Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1614087 пати)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Пишувано и дебатирано наназад на десетици и десетици страници... Биди фер и пребарај, да не се повторуваме.

Од една страна - чинам дека е многу полезно да се систематизираат тие информации, па не би било лошо да се групираат на едно место.

Од друга страна - навистина не успеав да најдам, па би замолил за насока, ако не е премногу голем проблем. За поголема прецизност - ме интересираат факти од било кој тип.

За мислења се дебатира. За факти никогаш. Освен за нивната интерпретација.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Ништо конкретно не беше напишано, барем не од страна на Ван.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
Вакцините СЕ несоодветно избрани и недоволно квалитетни од поодамна.

Врз основа на кои критериуми?
Врз основа на Ван-овото лично убедување и читање на нарачани статии по таблоиди. Што би било ОК, кога би било преточено во став „Јас мислам дека...“, ама он цело време тврди со сигурност на докажано тврдење.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Пишувано и дебатирано наназад на десетици и десетици страници... Биди фер и пребарај, да не се повторуваме.

Од една страна - чинам дека е многу полезно да се систематизираат тие информации, па не би било лошо да се групираат на едно место.

Од друга страна - навистина не успеав да најдам, па би замолил за насока, ако не е премногу голем проблем. За поголема прецизност - ме интересираат факти од било кој тип.

За мислења се дебатира. За факти никогаш. Освен за нивната интерпретација.

Се разбира дека нема проблеми, само не можам во моментов. Во случај да не можам да ти одговорам (ми најавија престојно банирање), едноставно пребарај со „вакцини со инактивирани вируси“ и/или со „ацелуларни вакцини“ како клучни зборови за пребарување. Можеби и преку гугл ќе ти биде попрецизно пребарувањето.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
И опет, тоа е друг тип вакцина. Квалитет е друго.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
Стравувањето дека многу потешки последици ќе има поради користење на „нетака софистицирани“ вакцини, споменати како неквалитетни, отколку да се избегне вакцинирањето и да се чека „подобра“ вакцина, го разјаснивме. Штета што е толку висока цената моравме да платиме, а и да плаќаме по се изгледа,  за нешто што веќе е јасно поткрепено со голема статистичка анализа.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
V teretana se eba ? Kako ako da ?

Во теретана... еве го постот од лани.Сепак испадна посериозна работа од тоа што начелно изгледаше.

Се форсирав малце тој период и ова беше "кулминацијата".

Благодарение на одредени деца во теретана, изгледа ќе мора да одам на проверка/третман/масажа на долниот дел од грбот.

Со цел памет додека правев тешка серија на чучњеви ми се пикнаа да поминат под шипка, за да земеле тегови од squat rack-от, што беше доволно да ми го заебат движењето/рамнотежата и на дел од секундата да ја изгубам стегнатоста во стомакот/грбот.

Ајде уште малце ќе дојде и ќе помине летово и се ќе биде вратено во нормала.

Ц ц ц стока, елементарна теретанска култура да се немало. Нека оди в нива и тамо ќе се набилдат не е теретана за таква стока... пушти му го тегот што му се замараш па тој нека е тепат глата, кичма не е заебанција.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Само нешто да се кажело.

Контраш :)
Ти текина на тие велосипедите со контра кочница? xD
В градинка од 30 деца моето е 13то... Другите се невакцинисани.. Ај тој што го вакцинирал покасно барем го вакцинирал...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Јас ги разбирам тие што немаат доверба во системот, заради очигледната состојба на Здравството. Но јас не повикувам на избегнување на вакцинирање. Само велам дека треба да се има поголема свесност и треба активно да се бара поголем квалитет за парите кои ги плаќаме (ние што работиме и што плаќаме даноци). Под квалитет се подразбираат и посоодветни и посовремени вакцини, ете ако мора со пример - такви какви што употребуваат во Германија, или Шведска, Норвешка. И пред било кој да каже дека не сме богати како тие држави, веднаш ќе кажам дека ако на децата, на иднината, треба да „штедиме“ - тогаш веќе отишло се во бестрага.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Цитат
Јас ги разбирам тие што немаат доверба во системот, заради очигледната состојба на Здравството. Но јас повикувам на избегнување на вакцинирање. Само велам дека треба да се има поголема свесност и треба активно да се бара поголем квалитет за парите кои ги плаќаме (ние што работиме и што плаќаме даноци). Под квалитет се подразбираат и посоодветни и посовремени вакцини, ете ако мора со пример - такви какви што употребуваат во Германија, или Шведска, Норвешка. И пред било кој да каже дека не сме богати како тие држави, веднаш ќе кажам дека ако на децата, на иднината, треба да „штедиме“ - тогаш веќе отишло се во бестрага.

Може вака? Сега е како што правиш напишано.

Отсутен Bojan j

• Сениор
Јас ги разбирам тие што немаат доверба во системот, заради очигледната состојба на Здравството. Но јас не повикувам на избегнување на вакцинирање. Само велам дека треба да се има поголема свесност и треба активно да се бара поголем квалитет за парите кои ги плаќаме (ние што работиме и што плаќаме даноци). Под квалитет се подразбираат и посоодветни и посовремени вакцини, ете ако мора со пример - такви какви што употребуваат во Германија, или Шведска, Норвешка. И пред било кој да каже дека не сме богати како тие држави, веднаш ќе кажам дека ако на децата, на иднината, треба да „штедиме“ - тогаш веќе отишло се во бестрага.

Квалитет нема допирна точка со тип на вакцина.
Во останатие европски држави (барем тие кај што видовме) се користат истите вакцини од истиот производител.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Во што се разликуваат вакцините тука од тие во Германија?

Отсутен Bojan j

• Сениор
Јазикот на декларацијата.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
Или па може да проба да отиде и кај физијатар на преглед, наместо да бара совети на форум за автомобилизам.

Пример.
Или пример можеби не сум во Македонија и моментално немам можност за пристап до терапија, доктор и сл, барем не во следниве недела-две. Пример.
Ок е тоа. Ама не слушај секакви совети да не испадне после поголем проблем.

Оди на доктор во првата прилика.
Ова е најдобронамерно.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
Јазикот на декларацијата.

Нема разлика. И во Германија е ти ја стави вакцината доктор од Македонија, и кај нас е ти ја стави вакцината доктор од Македонија.

Исто е. Се иселија луѓето, секаде не има.