Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1820291 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Муабетот ми е, за испитувања, не им требаат чуваните стем клетки. Може да прибават свежи во секое време. Нас нѝ требаат чуваните стем клетки, бидејќи се компатибилни со нашиот генетски состав. Затоа си ги чуваме. Они можда ги користат стем клетките (кои може да ги прибават кога сакаат) за чудни испитувања против човештвото, тоа си оставам на вас да си мислите. Јас само кажувам дека не им требаат чуваниве клетки за испитувања.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Ok. Ke prodolzime da si mislime.
p.s. Od luge sto im pritrebale istite tie stem, cela procedura e dodeka gi vratija vo Mkd, plus uste dopolnitelni 1000000000 eu vo trosoci i plus nikoj ne ti garantira deka istite bi ti pomognale koga ke treba.
Vo idnina moze ke se smeni toa neznam, vo ovoj moment sitoacijata e taa. Dali ke se poveruva na prikaznite od agentite/posrednici za prodazba od bankite, toa e individualna rabota.
p.p.s. Kletkite nadvor od organizam ziveat kratko, den, dva, nedela neka e ... vo Bankite ziveat min 15 godini ili beskonecno zamrznati ili sto im da im pravat ... Sigurno nekoj nema da odi od gjubre od klinika da bara kletki koi vo megjuvreme se kontaminirani so se i sesto.
Moze nekogas i jas ke dadam da mi cuvaat, eve ne vikam ne, ama toa ne mi go odzema pravoto da ne sum skeptik, osobeno za prasanja sto ni prodavacite/agentite ne znaat da mi gi odgovorat. Ako toa ne ostava prostor za somnez, neznam sto ostava.
« Последно менување: 02 Февруари 2018, 12:31:40 pm Inter1 »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не бе чоек, не се разбираме. Секако дека нема да ги собираат од ѓубре. Ги собираат на ист начин како што ги собираат оние што ние си ги плаќаме за чување. Дури може од истата папочна врвца од моето дете да извадат стем клетки и да ги стават во друг контејнер. Едниот контејнер оди во фрижидер (банка) и јас си плаќам за тоа, а другиот контејнер оди во лабораторија за испитување на разноразни будалаштини против човештвото. Нема што лабораторијата да ги чека моите клетки 15 или 20 години. Стално си има свежи. А тек па од папочни врвци кои од родители кои решиле да не сочуввуаат... ехеее секој ден по 10-ци од македонија само! Лекарите ќе си ја истераат истата процедура, нив услугата им чини ХХХ марки, лабораторијата ќе си ги плати и ќе си ги однесе стем клетките без никому ништо. Нит крадат, нит треба да се кријат.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
Не бе чоек, не се разбираме. Секако дека нема да ги собираат од ѓубре. Ги собираат на ист начин како што ги собираат оние што ние си ги плаќаме за чување. Дури може од истата папочна врвца од моето дете да извадат стем клетки и да ги стават во друг контејнер. Едниот контејнер оди во фрижидер (банка) и јас си плаќам за тоа, а другиот контејнер оди во лабораторија за испитување на разноразни будалаштини против човештвото. Нема што лабораторијата да ги чека моите клетки 15 или 20 години. Стално си има свежи. А тек па од папочни врвци кои од родители кои решиле да не сочуввуаат... ехеее секој ден по 10-ци од македонија само! Лекарите ќе си ја истераат истата процедура, нив услугата им чини ХХХ марки, лабораторијата ќе си ги плати и ќе си ги однесе стем клетките без никому ништо. Нит крадат, нит треба да се кријат.
Mnogu legitimni se moive prasanja. Ete da batalime teorii na zagovor i slicno.
Sto pravat so kletkite posle 15 godini? Kaj gi cuvaat vo toj period? Koj gi cuva? Sto pridobivka imam od cuvanjeto? Za sto bi mi pomognale? Kako mozam da gi zemam nazad? Kolku ke cini? Ete ako se razbira nekoj, ako raboti toa neka kaze. Ostavame se nastrana toa neka mi objasnat.
Na kraj ke ispadne deka stem kletkive se ko keramikata za koli, pomaga za sjaj i nishto drugo, od udari ne stiti, od grebnatini isto i sto sjaj davalo i pomalku se prljalo, jakata rabota.
Jas ti pisav realna slucka od luge sto gi znam od Mkd, eden kup pari dadoa za da gi vratat plus nikoj ne im garantira deka voopsto ke im pomognat. Da pomagaa krajno ke nemase ni rak ni nikakvi teshki bolesti, barem vo ovoj moment i ovaa tehnologija koja ja imame.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ајде по ред со прашањава:

1. Клетките ги чуваат во крио банки.
2. Клетките ги чуваат фирми/компании кои се занимаваат со тој бизнис. Посебно потенцирам бизнис, затоа што не треба да биде којзнае каква медицинска установа, туку (не многу) големи ладилници кои држат температура на некои -150тина степени целзиуси и имаат прописно индексирање на епруветите кај што ги чуваат клетките.
3. Придобивките од чувањето може да бидат големи. Еве, баш вчера налетав на еден банален но убав пример како се употребени за прекрасна цел: https://gizmodo.com/five-chinese-children-get-lab-made-ears-grown-from-thei-1822531529 матичните клетки имаат уште поголем потенцијал.
4. Клетките, во зависност од договорот со компанијата, веројатно може да ги испорачаат на болницата која понатаму ќе ги обработи, за твоите потреби.
5. Мислам дека поозбилно е прашањето, колку ќе чини обработката, и растењето ново ткиво/орган од тие клетки, отколку досегашната манипулација со самите клетки.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
5. Мислам дека поозбилно е прашањето, колку ќе чини обработката, и растењето ново ткиво/орган од тие клетки, отколку досегашната манипулација со самите клетки.

Тоа се сложени зафати, и во некоја иднина. Доволно интересна е и сегашноста, пошто третмани со матични клетки може да се (и се) користат за стотици видови интервенции. Успешни третмани на мултиплекс склероза, разни автоимуни болести, регенерација на ткива, зглобови, коски. Дури и повреди на кичма, нормално не регенерација на нерви туку регенерација на крвните садови и протокот на крв (кој нааводно е оскуден внатре во кичмата).

Ова е многу интересна нова област на медицината, која многу ветува. Делува како шарлатанска превара од што излегува дека се и сешто може да се лечи преку третмани со матични клетки. Но има толку многу сведоштва на малтене чудотворни лекувања, што очигледно е и за најголемите циници дека барем дело од кажаното би требало да е вистина.

Ова сакам да го видам во Македонија, во вакви работи да се вложува. Не да се фрлаат пари на разни споменици, членство во НАТО и фрлање пари за водење туѓи војни. Способни луѓе од калибарот на Жан Митрев би можеле да направат чуда на ова поле, ама со државни инвестиции. Во Панама на пример има цела една индустрија на медицински туризам, си имаат сменето закони и сосема легално е да се „жнеат“ матични клетки од папочни врски, и да се продаваат медицински третмани со матични клетки. Луѓе им идат и им плаќаат убави пари за нешто што сеуште не е достапно во нивните матични држави. Зошто не и во Македонија?

Не знам дали го послуша муабетот од видеото со Џо Роган и Мел Гибсон (и некој рандом доктор), интересно е пошто и двајцата се лаици и муабетот е на ниво разбирливо за лаици.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7123
  • Бенве сие бенве
Господ ако не ти дае век, не клетки, ако сака и вода од марс нека ти донесат ќе скинеш конци. Сеа ќе почнете да ме убедувате дека господ не е тој што дава век туку докторот ама немојте оти не сте имале потреба од посериозна медицина за да видите кои се таленти одлучуваат за вашиот живот.
Одам периодов по аптеки, купувам бебешки работи затоа што не ни знаев што се ми треба пред да добијам дете, и ги анализирам луѓево, сите се болни! Излегувам надвор гледам болни ликови, карикатури, еден на човек не личи (и јас сум меѓу нив). Се некои дебели, не сразмерни, згрбавени, замислени одлетани со умот и заклучив дека ние сме болна нација. Денес имавме смртен случај, сестра на баба ми 65год, вчера почина пријател на 56год бивши тркач сега сопственик на бутик, баба на жена ми некна ја удри у ск е оставена на милост и немилост, повеќе на немилост и уште многумина што ги знам се болни. Сум бил скоро секаде по европа, во норвешка баби 80год џогираат на минус 15, у шведска деца на голем одмор у школски двор на -20. Германија глеам пензионери здрави уживаат во животот и шетаат, во шведска у јонкопинг (околу 100000народ) шетам и да скратам пат од еден до друг трговски минам низ болнички двор, штама, нема никој, 2-3 коли, и ретко да помине човек. Кај нас тргни ред не може да се дочека по болниците.
Мој заклучок е дека некој не труе, тука цел балкан, секако и не квалитетниот живот си го носи своето, ама има и некој друг фактор освен немаштијата што народов е како на секира заранет, нервозен, замислен, агресивен, со притисок, шеќер, астма, неплоден итн итн

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
а си видел некој да џогира на 500 пм/м^3 ? :D

Отсутен Inter1

• Редовен
Zagaden vozduh, nezdrava hrana i stres ti se top 3 pricini za bolesti od najtezok tip. Vo svedska babata ne se nervira za nishto, nareden i e zivotot 100%, zatoa i dzogira ... Kaj nas zdrav covek ne ostana za zal :-(
I da samo Gospod da te cuva ovde, poso doktorive so fakulteti od Stara Zagora i Tetova univerzitet teshko ke te cuvaat.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
Одамна не сум сретнал некој да е здрав и задоволен од животот т.е. се да му е наредено. Сега ајде сеуште има некои доктори од постарата школа, ова новово се е со мочка праено и завршено си врски, семинарски и препишување. Тешко нас по 20 год...

Отсутен Inter1

• Редовен
Teshko nas i sega, a po 20 godini ... Ako doziveeme naredni 20 kako trgnalo. Na prsti ostanaa kvalitetni doktori vo site bolnici niz Mkd. Drugovo e strava i uzasa :-( poprilicno insajderski info imam na temava, taka da gledajte da ne se razboluvate :-( koj e ateist so nasevo zdravstvo religiozen 1000% ke postane

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Одамна не сум сретнал некој да е здрав и задоволен од животот т.е. се да му е наредено. Сега ајде сеуште има некои доктори од постарата школа, ова новово се е со мочка праено и завршено си врски, семинарски и препишување. Тешко нас по 20 год...

Фирмата за која возиш камиони дали придонесите ти ги плаќа во Бугарија или Македонија?
Зини да ти кажу.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
http://infomax.mk/wp/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%9A%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%87%D0%B5-%D0%B8-%D0%B2/poshto e od eksteren sajt

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве

Фирмата за која возиш камиони дали придонесите ти ги плаќа во Бугарија или Македонија?

У бугарија