Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1592240 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5205 на: 05 Октомври 2016, 08:50:18 am »
Има плехови со залепена изолација на нив. Само да зашрафиш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5206 на: 05 Октомври 2016, 09:10:01 am »
... во црвена боја и ...

Исто и јас, и сега после неколку години можам да кажам дека се заебав - од аспект на изборот на бојата на плехот. Требаше бела или светло сива боја. Летно време многу поладно ќе беше во поткровјето.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #5207 на: 05 Октомври 2016, 09:43:12 am »
рили  ;D

плек - плех - лим?
ѓерамиди - керамиди - ќерамиди....

WTF  ;D ;D ;D ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #5208 на: 05 Октомври 2016, 09:52:49 am »
Плех е македонски збор. http://www.makedonski.info/show/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%85/%D0%BC

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #5209 на: 05 Октомври 2016, 10:53:26 am »
Градбата не е лоша, 1986та мислам дека е..  Во комшии ставија од тој црвениот плек пред 10тина години, и сега целиот е црн направен и куќата личи како ѓаволско дувло :D

Некој да ми пушти број од некое стовариште скопје да се јавам да прашам ? Тука Кичево прилично скап е.. Најобичен плек околу 320 денари квадрат е...

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #5210 на: 05 Октомври 2016, 11:18:59 am »
... во црвена боја и ...

Исто и јас, и сега после неколку години можам да кажам дека се заебав - од аспект на изборот на бојата на плехот. Требаше бела или светло сива боја. Летно време многу поладно ќе беше во поткровјето.
Kolku razmisluvav za boja na pleh da znaesh.
Na kraj staviv svetlo siv i da ti kazam pravo ne se zaebav, zasto gledam letno vreme ja odbiva svetlinata kako ogledalo :D , pa valjda pravi nekoja razlika.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #5211 на: 05 Октомври 2016, 11:57:34 am »
Градбата не е лоша, 1986та мислам дека е..  Во комшии ставија од тој црвениот плек пред 10тина години, и сега целиот е црн направен и куќата личи како ѓаволско дувло :D

Некој да ми пушти број од некое стовариште скопје да се јавам да прашам ? Тука Кичево прилично скап е.. Најобичен плек околу 320 денари квадрат е...

Најдобро да си се консултираш со мајстор кој ќе ти го мести. Не можеш само да земеш плех од Скопје и толку, има и други пропратни ситници со плехот. Рачунај дека ако сам го набавуваш плехот или ќе ти остане многу отпад илиќе ти фали, па ако немаш кај тебе ќе треба да се заебаваш да земаш од Скопје што се дополнителни трошоци плус мајсторот ќе ти наплати сигурно троа поскапа работна рака. По мене најдобра опција би ти била да си најдеш квалитетен мајстор кој сам ќе си го набави плехот и другите додатоци, нема да се замараш ако ти фали табла или две или ти останале вишок и плус во тој случај ако е фер би требало помалку да ти наплати за работна рака пошто ќе има заработка на самиот плех.

За црвената боја на плехот, кај мене е веќе 5-та година и иста е бојата како од првиот ден. Лаички претпоставувам дека е до квалитетот на плехот и плус можеби што не паѓаат и не се задржуваат лисја на кровот. Кога бирав боја се одлучив за црвена од естетска причина пошто плехот е имитација на керамида. Има кај мене еден ставено бела боја ама куќата од страна изгледа како плевна во село.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #5212 на: 05 Октомври 2016, 12:56:54 pm »
Како мислиш емитација на керамида ? Канадска шиндра или ?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5213 на: 05 Октомври 2016, 14:03:14 pm »
Kolku razmisluvav za boja na pleh da znaesh.
Na kraj staviv svetlo siv i da ti kazam pravo ne se zaebav, zasto gledam letno vreme ja odbiva svetlinata kako ogledalo :D , pa valjda pravi nekoja razlika.

Сега да ставам, и јас би ставил таков. Црвено можеби изгледа поубаво ама заеби естетика кога летно време сигурно прави разлика од неколку степени температура.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #5214 на: 05 Октомври 2016, 14:49:11 pm »
Како мислиш емитација на керамида ? Канадска шиндра или ?

Самиот плех изгледа како керамида, значи не е рамен даска, куќата од страна гледана изгледа како да е покриена со керамида. Ќе ти пуштам слика кога ќе седнам на компјутер.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #5215 на: 07 Октомври 2016, 01:46:35 am »

Бузуки јас имам фирма и работам лимарија прашај што те интересира.Инаку лим 320д  од квадрат е многу освен ако не е некој 0.6 мм дебелина или железарски ако е тој е поскап.Некој погоре спомна дека потемнил лимот после неколку години, одма да ви кажам дека тоа е заради  квалитетот на лимот и се дешава кај кинеските лимови...... Најчесто кога покриваме кров со лим кровот е спреман по овој редослед   греди конструкција врз нив даски па на кнауф парапропусната хартија(платно), па летви 2.5x2.5 или кадрони 5x5, помеѓу се реди терволот за изолација и на крај се покрива со лим .......

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #5216 на: 07 Октомври 2016, 01:59:45 am »
Ќе ти пишамм пп :)  Не е до толку кај мене.. Греди се и на нив летви кои моментално 90% се здрави.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #5217 на: 07 Октомври 2016, 22:47:21 pm »
Некој искуство со вакво чудо:
http://metalotehnika.mk/webshop/index.php?route=product/product&path=59&product_id=50
Некако неверојатно звучи

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #5218 на: 07 Октомври 2016, 23:17:13 pm »
Хммм, интересно, навистина!
http://www.energetskocertificiranje.com.hr/nano-termo-izolacija/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5219 на: 08 Октомври 2016, 20:40:05 pm »
voa e super,
kolku litra ide na m2?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.