Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588291 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5550 на: 15 Јуни 2017, 10:01:37 am »
Најдов бекатони во Сарај 250 ден квадрат!!

Епа сподели го де, кажи кој е како е зашто е, нека биде информација а не само фалење.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
« Одговори #5551 на: 15 Јуни 2017, 10:02:47 am »
Аааа не, само за него. ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #5552 на: 15 Јуни 2017, 10:33:34 am »
Има по тротоариве за беспари бекатон.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5553 на: 15 Јуни 2017, 13:49:36 pm »
Има по тротоариве за беспари бекатон.
Така де! http://www.utrinski.mk/?ItemID=6490030726D055428F69BBC2F90C231B

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8001
  • Плинаш!!!
« Одговори #5554 на: 15 Јуни 2017, 13:52:41 pm »
Најдов бекатони во Сарај 250 ден квадрат!!

Епа сподели го де, кажи кој е како е зашто е, нека биде информација а не само фалење.
Несакав да се фалам, ама така испадна 😊 Незнам како се вика фирмата, на влез во Сарај е од десна страна, односно првата фирма што продава бекатони. Ги даваа 4.5 € ама ми спушти на 250 ден без превоз.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #5555 на: 16 Јуни 2017, 11:20:42 am »
Сакам да реновирам кров, моментално има греди летви и керамиди поставено пред околу 30 години и така е оставено. Со тек на време се измстиле керамиди попуштиле летви, на 5-6 места има изместени скршени керамиди и што капело има неколку греди кои се добро изгниени.
Ќерамидите се во добра состојба грубо околу 5% оштетени.

Површината е околу 65м2, висина има бидејќи е планирано за тавански соби, и кровот е поделен на средина (не знам како да го кажам ова вака најлесно /\ haha )

Препорака што како да направам? Веројатно ќе треба комплет да се открие и да се заменат гредите (барем изгниените) па дали да се искова целиот со даски па потоа летви и керемиди како што ги прават сега (мислам дека се викаа ладен кров така некако...?)

Ме интересира како точно оди монтажата/постапката (греди -> даски -> парапропусна фолија?  -> летви попречно -> летви хоризонтално -> керамиди)?
И отприлика да си направам груба пресметка колку ќе ме кошта ако има некој искуство со цени, материјали и мајстори.

моментално јас го правам ова што сакаш ти да го почнеш :)

за 180 квадрати 8 кубика даски - 1m3 = 10500ден
тер-хартија (одлучив да не ставам паропропусна фолија)
шајки, летви...

Кај мене кровот е на 4 води (>-<) таков е одозгора :)

се вадат керамидите, олуците. Се коваат даските на гредите.
Се става терхартија и врз неа вертикално на секоја греда се кова летви. Потоа се коваат хоризонталните летви на кои што
лежат керамидите.
Јас ги ставам истите керамиди иако се 30 години стари знам дека ќе траат уште толку без никаков проблем.
Капаците се еден 140 денари, бидејќи се лепени со малтер потруди се да не ги испокршат.
Ги симнував доле и ги перев со вап. Пожелно е сега да ги штрафат капаците бидејќи мислам дека подобро е за вентилацијата
која струи измеѓу тер-хартијата и керамидите а и следен пат ако треба да ги вадиш многу е полесно.
Оџаците кои се 2 на број ги малтерисаа убаво, после јас ќе си ги направам со рабиц мрежа и лепак и надворешен глет со боја за фасада.
На крај доаѓа лимар, зима мерки за олуци, опшивки за оџаците итн. Зачувај ги држачите од олуците предходно што ти биле, бидејќи
еден е 1-2 евра а се става на секоја греда. Остави си отвор за излегување над керамиди, немора да е прозор, може да е поклопец од лим
како на зградиве што има.
Ако ти треба некоја консултација слободно прашај.
- јас не сум мајстор но барем знам нешто нешто...

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #5556 на: 17 Јуни 2017, 00:58:43 am »
За 65 квадрати не треба да се замараш тоа е мала поивршина и најскапата понуда да ја земеш не можеш да изгубиш многу....Инаку 30 год ќерамида по мое спреман е за замена не би рекол дека е 5% оштетена ....
Отприлика да не знаеш колку се движи цената по квадрат?
Кога реков 5% оштетени мислев на 5% од ќерамидите се скршени пукнати... а другите во каква состојба се не можам да кажам пошто не се разбирам. Еве ти викаш штом е 30 год спремна е за замена. Зошто? Не сум чул луѓе да мењаат ќерамиди на 30 па и повеќе години затоа што 'се стари'.
Па секојдневно работам на кровови имам лимарска фирма знам во каква состојба се керамидите....Види дали одоздола имаат фатено мувла ако немаат тогаш сеуште се добри не пропуштаат вода.....Од кој тип на керамида  имаш оние како полукруг што се или од рамните?

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #5557 на: 18 Јуни 2017, 13:30:58 pm »
Дечки каде кај нас може да се набави трофазен контролен дигитален сат за вградување во таблата со осигурачи,на али ги глеам има избор и се по 50тина долари.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #5558 на: 19 Јуни 2017, 13:48:23 pm »
се наоѓа ли кај нас ваков оков за сајли ?
правам гелендер за внатрешни скали и сакам со сајли да го направам

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5559 на: 27 Јуни 2017, 10:00:06 am »
http://www.gradnja.rs/postavljanje-termoizolacije-kako-do-idealno-izolovanog-zida/
...
Lepljenje demit fasade Kod demit fasade vrlo je bitno kako je izolacioni materijal pričvršćen za zid. Kada je u pitanju stiropor, on se lepi građevinskim lepkom na cementnoj osnovi. Neophodno je da su izolacione ploče u potpunosti premazane lepkom ili da je lepak nanet po obodu ploče bez prekida i na nekoliko mesta u središnjem delu.
http://www.gradnja.rs/wp-content/uploads/2017/06/lepaknastiropor2.jpg
Zašto je to bitno? Ukoliko to ne bi bio slučaj, spoljašnji (hladan) vazduh bi mogao da prodre između stiropora i zida, što bi dovelo da toga da izolacioni materijal ima vrlo malo efekta – zid bi opet bio hladan.

http://www.gradnja.rs/wp-content/uploads/2017/06/lepaknastiropor1-630x341.jpg

Pucanje fasade Još jedna vrlo bitna činjenica vezana za demit fasadu jeste da spoljni završni sloj često puca na uglovima oko prozora, što opet za sobom povlači probleme sa vlaženjem izolacionog materijala. Do pucanja dolazi zato što u tom delu usled varijacija temperature imamo skupljanje i širenje materijala po dve ose. Ovaj problem se rešava postavljanjem mrežice dijagonalno na svaki ugao.
http://www.gradnja.rs/wp-content/uploads/2017/06/uglovi-prozora.jpg

sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5560 на: 28 Јуни 2017, 09:44:58 am »
Човеци, вчера ми пукна вентил во купатило.
Вентил на чешмата на лавабо. Се скинал на навојот. Квалитет јеби га. Ќе среди мајстор тоа туку друго ме мачи, кога монтиравме пред 2 години, тие беа најскапи вентили по железариве тука и наводно најдобри барем во тукашните железари  :-\

Дали може некој да предложи бренд и локација од каде да си купам вентил кој би потрајал бар до пензија.
Цената не е толку важна. Овој најдобриот што пукна, најверојатно ми упропасти елемент од 350 евра, дел од него остана на навојот и не можев да ставам штопна па морав да ја сопрам цела вода во купатило  :'(

Од пред 30 години се немав бањато во корито, ш'убо ми дојде  ;D

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #5561 на: 28 Јуни 2017, 09:46:17 am »
Човеци, вчера ми пукна вентил во купатило.
Вентил на чешмата на лавабо. Се скинал на навојот. Квалитет јеби га. Ќе среди мајстор тоа туку друго ме мачи, кога монтиравме пред 2 години, тие беа најскапи вентили по железариве тука и наводно најдобри барем во тукашните железари  :-\

Дали може некој да предложи бренд и локација од каде да си купам вентил кој би потрајал бар до пензија.
Цената не е толку важна. Овој најдобриот што пукна, најверојатно ми упропасти елемент од 350 евра  :'(

Електро елемент мислам дека имаат квалитетни, Хубо ...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #5562 на: 28 Јуни 2017, 13:37:45 pm »
Unitas, Schell, Hansgrohe, Grohe....

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #5563 на: 28 Јуни 2017, 14:11:30 pm »
Unitas od mene.
Frigoshop, se komplet kupiv.
Imaat garancija 6 godini na se.
Na cesmata od kujna kapkase edna kapka na 5 sekundi, ja otstrafiv odnesov za pola saat besplatno ja opravija, verojatno gumica nekkna smenile vnatre vo baterijata

Imaat dobri ventili sto mozes da gi iscistis od vfeme na vreme zaboraviv kako se vikaa.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5564 на: 28 Јуни 2017, 20:49:10 pm »
Благодарам.