискукусии, поготво ако имаш во план да ме навредуваш, и ако нешто сакаш да ти објаснам за мене лично, со задоволство ќе те частам пиво во дворче и ќе си направиме муабет.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit

@Simo - Carrier159 ова ми делува како да е пишувано под дејство на психотропни супстании од видот на канабис сатива  :D
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Mislish indica , sativsta e obicen konop so epten malce thc i e legalna....

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
@Дибидус, можда не е граматички најтојчно, поготово во петок навечер после прилично напорна работна недела, али верувај дека поентата не е нарушена од формата :)

Битна работа е  дали докторот земал лично пари или докторот предложил операцијата да биде побрзо во термини за дополнителен ангажман.

Како што кажав, секој хирург има право на дополнителен ангажман, во истата институција кај што работи. Доколку пациентот смета дека ако иде преку стандардната „мој термин“ процедура (и хируршките интервенции се заведуваат преку мој термин и се ставаат на листа на чекање, за време на специјалистичкиот преглед), му е премногу долго времето, може во договор со хирургот да одредат друг термин во времето на дополнителен ангажман, доколку хирургот сака. Од тие пари кои пациентот ќе ги даде за таков ангажман, голем дел одат за хирургот, но најголемиот дел се за покривање на трошоците за сала, инструменти, асистенти и сл. Ако сакаш фондот да ти плати све, тогаш ќе си тераш со матичен, па мој термин за специјалистички преглед, па мој термин за хируршка интервенција итн. Тогаш ќе те чини 1000-2000 денари партиципацијата и тоа е тоа, со господ напред.
Има и хирурзи, лично познавам, кои воопшто не ја користат опцијата за дополнителен ангажман, баш за да не се калемат муабети дека „земаат пари ако сакаш да те оперира одма“.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
^ фале оште принтскрин и трчејќи у штабо... малеее на форумо видејте шо им кажах :D