Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1467524 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
јас најмногу деца имам вакцинирано :(

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6842
  • Бенве сие бенве
Сакам да пишам мислење ама ќе пишат ван и контра ван екипата па ќе го пишам у карклуб дечиња сакам @InSides  да види и да ми даде зелено или црвено светло.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

« Последно менување: 07 Јануари 2019, 10:47:02 am MAPJAH »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Па не. Далеку си од реалноста (со главата во земја слаба е видливоста). Затоа што наведениот погоре на своето дете нема да му тупне орална вакцина со жив вирус. За своето дете вакво ќе најде: https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/52435
Додека во јавност ќе проповеда дека и оралните вакцини се НАЈДОБРИ, НЕ СЕ СЕКИРАЈТЕ И ВЕРУВАЈТЕ НИ. Впрочем а што друго да прави - тие доктори ако не играат како што им се свири, ќе летаат од работа.

Напротив, многу се лажеш. Таа што ја гледаш на телвизија што седи до Филипче и е нацинален координатор за имунизација, професор на Фамрацевтски факултет „му ги бапна“ на своето 8 годишно дете истите вакцини како и јас што му ги, во истиот здравствен систем каде што и јас му ги. 

Навистина друже?
Баш истите вакцини како за нас плебсите?

А ти тоа го знаеш - како?
Пошто она така кажа а ти и веруваш? Или ти лично ја виде точно која вакцина ја става во шприцот?

Цитат
Твојава изјава тука е чиста шпекилација, и е на ниво на тенденциозна манипулација.
Околностите и животната средина во која живееме, не само што ми дава за право да шпекулирам, туку и ме приморува. Затоа што гледам што се случува не само со Здравството, туку и со целото општество, целата држава. Или и ти како Симо, ќе се обидеш да објасниш дека системот во Македонија функционира како што треба? Дека не умираат трудници затоа што во пораѓање, при компликација со интубација нема кој да направи трахеотомија? Итн, да не набројувам сега од МНОГУТЕ случаи со УБИЕНИ ПАЦИЕНТИ за кои никој реално не одговарал за немарност!

Туку ајде и за тебе истото прашање: Зошто се даваат вакцини со жив Полио вирус во Македонија каде вирусот НЕ Е ендемски?
Кои се препораките на СЗО? Зошто не се набавуваат за сите, вакцини со инактивиран Полио вирус?

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
Па не. Далеку си од реалноста (со главата во земја слаба е видливоста). Затоа што наведениот погоре на своето дете нема да му тупне орална вакцина со жив вирус. За своето дете вакво ќе најде: https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/52435
Додека во јавност ќе проповеда дека и оралните вакцини се НАЈДОБРИ, НЕ СЕ СЕКИРАЈТЕ И ВЕРУВАЈТЕ НИ. Впрочем а што друго да прави - тие доктори ако не играат како што им се свири, ќе летаат од работа.

Напротив, многу се лажеш. Таа што ја гледаш на телвизија што седи до Филипче и е нацинален координатор за имунизација, професор на Фамрацевтски факултет „му ги бапна“ на своето 8 годишно дете истите вакцини како и јас што му ги, во истиот здравствен систем каде што и јас му ги. 

Навистина друже?
Баш истите вакцини како за нас плебсите?

А ти тоа го знаеш - како?
Пошто она така кажа а ти и веруваш? Или ти лично ја виде точно која вакцина ја става во шприцот?

Верувам заота што сум близок со семсјтвото, и има многу причини да верувам и да се советувам со нејзе кога е во прашање имунизацискиот аспект на здравјето на моите деца и моето. За разлика од тебе каде што вадиш чисти шпекулации на ниво на лажни вести во поглед на фактот дека тие исти луѓе за себе озбезбедуваат посебен пакет кој не е достапен во јавно здравство.

Цитат
Туку ајде и за тебе истото прашање: Зошто се даваат вакцини со жив Полио вирус во Македонија каде вирусот НЕ Е ендемски?
Кои се препораките на СЗО? Зошто не се набавуваат за сите, вакцини со инактивиран Полио вирус?

Прашањата до мене нема да ти бидат одговорени поради тоа што сметам дека било каква полемика со тебе лично е скоро целосно безполезна на било која тема. Исто така нема да ти бидат одговроени затоа што јас не успевам да најдам време да бидам експерт на секое поле. Се обидувам со луѓето на кои им верувам да најдам соодветно квалитен одговор од некој кој е професионално добар и докажан.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
@bramovsk твое право е да веруваш. Исто како што мое право како атеист е наместо да верувам, да сакам да знам. Ама да знам од научен аспект и од податоци - не затоа што некој како поповине рекол „слушај ме што зборувам, не ме гледај што правам“.
Сите гледаме што се случува со Здравството во оваа држава, како умираат пациенти од немарност и небрежност а никој не одговара за тоа. Како по болниците нема никакви услови, додека владата парите ги спичкува на местени тендери и забегувања како Новогодишни концерти во Виена за администрација.

Оставам можност да си во право за Докторката, нека и е на чест ако навистина си во право.
Но дури и да си во право (што не можеме навистина да знаеме), сепак еден исклучок не го менува правилото. А правилото е дека и во здравството како и секаде во оваа држава: СЕ Е КОРУМПИРАНО, и безбедни ацелуларни вакцини има само за тие со најдебели врски.

Го бранам системот кога е корисен за општото добро.
...
Тотално неточно е дека доктор имунолог ќе му стави на своето дете ацелуларна вакцина по секоја цена, поготво доколку сака да биде сигурен дека имунизацијата е што поефикасна.

Тој доктор имунолог многу добро разбира зошто на своето дете ЌЕ МУ ДАДЕ ацелуларни вакцини (тие што се достапни), или вакцини со инактивиран вирус. Затоа што многу подобро од тебе ги разбира ризиците, а за свое дете кој нема да направи СЕ што е потребно?
Нормално, тебе и мене истиот тој доктор по службена должност мора да ни ја кажува официјалната приказна. И повеќето (како тебе) веруваат. Тоа не е чудно, од мали сме учени да веруваме на системот, всушност генетски сме така предиспозирани но секако нема сега да зборувам за еволутивна генетика.

По зборувањево човек ќе рече ти како да живееш овде, туку во некоја функционална држава каде се е како што треба да биде.
Малку да направиш муабет со луѓето кои работат внатре во системот (а не е могуче да не познаваш никој), сите ќе ти кажат дека само јаки врски може да се дојде до ацелуларни вакцини, или вакцини со инактивиран вирус. Јавна тајна е тоа, па дури имаш и изјави на тогашната Директорка на Клиниката за детски болести, Аспазија Софијанова, која во интервју тогаш на времето, призна дека има големи притисоци и ургенции за овие вакцини:
Цитат
– Кога ќе почнат да притискаат, мене ми е дури и непријатно, знаејќи дека имаат предност деца кои поминале низ интензивна нега или имале некој проблем, се наоѓам во непријатна ситуација, изјави тогаш Софијанова.

Ваквите вакцини не стигаат до тие на кои им се најпотребни, туку остануваат за тие со најдебели врски:
http://inbox7.mk/archives/1282
Цитат
Прочистените вакцини се за привилегираните

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Моето дете не доби шанса да се вакцинира со ацелуларна вакцина – Лили Величковска | Фото: НОВА

Клиниката за детски болести. Таму еднаш годишно се набавуваат по 1.500 дози ацелуларни, прочистени вакцини наменети за предвреме родените бебиња или. пак, за деца кои имаат кревко здравје, а нив може да ги примат само 500 деца од државата (по три дози за едно дете). Но, овие вакцини ретко ги добиваат тие деца на кои навистина им се потребни.

Четиринаесетмесечната Ева е родена предвреме со само 1.700 грама, но и покрај тоа не добила шанса да прими вакцина која не предизвикува компликации.

Нејзината мајка Лили Величковска раскажува дека за тоа кому ќе се дадат овие вакцини треба да одлучи посебна лекарска комисија, која, за жал, практично не функционира. По пет-шест месеци чекање, повторно отишла кај лекарката за да ја замоли нејзината ќерка Ева да ја прими вакцината.

– Таа ми рече не и не, мене ќе ме избркаат од работа! Зошто да ја избркаат од работа, затоа што сакам да вакцинирам дете кое е родено во 31. недела со 1.700 грама, изјави револтирано Величковска.

По безуспешно тропање од врата на врата, откако категорично била одбиена од клиниката, Ева со задоцнување од една година ја примила обичната, целуларна ДТП-вакцина (дитепер), која предизвикува висока температура, вознемиреност, но и разни други компликации кои со себе носат голем ризик.

Величковска обвинува дека многу деца кои се предвреме родени или имаат здравствени проблеми немаат можност да ги примаат овие вакцини, бидејќи со помош на ургенции голем дел од нив им се даваат на здрави деца.

Во една пригода со една медицинска сестра од Детската клиника, кога ја прашав: „Добро за кого се наменети овие вакцини? –  таа револтирано ми одговори: „За деца на партиски моќници, политичари, бизнисмени, актери, на пејачи“ – изјави огорчено Величковска.

Неофицијално, од вработени на Клиниката кои сакаа да останат анонимни, дознаваме дека често доаѓаат луѓе на раководни функции, наводно со препораки од некои структури, ги заплашуваат медицинските сестри и лекарите дека се испратени од „горе“ и тие во страв им ставаат вакцини на нивните деца.

– Мене ме испрати висок функционер во едно  министерство за моето дете да прими ацелуларна вакцина. Веднаш ќе се јавам таму ако не му ја дадете вакцината на детето,  се заканувал  пред некој ден еден господин на медицинскиот персонал на Одделот за имунологија,  дознава БИРН од извори во болницата.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
@bramovsk твое право е да веруваш. Исто како што мое право како атеист е наместо да верувам, да сакам да знам. Ама да знам од научен аспект и од податоци - не затоа што некој како поповине рекол „слушај ме што зборувам, не ме гледај што правам“.

Верувањето не е екслузивен концепт на религијата, се работи за концепт на доверба. Тој не е научен концепт туку е социолошки развиен со развој на цивилизација. Критичкото размислување е добрдојдено. Вметнување на шпекулации во истото создава клучен степен на дисторзија и е најлоша форма на шпекулација и лажна вест, многу по подмолен од целосно лажна вест.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
Сите гледаме што се случува со Здравството во оваа држава, како умираат пациенти од немарност и небрежност а никој не одговара за тоа. Како по болниците нема никакви услови, додека владата парите ги спичкува на местени тендери и забегувања како Новогодишни концерти во Виена за администрација.

Оставам можност да си во право за Докторката, нека и е на чест ако навистина си во право.
Но дури и да си во право (што не можеме навистина да знаеме), сепак еден исклучок не го менува правилото. А правилото е дека и во здравството како и секаде во оваа држава: СЕ Е КОРУМПИРАНО, и безбедни ацелуларни вакцини има само за тие со најдебели врски.

Го бранам системот кога е корисен за општото добро.
...
Тотално неточно е дека доктор имунолог ќе му стави на своето дете ацелуларна вакцина по секоја цена, поготво доколку сака да биде сигурен дека имунизацијата е што поефикасна.

Тој доктор имунолог многу добро разбира зошто на своето дете ЌЕ МУ ДАДЕ ацелуларни вакцини (тие што се достапни), или вакцини со инактивиран вирус. Затоа што многу подобро од тебе ги разбира ризиците, а за свое дете кој нема да направи СЕ што е потребно?
Нормално, тебе и мене истиот тој доктор по службена должност мора да ни ја кажува официјалната приказна. И повеќето (како тебе) веруваат. Тоа не е чудно, од мали сме учени да веруваме на системот, всушност генетски сме така предиспозирани но секако нема сега да зборувам за еволутивна генетика.

По зборувањево човек ќе рече ти како да живееш овде, туку во некоја функционална држава каде се е како што треба да биде.
Малку да направиш муабет со луѓето кои работат внатре во системот (а не е могуче да не познаваш никој), сите ќе ти кажат дека само јаки врски може да се дојде до ацелуларни вакцини, или вакцини со инактивиран вирус. Јавна тајна е тоа, па дури имаш и изјави на тогашната Директорка на Клиниката за детски болести, Аспазија Софијанова, која во интервју тогаш на времето, призна дека има големи притисоци и ургенции за овие вакцини:
Цитат
– Кога ќе почнат да притискаат, мене ми е дури и непријатно, знаејќи дека имаат предност деца кои поминале низ интензивна нега или имале некој проблем, се наоѓам во непријатна ситуација, изјави тогаш Софијанова.

Ваквите вакцини не стигаат до тие на кои им се најпотребни, туку остануваат за тие со најдебели врски:
http://inbox7.mk/archives/1282
Цитат
Прочистените вакцини се за привилегираните

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Моето дете не доби шанса да се вакцинира со ацелуларна вакцина – Лили Величковска | Фото: НОВА

Клиниката за детски болести. Таму еднаш годишно се набавуваат по 1.500 дози ацелуларни, прочистени вакцини наменети за предвреме родените бебиња или. пак, за деца кои имаат кревко здравје, а нив може да ги примат само 500 деца од државата (по три дози за едно дете). Но, овие вакцини ретко ги добиваат тие деца на кои навистина им се потребни.

Четиринаесетмесечната Ева е родена предвреме со само 1.700 грама, но и покрај тоа не добила шанса да прими вакцина која не предизвикува компликации.

Нејзината мајка Лили Величковска раскажува дека за тоа кому ќе се дадат овие вакцини треба да одлучи посебна лекарска комисија, која, за жал, практично не функционира. По пет-шест месеци чекање, повторно отишла кај лекарката за да ја замоли нејзината ќерка Ева да ја прими вакцината.

– Таа ми рече не и не, мене ќе ме избркаат од работа! Зошто да ја избркаат од работа, затоа што сакам да вакцинирам дете кое е родено во 31. недела со 1.700 грама, изјави револтирано Величковска.

По безуспешно тропање од врата на врата, откако категорично била одбиена од клиниката, Ева со задоцнување од една година ја примила обичната, целуларна ДТП-вакцина (дитепер), која предизвикува висока температура, вознемиреност, но и разни други компликации кои со себе носат голем ризик.

Величковска обвинува дека многу деца кои се предвреме родени или имаат здравствени проблеми немаат можност да ги примаат овие вакцини, бидејќи со помош на ургенции голем дел од нив им се даваат на здрави деца.

Во една пригода со една медицинска сестра од Детската клиника, кога ја прашав: „Добро за кого се наменети овие вакцини? –  таа револтирано ми одговори: „За деца на партиски моќници, политичари, бизнисмени, актери, на пејачи“ – изјави огорчено Величковска.

Неофицијално, од вработени на Клиниката кои сакаа да останат анонимни, дознаваме дека често доаѓаат луѓе на раководни функции, наводно со препораки од некои структури, ги заплашуваат медицинските сестри и лекарите дека се испратени од „горе“ и тие во страв им ставаат вакцини на нивните деца.

– Мене ме испрати висок функционер во едно  министерство за моето дете да прими ацелуларна вакцина. Веднаш ќе се јавам таму ако не му ја дадете вакцината на детето,  се заканувал  пред некој ден еден господин на медицинскиот персонал на Одделот за имунологија,  дознава БИРН од извори во болницата.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Верувањето не е екслузивен концепт на религијата, се работи за концепт на доверба. Тој не е научен концепт туку е социолошки развиен со развој на цивилизација. Критичкото размислување е добрдојдено. Вметнување на шпекулации...

- Дали е шпекулација тоа дека често (да не кажам секојдневно) умираат пациенти, заради немање елементарни услови но и заради небрежност и немарност на здравствените работници? Колку од нив сносат одговорност за постапките- дали системот ги казнува, или се заташкуваат работите?
- Дали е шпекулација тоа дека многу од поквалитетните доктори избегаа или во странство или во приватниот сектор?
- Дали е шпекулација фактот дека здравството е во очајна состојба?

Обиди се одговориш негативно на било кое од прашањава, и притоа те молам објасни ми како да имам доверба во системот?

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5199
  • Пиши лаже
Гледам дека нешто се зајадовте, не навлегувам таму нормално, но да сменам тема. Можда ке му се најде на некој.

Во вркса со Колагенот што го пијам (пишав страници поназад дека ми го препорачаа за кичмата). Го пиев истиот 3 месеци ( 2 во комбинација со Витамин Ц од 1000мг). Ми го препорача жената во Зегин дека подобро било да се пие со него.
Подобрувања, не можам да кажам точно дали има, но се осеќам подобро, односно немам болки баш со кичмата. Имав еднаш,двапати али во споредба со тоа што сум имал е нула. Но, се пазам скоро максимално да не правам нагли потези, станувања и слично што би ме повредило.

Моментално правам пауза од 3 месеци, после тоа пак ке продолжам да го пијам. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Витамин Ц од 1000мг). Ми го препорача жената во Зегин дека подобро било да се пие со него.
Витамин Ц е секогаш е полезно да се пие, посебно зимно време со загадувањево. Само поефикасен е неколку пати на денот во помали количини - наместо наеднаш една голема количина. Исто така кога се зема при оброк, помага во апсорпција на разни нутриенти - железото е само еден пример.
Инаку физиотерапија не ти дадоа?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Добра вест за тие што веруваат во системот!
Не се секирајте! Министерот за Здравство (после забрзана акција на лепење на нови лепенки) утврди дека, ахем... рокот на траење на МРП вакцините кои сега се употребуваат не истекол во Октомври минатата 2018 година:   Увозникот по грешка залепил стари декларации, МРП вакцините се со важечки рок
https://makfax.com.mk/makedonija/министерство-за-здравство-увозникот/

Новите лепенки сознанија велат дека вакцините се со важност „дури“ до Мај оваа година.  :-X
Ебате, јас пиво не купувам ако има уште само неколку месеци рок на траење - не па да штедам на здравје на децата. Објаснете ми повеќе за доверба кон системот, ве молам!

После ќе се чудиме зошто вакцинирани деца заболуваат од болести за кои се веќе вакцинирани (а ги претрпеле и последиците и штетите).

@Simo - Carrier159
Симо , ти пошто ете одбираш во што имаш доверба... Ти навистина си одбрал да имаш доверба во ОВОЈ систем??

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10185
Прв пат слушам дека ако си вакциниран против одредена болест нема да се разболиш од истата...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
Добра вест за тие што веруваат во системот!
Не се секирајте! Министерот за Здравство (после забрзана акција на лепење на нови лепенки) утврди дека, ахем... рокот на траење на МРП вакцините кои сега се употребуваат не истекол во Октомври минатата 2018 година:   Увозникот по грешка залепил стари декларации, МРП вакцините се со важечки рок
https://makfax.com.mk/makedonija/министерство-за-здравство-увозникот/

Новите лепенки сознанија велат дека вакцините се со важност „дури“ до Мај оваа година.  :-X
Ебате, јас пиво не купувам ако има уште само неколку месеци рок на траење - не па да штедам на здравје на децата. Објаснете ми повеќе за доверба кон системот, ве молам!

После ќе се чудиме зошто вакцинирани деца заболуваат од болести за кои се веќе вакцинирани (а ги претрпеле и последиците и штетите).

@Simo - Carrier159
Симо , ти пошто ете одбираш во што имаш доверба... Ти навистина си одбрал да имаш доверба во ОВОЈ систем??
Свои деца имаш?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
Kili најмногу им се радувал на вакцинине, дури напати и сам се вакцинирал, тврдат непроверени извори.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43922
  • Il Moderatore
@Simo - Carrier159
ОВОЈ систем на имунизација кај нас е воспоставен согласно принципи и препораки на светска здравствена организција. Не сме го измислиле ние, ни ти ни јас ни филипче ни тодоров. Јас му верувам на ОВОЈ систем на имунизација и мислам дека е добро решение. Уште и го подобрија, нема да ги пуштаат во школо и градинка невакцинираните, и ќе ги казнуваат родителите антиваксери.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.