Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1475941 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
Ова:

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Не е исто...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Ова не е прв случај да се тврди дека некој во Индија живеел без јадење и пиење. Претходните случаи сите до еден се покажале како измама.

Конкретно оваа приказна со овој Прахлад Јани допира во јавноста во 2010 кога некој си индиски доктор Судир Шах вика „еве ја се нафаќам научно да го истражам случајот со Прахлад Јани“. После 15 дена, докторов објавува извештај во кој вика „да, вистина, овој човек ништо не јадеше ниту пиеше 15 дена и ништо не му фали“. Меѓутоа, извештајот пропушта да спомне неколку клучни моменти:

1. Докторот Судир Шах не е непристрасен истражувач, туку посветен следбеник на „учењето“ на Прахлад Јани, длабоко уверен во моќта човек да преживее со сонце и воздух.
2. За време на експериментот, на старецот му е дозволено често да прави гаргара (ахмм...), а после петтиот ден почнал со саати да се бања, а при тоа никој не влегувал во бањата (демек ради приватност)
3. Прахлад Јани живеел во стан со фрижидер. Следбениците на Јани не дозволуваат никому од надвор да ѕирне што има во фрижидерот, освен на „докторов“.
4. Договорот бил Прахлад Јани да биде 24/7 сниман со камера, да не го напушти кадарот ниту еднаш. Меѓутоа, тој често го напуштал кадарот со изговор дека треба да излезе на сонце.
5. После експериментот, на новинарите и заинтересираната стручна јавност не и е приложен ниту еден доказ за вистинитоста на тврдењата на „докторот“. Се што е понудено е неговото тврдење „стварно жими мајка ништо не јадеше ниту пиеше“.

Со други зборови, овој уште не го провалиле. Претходните јогини кои као живееле без храна и вода - им наоѓале како правеле превари. Најчесто примале храна преку тајни дупчиња.

http://www.skepdic.com/skeptimedia/skeptimedia90.html

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
http://press24.mk/ebola-vo-makedonija-pacient-pochinal-na-infektivna-vo-skopje

Ебола во Македонија: Пациент починал на Инфективна во Скопје
Цитат
Прв сомнителен случај на заболен од ебола во Македонија. Алфа јавува дека пациент, странец кој најверојатно потекнува од Велика Британија. Тој бил примен на инфективната клиника со симтоми на ова опасно заболување. Кога бил примен, пациентот бил неконтактибилен и по некое време починал.

Засега нема информации од каде допатувал. Македонските власти ги преземаат сите заштитни протоколи предвидени за ваков случај согласно светските стандарди. Властите веднаш ќе ја информираат Светската здравствена организација.

Но, може и да е измишљотина ако не објави уште некој поверодостоен портал.

Alfa:
http://www.alfa.mk/News.aspx?id=83309#.VDa7wPmSzOs
ЕКСКЛУЗИВНО: Прво сомневање за „Ебола“ во Македонија, почина пациент на Инфективна клиника
Задржана екипата на Брза помош која го носела британецот во карантин. Неофицијално пријател на починатиот има симптоми кои одговараат на ебола.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
http://www.npr.org/blogs/health/2014/10/09/354708628/scientists-coax-human-embryonic-stem-cells-into-making-insulin

Цитат
"We are reporting the ability to make hundreds of millions of cells — the cell that can read the amount of sugar in the blood which appears following a meal and then squirts out or secretes just the right amount of insulin," Melton says.

The advance came after laboring for more than 15 years to find a way to turn human embryonic stem cells into so-called beta cells in the pancreas that make insulin.

.
.
.

And when Melton and his colleagues transplanted the cells into mice with diabetes, the results were clear — and fast.

"We can cure their diabetes right away — in less than 10 days," he says. "This finding provides a kind of unprecedented cell source that could be used for cell transplantation therapy in diabetes."

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
http://press24.mk/ebola-vo-makedonija-pacient-pochinal-na-infektivna-vo-skopje

Ебола во Македонија: Пациент починал на Инфективна во Скопје
Цитат
Прв сомнителен случај на заболен од ебола во Македонија. Алфа јавува дека пациент, странец кој најверојатно потекнува од Велика Британија. Тој бил примен на инфективната клиника со симтоми на ова опасно заболување. Кога бил примен, пациентот бил неконтактибилен и по некое време починал.

Засега нема информации од каде допатувал. Македонските власти ги преземаат сите заштитни протоколи предвидени за ваков случај согласно светските стандарди. Властите веднаш ќе ја информираат Светската здравствена организација.

Но, може и да е измишљотина ако не објави уште некој поверодостоен портал.

Alfa:
http://www.alfa.mk/News.aspx?id=83309#.VDa7wPmSzOs
ЕКСКЛУЗИВНО: Прво сомневање за „Ебола“ во Македонија, почина пациент на Инфективна клиника
Задржана екипата на Брза помош која го носела британецот во карантин. Неофицијално пријател на починатиот има симптоми кои одговараат на ебола.

не е измишљотина. хотелот е оној во мавровка, полиција го има забарикадирано во моментов, на вести се трубеше на велико, и изјавата на некоја си таму докторка ја дадоа во целост... единствена измишљотина е дека другарот кој бил со него има симптоми на ебола... он нема, но секако е во карантин и тој.

инаку реално, сите што биле во тој хотел сега се БУКВАЛНО заробени во самиот хотел следниве 21 ден. и билничарите исто, само не се во хотелот туку во соба во болница. ебате болеста и протоколите и се по список... освен ако не стигнат материјалите и примероците побрзо од тие 21 ден со потврда дека не е заболен од ебола, ке ги пуштат.. во спротивно заробени ке си седат таму, во притвор, модерно наречен карантин.

од друга страна потврдиа дека типов што починал бил тежок алхо зависник, па се надеваат дека ова што му се десило последниве 3-4 дена додека повраќал, имал температура и слично е уствари финалната реакција на цироза, што доведува до брз егзодус.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29800
    • CARclub.mk
http://www.npr.org/blogs/health/2014/10/09/354708628/scientists-coax-human-embryonic-stem-cells-into-making-insulin

Цитат
"We are reporting the ability to make hundreds of millions of cells — the cell that can read the amount of sugar in the blood which appears following a meal and then squirts out or secretes just the right amount of insulin," Melton says.

The advance came after laboring for more than 15 years to find a way to turn human embryonic stem cells into so-called beta cells in the pancreas that make insulin.

.
.
.

And when Melton and his colleagues transplanted the cells into mice with diabetes, the results were clear — and fast.

"We can cure their diabetes right away — in less than 10 days," he says. "This finding provides a kind of unprecedented cell source that could be used for cell transplantation therapy in diabetes."

Very cool. GMH. Фала за линкчево!

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8159
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Феудалистве направиле добар бизнис со органите на една жена од Кавадарци.

Децата на жената пријавиле во нашата полиција (која не штити и ни служи - коле), а полицијата не интервенирала туку фино се јавиле на феудалистите па онда дебелите господа телефонирале кај синот и ја смирувале топката... Големи имиња звонеле кај синот, ГОЛЕМИ  :-X

Кујзнае и господ дали може да ни помогне веќе...

Ако ме нема да пишам, апсаана сум или ми се продадени органите!

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
Pirat што се наапа друже кој те изнервира  ??? .....

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8159
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Too much shit во последно време...

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
На грбот имам масно ткиво(топче), некој лек да знаете освен хируршка интервенција?

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Има и ќерка ми. И се појави кога имаше 2 месеца. Постои терапија со хемикалии но повеќе е штетна него корисна. Хируршката интервенција е едноставна и рутинска. Се врши за пола саат а после тоа (липосукцијата) си продолжуваш да си врвиш по патот како ништо да не било. Така ми објаснија и на онкологија и на општа хирургија.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Има и ќерка ми. И се појави кога имаше 2 месеца. Постои терапија со хемикалии но повеќе е штетна него корисна. Хируршката интервенција е едноставна и рутинска. Се врши за пола саат а после тоа (липосукцијата) си продолжуваш да си врвиш по патот како ништо да не било. Така ми објаснија и на онкологија и на општа хирургија.

не се вика липосукција туку фистација... со оглед на мојата скромна 0,16 тони тежина, и јас на годишно ниво обавезно имам по 2-3 фистации, во градска болница идам (нај брзо ме решаваат таму).. чекаш ред за во ординација, легнваш на маса, ти дрват локална анестезија но исклучиво ПО ТВОЕ БАРАЊЕ (ако не побраш, на живо ке те сецнат), сец-сец 2 секунди, дренажата трае 30-40 секунди до 1 минута, фластерите и ајт на шалтер да се одјавиш, моеш дома право... ти препорачуваат да идеш на преврска после 1-2 дена, јас ниеднаш не сум отишол.. од аптека фластер, стерилни гази и шишенце јод.. сам си правам преврски...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
Знам точно каква е интервенцијата веќе имав една и тоа на челото ми беше! Ама викам вака може да се реши некако со некој мелем или некој лек од Баба Рада(знам дека беше зборувала во емисија).

А на малите деца им се повлечува како растат. Внукичката како бебенце имаше на слепоочницата и како растеше и го снемуваше.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Знам точно каква е интервенцијата веќе имав една и тоа на челото ми беше! Ама викам вака може да се реши некако со некој мелем или некој лек од Баба Рада(знам дека беше зборувала во емисија).

Ако имаше некој мелем од Баба Рада кој делува - ќе се учеше на медицински факултет и ќе го пишуваше во учебниците.