Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588933 пати)

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5580 на: 05 Јули 2017, 15:21:33 pm »
Информациите изнесени во темава се непроверени и паушални, истите се непроверени и во ранг на шпекулација. За конкретен совет обратете се кај стручни лица.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5581 на: 05 Јули 2017, 17:20:24 pm »
Треба да се пресмета масата на различните возилата што ќе паркираат врз бетонската плоча, димензиите на гумите и бројот на тркала, како и притисокот во гумите за да можи да се одреди точниот притисокот што ќе дејствува на сантиметар квадратен бетон, при максимално товарено возило според упатството од истото. Потоа правиме онолку тест примероци колку што ни се потребни за да утврдиме на преса дека бетонот што ќе го положваме ја задоволува бараната цврстина. Можеби треба да направиме и геолошко испитување на земјата каде што ќе се поставува бетонската плоча да не е премногу мека па да треба и темели да дупиме да не потони.

Да се посерам во неа проста плоча е, не креваме брана ебаго... колку пари толку музика.

Треба да поплочувам 6 скали за во визбата, а стручните лица едната страна ја направија 3цм подолга од другата, а ѕидот е закривен во 1.5м, 1.5цм.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #5582 на: 05 Јули 2017, 21:02:20 pm »
Знае ли некој колку песок/цемент иде на метар кубен? односно треба да бетонирам стојалиште за кола со димензии 8м х 5м на 10цм дебелина.

Во глобала се што ти пиша @FiLo така е. За помрсен бетонот да биде на кубик песок мешавина од единица и двојка одат 5 вреќи цемент. Кај мене плочата во гаража е 20см така да воз можам да паркирам без проблем. Еднаш ја правиш така да на материјал не штеди, 10см дебелина најмалку и обавезно мрежа минимум 6-ка. Ако ти се дават уште пари можеш уште една мрежа да ставиш, една во горна и една во долна зона.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #5583 на: 05 Јули 2017, 22:50:38 pm »
Совет од аматер со искуство по двор
Колку што се сеќавам, 1 цемент со 3 песок. Најдобар песок ти е од Бањани да нарачаш кршен камен со 1мм и нешто покрупно. Арматурата може не е толку пресудна колку какво е тлото, ако е лесно за набивање и да стаиш арматура пак ќе испука.
Јас би размислил за дренажа околу патеките, пошонтоа најмногу ќе ти ја зеза работата со пропаѓање.
Размисли си за темелчиња за натстрешница.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5584 на: 05 Јули 2017, 23:28:32 pm »
ti druze investitor presmetkite, agregatite, armiturite i u IZZiS(toa za zemjotresno inzinerstvo) :D gore ima i zemjotresna platformaa , ako si ot ohriT nemora da doagas tamu ke se podolgo vreme oni :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5585 на: 06 Јули 2017, 00:07:21 am »
ja samo sakav da izbetoniram kaj sho mi stoi kolata :D space x kje si sletue kako i dosega...fala mnogu na odgovorite, iam pojasna slika...sea majstor da najdam i neka si igra so pesok :)

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
« Одговори #5586 на: 09 Јули 2017, 19:19:08 pm »
Во план сум да средувам дел од оградата во дворот, истата сакам да биде израбтоена од дрво прицврстена за метален профил еден горе еден доле и дрвата да бидат едно од напред едно од позади на металот, неможам слика да најдам како сакам да изгледа. Некој совет да препорачате какви даски да барам, со што заштита да ги премачкам истите и сите тие работи доколку има некој искуство во оваа тема.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #5587 на: 11 Јули 2017, 00:18:08 am »
Ќе си купиш летви во стовариште,и однеси ги на тишлер да ги исече сите на иста мерка и да ги помине низ абрихтер,за заштита имаш лакови и сандолини со ув заштита и заштита од надворешни влијанија за да ен ти скапат за две години даските,стегање иде со торбан штрафови или пак со штраф за дрво ама да е плиток и да го заштрафуваш од задната страна.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5588 на: 11 Јули 2017, 00:53:31 am »
vo hubo imas gotovi, mozes kao urnek da gi koristis ili pak vidi kolku pari se gotovite sporedi kolku ke te cini dagi izrabotues ...
vo horinzotal dva profila na sekoj 2 metri stolbce ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #5589 на: 11 Јули 2017, 00:57:03 am »
Во план сум да средувам дел од оградата во дворот, истата сакам да биде израбтоена од дрво прицврстена за метален профил еден горе еден доле и дрвата да бидат едно од напред едно од позади на металот, неможам слика да најдам како сакам да изгледа. Некој совет да препорачате какви даски да барам, со што заштита да ги премачкам истите и сите тие работи доколку има некој искуство во оваа тема.
Јaс прaвев нештo сличнo, имaм пишaнo тукa http://forum.carclub.mk/index.php/topic,15057.45.html
сликите ќе гледaм утре oд пц дa ги средaм дa видиш зa штo тoчнo стaнувa збoр.
Edit:
Нa стубчињaтa кoгa ги ѕидaв предхoднo си стaвив aрмaтури зa дa мoжaм прoфилите 4х3cm дa ги зaвaрaм нa нив

Дaскички веќе имaв спременo, предхoднo ишмирглaни сo мaшинкa и измaчкaни сo фирнез, зaштрaфени се сo кнaуф штрaвчињa 2.5кa, предхoднo избушени дупки нa сaмaтa дaскa и нa прoфилoт (тaкa беше нaјлеснo, прoбaв сo сaмoрезни и не јa бивaше)

Истaтa прoцедурa беше и oд другaтa стрaнa, сo тoa штo нa крaјoт кoгa сите ги нaштрaфив, земaв убoднaтa пилa и нa лице местo oд кaпa дo кaпa им мaвнaв пoлукруг, пa испaднaa вaкa

Единственa рaбoтa штo не јa нaпрaвив a требaше, е дa ги зaoблев ќoшевите нa сите дaскички вo гoрнa зoнa, знaчи oд гoре. Мислaм декa пoзaoблени aкo се, немa вoдaтa oд дoждoви дa се зaдржувa тaму и ќе бегa нaдoле, сo тoa штo ќе се избегне нивнo рaспукувaње. Сегa негде септември у склoп сo фaсaдaтa кoгa ќе јa прaвaм, ќе ги пoминaм стубчињaтa сo лепaк и мрежa (пред тoa ќе пуштaм кaбли зa сијaлички) и нa крaј сo aбриф ќе ги извлечaм.
Oдприликa тoa е тoa.
« Последно менување: 11 Јули 2017, 17:40:52 pm зоки-златен »

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #5590 на: 11 Јули 2017, 11:22:15 am »
Дечки, за лепење внатрешни плочки, дали е подбро сам да си го набавувам материјалот (лепак, фуга, подлога) или да му препуштам се на плочкарот...околу 5 еур ми бара само за материјалот...имам околу 270 квадрати со подно греење плус ѕидни плочки во купатило па ми рекоа дека барала некоја посебна подлога подното греење пред да се лепат плочките...

и каква е таа подлога што се става пред лепакот????

Некакво искуство или совет???

Фала

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5591 на: 11 Јули 2017, 11:30:21 am »
јас моментално редам плочки и лепакот е: Ceresit CM9 300ден - CM11 360ден, а има и други за 250ден 25кг вреќа, потрошувачката ми е ~5кг по квадрат, фугата не знам колку е немам до неа стигнато, и за подлогата не знам, прости :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #5592 на: 11 Јули 2017, 11:49:56 am »

У-врска се вика таа подлога.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #5593 на: 11 Јули 2017, 12:49:41 pm »
Дечки, за лепење внатрешни плочки, дали е подбро сам да си го набавувам материјалот (лепак, фуга, подлога) или да му препуштам се на плочкарот...околу 5 еур ми бара само за материјалот...имам околу 270 квадрати со подно греење плус ѕидни плочки во купатило па ми рекоа дека барала некоја посебна подлога подното греење пред да се лепат плочките...

Некакво искуство или совет???

Фала

Материјал пожелно е ти да си набавиш, барем ќе знаеш дека си земал квалитетен. Какви се мајстори има ќе гледа и на материјалот да те украде и ќар да искочи.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #5594 на: 11 Јули 2017, 17:43:02 pm »
У-врскa oд Ading и Ceresit лепaк зa плoчки. Кoмбинaцијa снoвa. И јaс се слaгaм сo Дибидус сaм дa си гo земеш мaтеријaлoт.