Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1466113 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Tocno e deka nekade ne se bara diploma ama za rakovodni mesta DA SE BARA i toa kako. Ako sakas da pravis pari se razbira. A za da pravis treba i da dades i da si platis obrazovanie. Na priemer edna suga od Gambia (Africka zemja kade se glasa so metalni topcinja za izbori zamislete) otisla vo USA zela kredit i se skoluvala. I sega tipkata si raboti vo stranstvo i si vadi pari solidni i si go vrati kreditot za 6 meseci ! Ona raboti vo Americka kompania. Nejzinoto obrazovanie e priznato sekade vo golemite firmi kade ima cash.
Ne zboram za raboti do 50000 USD godisno koi ke gi vadis i kako vozac na kamion i toa sekade kaj i da zamines. Ama treba da potis gaz.
Sramota e da se prifakjaat niskoplateni raboti a se raboti za pozii koi baraat univerzitetska diploma. Ponizuvacki e toa do nemajkade. Ako eden kamiondzija vadi 50000 USD godisno ne mislam za fakultet. Da fakultet vredi i magistratura i MBA posle ako celta e nad 200000 USD godisno. A ke vlozis najlaku 150000 USD ama posle znaes deka gi vrakjas za 1 godina site pari. Baska plus konsultantski angazmani itn... Dopolnitelni pari se toa. Pari se pravat samo da znaes vo sto da se obrazuvas.
Ako ides za inzener zaboravi ednostavno zasto sekade vo svet site inzeneri treba da se licencirani !!! Doktor isto taka bez licenca si nikoj i nisto. Dzabe vlozuvas po 10000 EUR za specijalizacija. Koga ke gi zarabotis ? Za 2-3 godini za 5 ! Tesko bogami skoro i nevozmozno. A da rabotis ko vozac na kamion vo stranstvo ke zemes povekje pari nego doktor tuka. E ama vozac si. Na kraj se gleda sto imas vo konto veruvas.
Kaj nas osven so prevara i politika nisto ne pravis. Hitler na vremeto vo svojata kniga "Mojot svetski poredok" napisal deka emigracijata se najhrabrite lugje vo edna drzava. Da ne citiram uste no toa e ogromna vistina.
Vredi da vlozuvas vo specijalizacija za medicina da ama nadvor, no taa ne e 10000 EUR, i nekoj mora da te preporaca da specijaliziras. Svetot ne e Makedonija.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
Dzabe specijalizacija vo MK ili skolo vo MK. Nadvor mu e majkata i jako rangiran univerzitet i posle nemas maka. Nadvor ima vrski ne velam ne ama so dobro skolo imas sansi i toa dosta pred nekoj sto zavrsil vo MK ili vo Botswana na primer. Tie na rakovodni pozicii so MBA na primer od Harward ili London si zemaat i po 200000-300000USD after tax :). Sve kosta (ne e 10000 EUR tuku 95000 USD MBA vo top rangirani univerziteti i skoli). Baska vo mnogu stranski firmi pri apliciranje prasuvaat dali diplomata ti e od ONLINE studii ili pak IN PERSON :) Toa nosi mnogu.
Јас па имам спротивно искуство.
Те прашуваат во Америка: дечки еве ти задача имаш 2 саата да ја решиш. Ако ја решиш работата е твоја, ако не ја решиш дај друго дете. Ни образование ни бутур, само визата да ти е океј.
Потполно се слагам.Секогаш сум ја ценел повеќе праксата одколку теоријата.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Ама па пракса без теорија некако не иде :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34144
  • Таков е животот... јебига
Честро среќавам „колеги“ сметководители што викаат: Во теорија е едно а во пракса е сосем друго.
Епа драги мои колеги, со сила убаина не бидува... Прво треба факултет да си завршите па после да се нарекувате сдметководители.... така ли е? Затоа што законот е чиста теорија и чиста сила. И после кај што имало сила немало правдина... абе седнете загрејте стол, научете. Ама они и така не го читаат постов така да.... ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
Секој втор има факултет денес. Детективи врие.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ти таков имаш? :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Da teorija bez praksa ne odi. Na zapad nema vreme za teorija. Mnogu e dinamicen zivotot tamu. Teorijata kaj nas e outdated odamna. Ako sakas kvalitetno obrazovanie so vreme spakuvaj kuferi i begaj i da znaete nikogas ne e docna i na 30 godini na zapad stanuvaat MBA. So prethodno iskustvo i dobar MBA imas dobar nacin da najdes rabota sto nosi cash. Za 30000 denari ne znam kolku se isplati da se raboti i pritoa da vlozis 10000 EUR vo obrazovanie. I baska kolku vreme treba da ne jades za da go isplatis skoluvanjeto ? Without any sense :). Koga edna Afrikanka zaminala vo USA a vo Gambia ziveat so 20-50USD mesecno a zarabotuvaat po 100 USD mesecno sto da Vi kazam. Nie sme zbesnati za niv. I zatoa ubavo ni pravat vo svetot sto ne smetaat za "razvieni" i stipendii nema za nas.

Отсутен djidji

• Легенда
A во Gabonese Republic, колкави им се платите?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
4$.... годишно...

Отсутен djidji

• Легенда
Мислиш 4К$ месечно? Бев со еден нигер од Габон на обука во Франција, типацов ми е колега и зема 2-3000 евра месечно плата, а знам и многу други кои заминаа у Африка баш од овие причини. Габон има нафта, тоа е поентата ...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Габон има нафта, тоа е поентата ...

Аааа не знев, мисле вдека Габон е онаму каде што јадат мачки, мунгоси и корења :)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Салт,јас сум сигурен дека има некој низ државата кое има исто образование како тебе а е невработен,па ако си незадоволен од платата напушти ја работата и направи му место...Можеби тој ке биде позадоволен од тебе со таа плата и нема да се грижи за пациентите по твој пример ‘колку пари толку музика‘...
Убаво кажа Фаланга погоре,татко му,а и татко ми цел живот плаќаат за денот кога еден единствен пат ке им притреба лекарска помош,а истата да не ја добијат...

п.с земи работи нешто друго,приватно можеби ке бидеш позадоволен...И немојте со тие финти колку сте вложиле во школовањето и кога и дали ке си ги вратите парите...

Срамота е ова што го пишуваш. Само толку...
Зини да ти кажу.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8535
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Можеби не еточно тоа за отстапување, затоа не кецаат газдиве, знаат дека ќе се нафати некој друг, има овци.

Ама не е грешка за ова што го пишува другото. Кога работиш работи ако не сакаш можеш дома да идеш. Недај боже да треба некој мој нешто така, со пиштол на глава ќе ги држам :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
Му правевме хемокултура на најмалиот. Имаше некој инфекција, па примаше терапија 5 дена. После една недела одиме по резултати, има сепса. Докторката вели нема шанси да има сепса, пошто клиничката слика му е супер. Ако има сепаса ќе има температура, ќе биде модро и ќе лежи во болница, нема дома да биде. Правиме пак хемокултура, по телефон ни велат дека пак ја има инфекцијата од пред терапијата. После 3 дена стигаат резултатите негативни, ништо нема. Од друго дете ни прочитале резултати. Тоа што некој главата си ја ака дома и неможе да проспие на раат, за некој е редење пасијанс на компјутер.