Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1475989 пати)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
Дајте предлог за приватна ординација затоа што во велес нема кој апче за глава да ти даде, а не добар физиотерапевт
Спенсер, ќе ти кажам утре за сигурно дали ги има во бугарија бато, ако ги има ќе ти купам, пари преку суд :D

Друго да кажам, бев кај шинка, не сум бил за кај неа ме прати на лекар, ај ок одам се снимам нема ништо сомнително, ок, одам следна ден кај туран, стиска, праи, крца, вика здрав си ништо не ти е, а ја уште ко преебан одам...
Направи си снимка и на Магнетна рез. тоа ти е прецизно инаку предпоставувам обична снимка си правел тешко на неа да видиш нешто особено дискусите ако ти се проблем......За физиотерапевт има еден добар во Кав. работи плус и со акупунтура.....И  јас како тебе ме боли половината подолго време, бев прво на доктор физикална па магнетна правев и на крај кај шинка ама ништо, сега бев кај овој физиотерапевтот ама треба барем една недела да најдам време да одмарам одкога ќе почнат третманите .....

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6868
  • Бенве сие бенве
пушти ми бројче во инбокс од него, кавадарци ми одговара повеќе одколку скопје

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Просто дискус хернијата претставува пукнат диск помеѓу пршлените кој притиска на нервите и ствара болка.

Дискус хернија претставува хернијација, т.е. изместување на дел од перничето од 'рскавица кое би требало да стои меѓу два соседни пршлени. Откако ќе се измести, може да притиска на нерватурата. Единствено чаре е операција. Операцијата е релативно едноставна и рутинска (онолку колку што може да биде еден неврохируршки зафат), но сепак мора да се направи за трајно решение на проблемот. Во почетните стадиуми (кога изместувањето не е сеуште „зрело“ за оперирање), симптомите можат да се ублажат со измени во начинот на живот, аналгетици и физиотерапија.

Дискус хернијата е прилично често заболување кое е најубаво да се спречи пред да настане.

Значи одете било каде, но сепак претходно направете барем една РТГ снимка...
Без тоа немојте да ризикувате.
Ова е моја препорака.
Вие како сакате.

Се согласувам и потпишувам. Не си играјте куроф со здравјето.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Одг:
« Одговори #993 на: 18 Септември 2014, 13:43:27 pm »
Ne e izmestuvanje, nego spleskuvanje, a posto sum od telefon, nemozam da ti pokazam kako toa izgleda. Eventualno popladne...inaku perniceto so tek na vreme dehidrira, popusta i se spleskuva, so samoto toa se deformira i izleguva od negovoto leziste...primer pokasno
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Така е, во право си, самото перниче не се изместува, туку негов дел се „исцрцорува“ надвор од „лежиштето“. Благодарам на корекцијата и појаснувањето.

Во секој случај не се лечи со талентирана масажа.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Ајде да расчистиме некои заблуди за дискус хернија.
За да има некој дијагноза дискус хернија мора да биде откриена на нативна ртг снимка (во два правци) или уште пософистицирана метода е магнетна резонанца (подобра за меки ткива во кои спаѓаат и интервертебралните дискуси). До тогаш пациентот ќе се води само со дијагноза долногрбна или долнокрсна болка затоа што такви болови и симптоми може да дадат и други состојби (мускулен спазам на грбна мускулатура, остеопороза кај постари луѓе (посебно жени) ревматски заболувања кои ги зафаќаат и зглобовите меѓу прешлените, повреди (вклучувајќи и стари повреди од младост) итн. итн.) Значи добро вели Сале, мора да се направи снимка првин.

Е сега околу третманот. Тоа е во област на неврологија, ортопедија, трауматологија, неврохирургија, во поново време и интервентна радиологија. Класичен третман е оперативен зафат при што би се отстранил дел од дискот и со тоа би се направила декомпресија на нервот. Може да се прави отворено (лично имам гледано) и ендоскопски а во култирни земји и роботизирана операција.

Според мене, најлесно нешто што може да помогне е намалување на телесната тежина, особено ако личноста нагло има качено пред да се јават болките, да не се креваат големи тежини, да се избегнува долготрајна неактивност со седење. Како второ физикална терапија, различни вежби за истегнување, одредени кинезиотерапевти кај нас имаат посебни маси за истегнување кои прават истовремено и загревање на местото.Одредени масти со локално аналгетско дејство. И на крај банско лекување. За болови може да се пијат аналгетици/антиревматици.
Зини да ти кажу.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
Гледам се експерти за дискус хернија  ;D .Ај тогаш објасните ми го извештајот од магнетна вака вели; На ниво Л5/Ц1 се гледа дегенерација на и.в дискусот со лесен дорзален надув на истиот ...... По докторите не ништо страшно требало само одмор а јас имам боли додека работам или возам подолго во седечка положба  ??? ....

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Не сум лекар но еве моја препорака како да ти исчезне болката, можеби и ке ја решиш.
Штом имаш дегенерација на дискот, значи почнал процедура за излевање од лежиштето, а со самото тоа допрел на нервите. Затоа и осеќаш болка.
Најдобро е да се обратиш до физиотерапевт кој ке ти препише минимум 10 дена физикална...
Ако немаш време за фисикална, бидејќи рече дека си во седечка положба и возиш долго време, напи се Волтарен Ретард од 100мг, на полн стомак, значи најаден, еднаш во денот, одбери си време, навечер, насабајле, на местото кое те боли стави мраз и држи околу 10-тина минути за да се намалува отокот, на секој 2 до 3 саати, но не директно, него преку крпа некоја за да не се заледиш.
Имаш крема наречена Фастум Гел, намачкај пред спиење на болното место...
Она со ледот практикувај го кога можеш, а ова со лековите и гелот околу недела дена.
Истото има добар ефект доколку одиш на физикална.
Доколку си од Скопје, би ти ја препорачал Др.Васка, која се наоѓа на малиот кружен тек во Ѓорче Петров, кај СП Планет, односно позади старото пазарче.
Наздравје :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 805
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Гледам се експерти за дискус хернија  ;D .Ај тогаш објасните ми го извештајот од магнетна вака вели; На ниво Л5/Ц1 се гледа дегенерација на и.в дискусот со лесен дорзален надув на истиот ...... По докторите не ништо страшно требало само одмор а јас имам боли додека работам или возам подолго во седечка положба  ??? ....

Istoto bas go imam (imav)Fizioterapevtot gospo zdravje da mu dade samo so 3 tretmani (masaza i kiropraktika) mi ja podobri sostojbata.Naredno bese odmor od rabota 3 meseci i pazenje celo vreme do sega (od mart do sega) se ispraviv kako covek a i mozam normalno da raabotam i ziveam.Se razbira sedenjeto e smrt za kicmata .Znaci jas se oporaviv na nozei v krevet.  Poveli vo Bitola so detalni snimki i covekot ke te sredi .

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
Не сум лекар но еве моја препорака како да ти исчезне болката, можеби и ке ја решиш.
Штом имаш дегенерација на дискот, значи почнал процедура за излевање од лежиштето, а со самото тоа допрел на нервите. Затоа и осеќаш болка.
Најдобро е да се обратиш до физиотерапевт кој ке ти препише минимум 10 дена физикална...
Ако немаш време за фисикална, бидејќи рече дека си во седечка положба и возиш долго време, напи се Волтарен Ретард од 100мг, на полн стомак, значи најаден, еднаш во денот, одбери си време, навечер, насабајле, на местото кое те боли стави мраз и држи околу 10-тина минути за да се намалува отокот, на секој 2 до 3 саати, но не директно, него преку крпа некоја за да не се заледиш.
Имаш крема наречена Фастум Гел, намачкај пред спиење на болното место...
Она со ледот практикувај го кога можеш, а ова со лековите и гелот околу недела дена.
Истото има добар ефект доколку одиш на физикална.
Доколку си од Скопје, би ти ја препорачал Др.Васка, која се наоѓа на малиот кружен тек во Ѓорче Петров, кај СП Планет, односно позади старото пазарче.
Наздравје :)
Фала ти Сале за одговорот не ти спомнав дека болките ми почнаа во март и веднаш отидов на лекар ме пратија да ја снимам  половината на  РТГ и од таа снимка не се гледаше баш многу па ми закажаа за магнетна......во меѓувреме одев на физикална 20 дена плус  користев и фастум гел и се што ти спомна ама не бива.....Ќе видам со еден физиотерапевт договарам во Кав ама ми вика треба одмор за терапиите да ги почниме а сега баш и не можам одмор да си дозволам....Таа Др Васка која е физиотерапевт ли е?

Istoto bas go imam (imav)Fizioterapevtot gospo zdravje da mu dade samo so 3 tretmani (masaza i kiropraktika) mi ja podobri sostojbata.Naredno bese odmor od rabota 3 meseci i pazenje celo vreme do sega (od mart do sega) se ispraviv kako covek a i mozam normalno da raabotam i ziveam.Se razbira sedenjeto e smrt za kicmata .Znaci jas se oporaviv na nozei v krevet.  Poveli vo Bitola so detalni snimki i covekot ke te sredi .
Александар ако ништо не направам со овој тукашниов физиотерапевт ќе те барам да ми дадеш број од тој физиотерапевт во Битола инаку кај мене ќе испадне најголем проблем што работата ми е поврзана со секојдневни активности а за оваа работа ќе треба некое време да одмарам и кај сите физиотерапевти што бев ми рекоа дека кога ќе почнам терапија мора одмор.....е најголемиот проблем ќе ми биди тоа ......

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 805
  • Opel zafira 2.0 125 kw
zemi si osteo bi flex .           http://www.osteobiflex.com/   

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Јако е ова Џиџи!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Како ова го објаснува RationalWiki ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34159
  • Таков е животот... јебига
Od nekoja pricina na mnogu bezvezen nacin zavrsuvaat site vakvi tekstovi...