Автор Тема: Мотори осетливи на плин  (Прочитано 90736 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Одг: Мотори осетливи на плин
« Одговори #300 на: 18 Март 2014, 13:51:41 pm »
а Дени и Фаланга се др*ачки и е*ачки настроени, ќе мора меѓу себе :). Што има везе, и така од еднаш П*дер не се станува :)

Шо ти е тебе бе... Ние три години се ебаваме тука... Wait, what?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #301 на: 18 Март 2014, 13:55:09 pm »
Суетно е да мислиш дека возење на lpg e импровизација (во негативна конотација).

http://www.alfaromeo.com/com/#/models/giulietta/engines/14-turbo-petrol-gpl-120-hp

Фала за разјансувањето со спениш инквизишн. ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен newpain01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
« Одговори #302 на: 18 Март 2014, 13:57:28 pm »
Ме провали. У ствари сум уфрлен на Форумов од страна на Окта Рафинерија и Државата за да ве убедувам да возите на Бензин, како они би имале поголема заработка а и јас (на процент сум. Што повеќе ве убедам да се префрлите на Бензин, поголема заработка имам. Со Макпетрол дури и компензација направивме и пошто убедив доволно луѓе да се префрлат на плин, добив од нив за таа услуга Honda CR-V бензин. Инаку зашто би возел 2.0 150 кс бензинец што не е конвертиран на плин?).Молим те нека остане само ова меѓу нас, бидејќи тука ме проваливте, ама има и други форуми па нек ми капне нешто од таму ако успеам да ги разубедам.

хахахах, ок, no hard feelings :D
јасно ми е дека е можно со поновите коли да има проблем, мојата е постара кола каде што нема проблем, да.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #303 на: 18 Март 2014, 14:03:21 pm »
Суетно е да мислиш дека возење на lpg e импровизација (во негативна конотација).

http://www.alfaromeo.com/com/#/models/giulietta/engines/14-turbo-petrol-gpl-120-hp

Фала за разјансувањето со спениш инквизишн. ;)

Фин линк. И уште пофин податок од него. Ова дека нели, нема разлика измеѓу плин и бензин во возењето.
Дури нели на плин е подобро од бензин.

1. 1.4 Turbo Petrol 120 HP

Max speed (km/h): 195;
Acceleration (driver + 30 kg) 0-100 km/h (s): 9.4;

Torque Nm – rpm: 215 – 2500;

2. 1.4 Turbo Petrol 120 HP LPG

Max speed (km/h): 195;
Acceleration (driver + 30 kg) 0-100 km/h (s): 10.3;
Torque Nm – rpm: 206 – 1750;

Не не.. До мене е .. Што е една секунда разлика во забрзување кај Ентузијастичко Ауто, и 10 НМ разлика во торк?

А и кога се вози на Плин и на Бензин, скоро и да нема разлика во потрошувачка или е минимална разликата, односно 2 литри разлика може да се каже дека се губи на заокружување на вредноста за потрошувачка :)

1. 1.4 Turbo Petrol 120 HP

Urban cycle (l/100km): 8.3;
Extra-urban cycle (l/100km): 5.3;
Combined cycle (l/100km): 6.4;
CO2 emissions (g/km): 148;
Environment class: Euro 6

2. Urban cycle (l/100km):  10.9 (LPG);
Extra-urban cycle (l/100km): 6.8 (LPG);
Combined cycle (l/100km):  8.3 (LPG);
CO2 emissions (g/km): 149 (P) - 134 (LPG);
Environment class: Euro 5.
« Последно менување: 18 Март 2014, 14:13:22 pm krell »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #304 на: 18 Март 2014, 14:11:10 pm »
Ама тие два мотори се различни и затоа не може да се споредат. Треба да се спореди еден ист мотор, со и без плин :)

Кај плинскиот сигурно е поинаку мапиран моторот

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #305 на: 18 Март 2014, 14:12:25 pm »
Ама тие два мотори се различни и затоа не може да се споредат. Треба да се спореди еден ист мотор, со и без плин :)

Кај плинскиот сигурно е поинаку мапиран моторот

Отвори го корисниот линк на Симо. Ќе видиш дека се исти моторите.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #306 на: 18 Март 2014, 14:14:18 pm »
Еве уште едни импровизатори: http://it.volkswagen.com/it/innovazioni_volkswagen/motori/bifuel.html

BTW, перформансите се сосема на место. Потполно се исти и на бензин и на лпг, кај исто возило. Ти што глеаш перформанси од друго возило, тоа е твој проблем. Разликата може да се должи и на зголемената тежина на возилото.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #307 на: 18 Март 2014, 14:17:52 pm »
Еве уште едни импровизатори: http://it.volkswagen.com/it/innovazioni_volkswagen/motori/bifuel.html

BTW, перформансите се сосема на место. Потполно се исти и на бензин и на лпг, кај исто возило. Ти што глеаш перформанси од друго возило, тоа е твој проблем. Разликата може да се должи и на зголемената тежина на возилото.

Не бе.. До мене е :) Ми пушташ линк од официјален произведувач, каде што официјално нуди таква и ваква варијантa, за да се уверам како е плин супер.... И сеа одеднаш не е исто возилото..

А зголемената тежина на што се должи? На плинската боца у гепек или?

Кај LPG верзијата на возилото има податоци и за потрошувачка на плин, и за потрошувачка на бензин.

Мене по овие податоци ми личи дека станува збор за истиот мотор

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг:
« Одговори #308 на: 18 Март 2014, 14:20:31 pm »
Не ми се верува дека и после толку години истите муабети се прават.

Крел друже, смисли негативности и прашања за да те одвлечат од ставање плин, 600 евра у џеб за секој случај и отиди до Плимонт за да те одврата од чинот. Све да си прашаш, после ќе пишуваме и ќе си играме.

Ти не си свесен колку многу поголеми пицајзли од тебе (не е навреда) имаат ставено плин, не си свесен.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #309 на: 18 Март 2014, 14:22:59 pm »
А едно копченце мочано што ти ги додава тие 10 њутн-метри торк, и таа секунда забрзување? И тоа кога сакаш - дали во 3:15 сабајле, или у гужва у 8 за на работа, или качувајќи се кон Маврово...
Гледај на тоа со мислата "you win some (кеш), you lose some (моќ - која реално и не мора да се изгуби. Наместо 70% плин за оптимална работа на мотор, 100% плин за екстра снага)".

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #310 на: 18 Март 2014, 14:26:42 pm »
@krell, Значи моделот „Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo Petrol 120HP LPG" Е РАЗЛИЧЕН од „Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo Petrol 120HP" (без lpg). Да нацртаме некако ако не е јасно? Првиот модел, има такви спецификации И НА БЕНЗИН И НА ПЛИН.

Супер.. Нацртајте.. Ама нацртајте ЗАШТО ЕДЕН ПРОИЗВЕВУАЧ би имал потреба да модифицира мотор за да работи како треба на плин?

Дали при ставање на плин во вашите возила, ги правите истите тие модификации што очигледно Алфа фабрички смета дека треба да бидат направени?

Јас колку што се разбирам од Економија најевтино би им било да нема потреба да модифицираат мотор, а еве ти велиш дека има потреба, што им отежнува производство..

Зашто го прават тоа? Алфа се мазохисти како фабрика?Или можеби има нешто друго, за да може да застанат позади произведено фабричко возило на плин?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #311 на: 18 Март 2014, 14:28:08 pm »

Уствари, еве едно трики прашање за Krell: Giulietta со 105кс има исто торк како и 120 LPG, Дали тоа значи дека оваа вторава со вградување плин ДОБИЛА перформанси?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: Re: Мотори осетливи на плин
« Одговори #312 на: 18 Март 2014, 14:32:46 pm »
http://forums.moneysavingexpert.com/showthread.php?t=4577545

Дека CRV не трпи плин :D
Човекот од продавница го однел на монтажа. Гаси

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #313 на: 18 Март 2014, 14:37:05 pm »

Уствари, еве едно трики прашање за Krell: Giulietta со 105кс има исто торк како и 120 LPG, Дали тоа значи дека оваа вторава со вградување плин ДОБИЛА перформанси?

Дали податоков дека со плин се добиваат перформанси во однос на бензин е од времето кога за Земјата се мислело дека е рамна, или од времето кога е веќе откриено дека е Топка? :)

Заклучок: Кој сака да вози на плин и е среќен, нек вози на плин и нека биде среќен (и нека ужива во додадените перформанси, или секунда што е при забрзување ако нема додадени перформанси).

Кој не сака да вози на плин и е среќен, нек НЕ вози на плин и нека биде среќен.

Сите среќни. :)

http://forums.moneysavingexpert.com/showthread.php?t=4577545

Дека CRV не трпи плин :D
Човекот од продавница го однел на монтажа. Гаси

http://www.rac.co.uk/forum/showthread.php?8996-Problems-after-LPG-conversion

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #314 на: 18 Март 2014, 14:59:46 pm »
имаше доста ликови на форумов што беа скептици за плин така ?

а сега си возат 100км со 300-400 денара