Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588141 пати)

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5610 на: 21 Јули 2017, 09:50:48 am »
Ако има простор за кутијата, добро решение за врата би ти било роло гаражна врата од алуминиум.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #5611 на: 21 Јули 2017, 10:06:41 am »
Автоматски врати јас гледав пролетва беа околу 800-1000евра со далечинско. Тоа е прва лига. Има и со изолација и без, незнам колку е потребно изолација да ставаш искрено.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #5612 на: 21 Јули 2017, 10:40:57 am »
Дечки, ја заградив терасата со прозори, и сега ми треба некој лимар да ми направи окапници од надвор.
Кажете или дајте број од некој кој нема да ме одјебе бидејќи малку работа е, па не секој се нафаќа.

Многу тешко ке најдеш мајстор за таква работа, а и да дојде ке ти наплати поскапо.
Затоа што за твојот еден окапник ке треба да оди два пати до лимарниците, + два пати до кај тебе.
Мајстор за излегување на терен обично зема 300 денари, кога ти доаѓа со кола, значи 1200 од старт ке ти ги урачуна, плус ако се само два плеха 800 денари работна рака + материјалот.
Тоа ке те чини одприлике по моја груба проценка околу 2500 - 3000 денари за два окапника од по метар.
Ке речеш многу е, ама за ситна работа толку излегува.
За два окапника од метар му треба околу квадрат лим. (по претпоставка). Квадрат лим е 350 денари, за двата окапника ке отиде толку.
Ако прозорот е метар 1,2 или 1,4 метра, одма цената се накачува пута два. Односно ајде нека не е пута два нека е еден ипол...

Да не бев повреден сигурно ке ти завршев работа јас, ама неможам да излегувам од дома наредни 2 месеци.
Ако не успееш да најдеш мајстор, ондак ке ти помогнам како да си ги направиш сам, нарачаш окапниците, ако те бива малку со штрафцигер ке ги решиш без проблем.
:)
Поздрав.

@Simo - Carrier159 истото важи и за тебе.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #5613 на: 21 Јули 2017, 15:12:13 pm »
Дечки, ја заградив терасата со прозори, и сега ми треба некој лимар да ми направи окапници од надвор.
Кажете или дајте број од некој кој нема да ме одјебе бидејќи малку работа е, па не секој се нафаќа.

Многу тешко ке најдеш мајстор за таква работа, а и да дојде ке ти наплати поскапо.
Затоа што за твојот еден окапник ке треба да оди два пати до лимарниците, + два пати до кај тебе.
Мајстор за излегување на терен обично зема 300 денари, кога ти доаѓа со кола, значи 1200 од старт ке ти ги урачуна, плус ако се само два плеха 800 денари работна рака + материјалот.
Тоа ке те чини одприлике по моја груба проценка околу 2500 - 3000 денари за два окапника од по метар.
Ке речеш многу е, ама за ситна работа толку излегува.
За два окапника од метар му треба околу квадрат лим. (по претпоставка). Квадрат лим е 350 денари, за двата окапника ке отиде толку.
Ако прозорот е метар 1,2 или 1,4 метра, одма цената се накачува пута два. Односно ајде нека не е пута два нека е еден ипол...

Да не бев повреден сигурно ке ти завршев работа јас, ама неможам да излегувам од дома наредни 2 месеци.
Ако не успееш да најдеш мајстор, ондак ке ти помогнам како да си ги направиш сам, нарачаш окапниците, ако те бива малку со штрафцигер ке ги решиш без проблем.
:)
Поздрав.

Не дека не ме бива и сам да направам, јас ги чувам и старите лимови, можам да пробам и тие да ги скројам, и преправам, ама знаеш, ставив прозори внатре нарачав мебел за на терасата (која сега е малтене соба), се направив онака со мерак и сега на крај несакам за ситна пара да направам да изгледа нешто грдо.
Инаку се работи за површина од околу 6,5 метри, а во Мега куманово пластичен окапник од 6 метра со 20 см ширина е околу 4,500 денари што е многу.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #5614 на: 21 Јули 2017, 16:35:09 pm »
За надвор пластичен окапник никако. Или лим, или гранит. За внатре може.
Пластиката за кратко време ке си пожолти и ке изгледа многу грдо и старо.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5615 на: 21 Јули 2017, 17:35:55 pm »

@SaleSk, кај мене треба да се преправат капите на вентилациските отовори на покрив, или уште подобро целите „оџаци“, затоа што се мали и ми влегува вода кога врне косо (а стално врне косо)... Не се работи за окапници на прозори, така да треба лимар кој ќе сака и на покрив да се качи, да земе мерки, да одработи и да намести. Успут можда и еден олук да погледне.... За парите мање-више, свесен сум, само ни познавам лимари, ни знам кај да ги најдам, затоа се „убацив“ у муабетов.
Ти и да можеш и да си здрав, само за надзор може да дојдеш и пиво да те частам додека мајстор си работи на покрив, сигурно не би те замарал со такви работи ;)
Ти пожелувам брзо опоравување!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #5616 на: 21 Јули 2017, 17:55:35 pm »
Edna ideja od mene za brzo i evtino a i spored mene ubavo resenie
Ako ti ostanale od plockite na terasata mozes ova da go napravis (vidi slika)

Jas taka napraviv zs so izolacijata mi dojde mnogu sirok okapnikot.

http://imgur.com/Gs26rE3

http://imgur.com/a/9vy1a

Dokolku ti e prozorot nadvoresen t.e. e izlozen na dozd ima eden trik sto se pravi na samata plocka za da ne go mokri dzidot, mozam na tel da ti objasnam poubavo.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #5617 на: 21 Јули 2017, 18:22:15 pm »
Trik, otkapna lajsna she stava.

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #5618 на: 21 Јули 2017, 19:44:43 pm »
Noup :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #5619 на: 21 Јули 2017, 19:50:00 pm »
Се прави жлеб со брусалица на еден сантим или помалку, зависи колку ке ти стрчи стреата од плочката, така да ја наречам. Исто како жлеб плотните на кујните што имаат од напред за да не подлива водата.
Ај не се мучете со разоткривањето на триковите :D :D :D

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #5620 на: 21 Јули 2017, 20:18:01 pm »
Следно ми е правење дренажа однадвор околу цела куќа, и би сакал ваши совети како најдобро да ја направам?

И предложете ми некоја врата замена за оваа, која ќе има добра топлинска изолација. И сакам да се отвара целосно за да може да влегува кола и одоздола да биде без профил.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Пиши ми бројче во ПП да ти објаснам ако ти е итно, ако не кога ќе сум на компјутер ќе пишам. Не ми се пишуваат реферати од телефонот.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #5621 на: 21 Јули 2017, 22:01:46 pm »
Следно ми е правење дренажа однадвор околу цела куќа, и би сакал ваши совети како најдобро да ја направам?

И предложете ми некоја врата замена за оваа, која ќе има добра топлинска изолација. И сакам да се отвара целосно за да може да влегува кола и одоздола да биде без профил.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Пиши ми бројче во ПП да ти објаснам ако ти е итно, ако не кога ќе сум на компјутер ќе пишам. Не ми се пишуваат реферати од телефонот.

Не ми е толку итно, кога можеш тогаш ми пиши. Ако не ми е јасно ќе ми дадеш број ќе ти се јавам. ☺ фала

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #5622 на: 21 Јули 2017, 23:21:04 pm »
Mislam i deka Kozanostra vi e dobar limar ako ne se lazam.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #5623 на: 22 Јули 2017, 12:09:14 pm »
Јас сум лимар ама да се поблиску би им завршил работа мислам дека овде станува збор за во Скопје или?

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #5624 на: 01 Август 2017, 16:10:02 pm »
Да не продава некој дрвена бандера за струја, или да знае некој што можеби продава? :)