Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1607287 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
^И како да не ти дојде да им отидеш и да ги убиеш еден по еден?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
A be lugje vo Ghana inzener zema vo prosek 1500 USD najmalce ! Vo Gabon platite se vo pati pogolemi ako rabotis za stranska kompanija (minimum 1500 USD za inzeneri). Vo Afrika onie sto rabotat vo privaten sektor imaat i po 4000-5000 USD na mesec (za stranski firmi). Inaku ulovkata za Afrika e toa sto dogovorite se na 2 godini minimum a sekako smestaj i hrana Ti si plakjas. Kukjite vo Afrika se ekstremno skapi, vo Uganda edna kukja so 3 sobi se izdava minimum po 1000 USD na mesec. Retki se tie firmi sto davaat i smestaj i hrana. Ne se Afrikancite ovci ko nas da im rabotat na strancite za 300 EUR mesecno. Toa sto sme ovci nikoj ne ni e kriv. Oni se pametni nie sme glupavi. I toa najglupavi.
Afrikancite brkaat stipencdii vo Evropa kade se pretstavuvaat so iskinati alista, neizbanjati nikakvi a vo Afrika imaat Vili po 1200 kvadrata luksuzni so bazeni, a gi lazat Evropjanite deka nemaat pari i imaat bolni deca, majka tatko i lapaat stitpendii ili krediti koi nikogas ne gi vrakjaat. Vo Afrika isto taka imaat dokumenti so po 2-3 iminja itn. Probaj ko makedonec da zemes stipendija na toj nacin i ako ti dadat kazi. Posle istite tie Afrikanci imaat diplomi od elitni skoli vo Evropa, koi vredat vo start 200 pati povekje od istite vo MK. Ke stanat nekade menadzeri i ke lapaat po 300000USD godisno. Pa sami videte.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
Ама па пракса без теорија некако не иде :)
Tака е,ама па колку случаи има каде што некој со 10 просек не може да се снајде во практичната работа.Исто така многу работи се учат преку праксата и случаи кој што не се објаснети во теоријата.Според мене оптимална комбинација е 30% теорија 70% пракса и тоа е што фали најмногу кај нас и затоа од факултетиве излагаат скроз неподготвени кадри.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
Најоптимална комбинација е 10% талент, 20% напорна работа и 70& Пелистерка газирана ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
Dzabe Vi e rabota, gledajte gi Crnogorcite. Samo mislat direktori da bidat i im uspeva. Rodeni se da vodat !

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Родени се да се убијат...Исто како и нашиве Охриѓани...Толку осет за туризам и за бизнис да се нема, до немај каде е.
Да се навратиме на темата...
Здравствово ни е мизерно, џабе муабети...
Новите апарати не се доволни...
Реформи не се прават преку ноќ...Реформи во здравството се прават од корен...
И само со казни и дисциплинирано работење се постигнува успех...Така било и во бивша Југославија...Прашајте за некој еминентни имиња од бивша Југа, што оделе на запад и вршеле операции...Колку само биле ценети тие луѓе. Еве ке го спомнам професор Др. Џидров, па потоа неурохирургот Проф.Др. Мирчевски, проф.др Мирчевска, првата и најдобра докторка по пластична хирургија во бивша Југа а и пошироко, Проф.Др. Дејанов на хематологија, итн...
Овие ликови биле фаци, и ги барале на запад...Што има сеа ние да бараме од Запад??
Ние сме ја измислиле медицината за запад, но ете...дое време у нив да се крстиме...
Но они си ја научиле лекцијата, а ние наместо да продолжиме по патот кој го поставиле овие ликови, ние сме многу паметни, па сме се вратиле назад...
А бе само гасна комора и сулфурна киселина за нашава држава...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
Najdobro e steganje kuferite, steganje zabi i nekolku kila vazelin i na zapad, nazad na povtorno ucenje vo nekoj salam univerzitet i posle MBA i tek posle 5-6 godini za 1 godina ke gi izvadis site vlozeni pari i ke imas i dobivka.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Салт,јас сум сигурен дека има некој низ државата кое има исто образование како тебе а е невработен,па ако си незадоволен од платата напушти ја работата и направи му место...Можеби тој ке биде позадоволен од тебе со таа плата и нема да се грижи за пациентите по твој пример ‘колку пари толку музика‘...
Убаво кажа Фаланга погоре,татко му,а и татко ми цел живот плаќаат за денот кога еден единствен пат ке им притреба лекарска помош,а истата да не ја добијат...

п.с земи работи нешто друго,приватно можеби ке бидеш позадоволен...И немојте со тие финти колку сте вложиле во школовањето и кога и дали ке си ги вратите парите...

Срамота е ова што го пишуваш. Само толку...
Образложи зошто срамота?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
Skoluvanjeto e investicija kako i sekoja druga (ako imas cash).

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
Образложи зошто срамота?
Ти каде се лечиш кога ќе имаш потреба, и дали плаќаш редовно здравстено (не зборам мајка ти или татко ти дали плаќале)?
Зини да ти кажу.

Отсутен MecheTo

• Легенда
Досега не сум имал потреба за лечење фала му на Господ и да не дојди ред да се лечам пошо со вакви доктори побрзо ке си умриш.Да плаќам таму здраствено и пензиско осигурување колку пари немам појма брат ми ги брка тие работи...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
Мече, а официјално вработен си?

Отсутен MecheTo

• Легенда
Да бе кај брат ми во фирмата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
Епа тогаш плаќаш придонес за здравствено осигурување и добиваш сини картони.... секако ако брат ти ти ги плаќа придонесите :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
Фаланга јасно бе друже,само незнам шо има врска тоа дали јас сум вработен со темата...Или дали татко ми плаќал 30години во фондот(или сеуште плаќа) со тоа што кога еден единствен пат му затреба лекарска помош и не ја доби воопшто.