Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 2004159 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45227
  • Il Moderatore
Може да излезе, а може и не. Оди на матичниот доктор, кажи му дека имаш проблеми, какви што имаш, и дека на обична рентген дијагностика не се покажале никакви промени (фала богу, не ти е скршен пршлен, или не ти е намален меѓупршлениот простор - толку од стандарден РТГ) :) И побарај да ти даде упат дали за CТ или MRI, он си знае поарно. Ако се сомнева на дискус хернија, може да ти направи и неворолошки тестови (тест на рефлекси, силина на мускули и сл), како прв чекор во дијагностика на дискус хернија, мада веројатно одма ќе ти пише некој упут за CT или MRI (еден од проблемите на нашето здравство, затоа гужви по мри и цт, зошто матичниот си пише без да направи првична дијагноза, је*ига, за тие пари толку). Немој да мислиш дека магнетна резонанца е подобра од компјутерска томографија, па да бараш стриктно МРИ. И едната и другата метода може да покажат дискус хернија доколку има, или да елиминираат доколку нема.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 834
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Ми треба совет. Имам страшен проблем со кичмата и цел месец не сум на работа веќе...
Бев на ренген и немало ништо океј е се. Одам веќе 2 недели на терапии со струја и шо ти знам глупости во  физикално.
Исто бев и кај Шенка во Струмица, вика воспален си од промаа...

Проблемот е што има денови кога страшно ме боли кичмата и грбот, па решив да правам магнетна резонанца.
Таман решив, прееска слушам се заебал апаратот или немало кој да работи. Што ти знам.

Има ли други места за снимање во државава утепана а да не чекам до пензија?

Благодарам, Бошко. :)

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Odma pocni da visis na vratilo.Kolku ke ti izdrzat racete tolku i po nekolku pati na den.Golemo olesnuvanje dobiv otkoga pocnav da praktikuvam.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1443
  • Eбач на батерии :D
.шинато / воспалено излага на магнентна?

Кога зимав лекарско за возачка, од 30/35 души 15 паднаа.
Исклучија камерата, им го решија тестот, и добија уверение за лекарско.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Друго ми беше зборот не те разбрав баш....

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
.шинато / воспалено излага на магнентна?
Не. Не се гледа шинато. А воспаление може да се види доколку е засегнато поголема регија

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Opel Astra fan
Магнетна резонанца во државни установи има во @скопје (ургентен, инст. За радиологија)
-градска болница кај собрание
- 8-ми септептември (воена)
@Тетово
@Штип
@Битола

Брејј еден куп тресокурци нудат услуги разно разни , џабе завршив мед.факултет и специјализација (ортопед) :)))
Тој туран 50€ од третман зема а за преглед  од доктор никој нејќе да плати ни 500денари.
 За нокти  на козметичар ко од шала 500 фрчат

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7205
  • Бенве сие бенве
 Тој туран ми делуе на измамник, еднаш бев, не му платив :) 50еур па ич нема да види од мене :)

Sent from my iPhone 7 128

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Чуму револт, салт. Барем ти треба да бидеш над тоа ;) Ретки се и автомеханичари тука, а куп други нудат совети за коли, па не ги вика никој тресокурци, нели :)
Верувај, со сите професии е така, и во мојата, и во твојата и во на банзаи и во сите. Сепак, ако се претставиш као соодветно стручно особље и го дадеш советот што го мислиш, повеќе ќе вреди и за тој што бара совет, отколку нашите „к*отресини на форумов. :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bicikle

• Легенда
Кај иван исцелител на прАкса. Ги растури чоекон со мамење. Ги одра. И онај коста ко бајаги егзорцизми што прајт.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Симо за разлика од туран, ние не нудиме никакви услуги :) друго му беше муабетот мислам

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ах, да, погрешно протумачив и јас, сепак мојата поента е иста и понатаму :) Во секоја работа која бара соодветни квалификции, постои и таканаречено лаичко или непрофесионално работење. Некогаш со поголем успех, некогаш со помал. Тоа е тоа:)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Opel Astra fan
@simo не мислев за вас членови на форумот туку на научниците како туран и компанија кои сега им бараат на луѓето и магнетна резонанца ко божем знае да ја прочита.  Што ги дерат а никој не се свеснува  и даваат пари по такви квази лекари наместо да користат бања и физикална терапија рехабилитација со современи машини (пример шок вајв терапија еден третман чини 1500 денари)
Никој за здравје не сака да плати (пошто има книшка) а со книшка добиваш основен минимум од услуга.
Од лично искуство Абе еден мајстор од горење  го викам за поправка вон гаранција 500 денари само за повикот. Така и здраството е што е добро кошта

Отсутен Bicikle

• Легенда
drzavno mislam deka gi imas skoro istite uslugi kako i pvt, samo shto kje cekas i nekoi se so polos kvalitet. Zadnje snimav zabi, em po ne se ozraciv em slikata ispadna "za na profilna" em za pola saat sose cekanje red za 700 Den. Ama realno gledano za nekoj shto zema minimalec(najgolem broj od naselenieto) i te kako e mnogu...

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
 @salt да завршиш уште една специјализација, па после да дојдеш на темава да си го мерите со гугл експерти.
Зини да ти кажу.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
@salt, да да, после поубаво исчитав, откако @Bicikle ми посочи. Туку, не гледај ти колку пара даваат луѓето на лице место (тие 500ден.), туку колку мене ме кошта додека стигнам да ги дадам тие последни 500 ден. Имено, јас работам од 2000-та година. 7.5% од секоја моја плата, во овие 17 години отишле фо фонд за здравствено осигурување. Еве, грубо, 50е нека се тие 7.5%, тоа се преку 10.000е од моите пари, ставени во „припејд“. Е, кога ќе дојде ред тие 500ден. да ги платам брате, сакам некој да се сети дека сум стаил преку 10.000е у припејд за ова здравство.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!