Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1851054 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4935 на: 07 Јуни 2016, 08:04:55 am »
Утонг се прави во Косово, има фабрика у близина на Феризај :D :D :D
Можда претходно ги продавале само под друго име :)
100% од таму ги носат, евентуално да им ставаат други опаковки...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45184
  • Il Moderatore
« Одговори #4936 на: 07 Јуни 2016, 08:12:25 am »

Не знам, сега свашта може.  Порано, 2009 година кога мене ми требаше, идеш на склад и имаш вакви, кои се поскапи и имаш вакви (дури и понеугледно фрлени на палети, овие се со најлон спакувани). Едните секоја со исти димензии, другите, секоја со различна тежина и разлики у димензии :D Ова второво го викаа Ципорекс (со Ц) :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4937 на: 07 Јуни 2016, 08:33:29 am »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4938 на: 09 Јуни 2016, 02:28:55 am »

Не знам, сега свашта може.  Порано, 2009 година кога мене ми требаше, идеш на склад и имаш вакви, кои се поскапи и имаш вакви (дури и понеугледно фрлени на палети, овие се со најлон спакувани). Едните секоја со исти димензии, другите, секоја со различна тежина и разлики у димензии :D Ова второво го викаа Ципорекс (со Ц) :D

симо... тие вторите се БЕТОНСКИ ЦИГЛИ никаков с(ц)ипорекс не е тоа... или грешна слика си турил, зашто тие бетонски цигли и ден денес се прават, да не кажам, во викендицата нешто се работеше пред 3 години баш со овие цигли...

инаку да, имаше итонг или утонг, како сакате и некои други од локално производство, ама сипорекс беа битно.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #4939 на: 09 Јуни 2016, 11:21:25 am »
Дечки, абе сакам да ставам базен на тераса, помал со зафатнина 2.4 тони вода
Терасата е 2,3м на 4м и од околу е со носачи и армирани столбови односно под неа ми е пола дневна соба.
Што значи не виси терасата. Плочата не е масивен бетон туку со оние блоковине за плоча...
Да ми дадете совет да не се глупирам или нема гајле?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4940 на: 09 Јуни 2016, 12:01:04 pm »

Не знам, сега свашта може.  Порано, 2009 година кога мене ми требаше, идеш на склад и имаш вакви, кои се поскапи и имаш вакви (дури и понеугледно фрлени на палети, овие се со најлон спакувани). Едните секоја со исти димензии, другите, секоја со различна тежина и разлики у димензии :D Ова второво го викаа Ципорекс (со Ц) :D

симо... тие вторите се БЕТОНСКИ ЦИГЛИ никаков с(ц)ипорекс не е тоа... или грешна слика си турил, зашто тие бетонски цигли и ден денес се прават, да не кажам, во викендицата нешто се работеше пред 3 години баш со овие цигли...

инаку да, имаше итонг или утонг, како сакате и некои други од локално производство, ама сипорекс беа битно.
Да Онак во право си, грешна е сликата, видов после на работа (пред да тргнам од дома барав слики набрзинка), како да е, поентата беше дека имаше такви локални неугледни исто фрлени на палети, неспакувани :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4941 на: 09 Јуни 2016, 12:06:34 pm »
Дечки, абе сакам да ставам базен на тераса, помал со зафатнина 2.4 тони вода
Терасата е 2,3м на 4м и од околу е со носачи и армирани столбови односно под неа ми е пола дневна соба.
Што значи не виси терасата. Плочата не е масивен бетон туку со оние блоковине за плоча...
Да ми дадете совет да не се глупирам или нема гајле?

toa se lesni ploci, vidi koj ti ja pravel plocata i sto imas tocno vo nea ... staticar moze samo da ti posoci no ne mi se veruva deka ke izdrzi 1ton/m2

edit:
 eve i strucna literatura :)

http://www.nexe.hr/UserDocsImages/tehnicka_podrska/Cigla-tehnicki%20prirucnik%20srb.pdf

https://www.scribd.com/doc/116142794/Prora%C4%8Dun-fert-tavanica-plo%C4%8Da-od-gospodina-Nine-LJu%C5%A1tine
« Последно менување: 09 Јуни 2016, 16:53:32 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #4942 на: 10 Јуни 2016, 11:54:49 am »
vaa klimava si ja vgraduem... :)

НАУКАТА Е ЦАР: КЛИМА УРЕД ОД ШИШИЊА ШТО РАБОТИ БЕЗ СТРУЈА

На почеток направете мал експеримент:

Поставете ја дланката споена пред лицето. Дувнете со отворена уста (хукнете). Што чувствувате? Хинт: го чувствувате топлиот здив. Ај сега поставете ја дланката во истата позиција, и дувнете со затворена уста, како што дувате на супа. Сега воздухот е ладен. Е како бе?

Е па така, заради принципите на...

http://365.com.mk/231882/eve-zoshto-naukata-e-tsar-klima-ured-od-shishina-shto-raboti-bez-struja

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4943 на: 10 Јуни 2016, 15:04:15 pm »
Хахаха Првоаприлски шеги :D :D :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4944 на: 12 Јуни 2016, 00:01:58 am »
Дали зимно време цевките ќе замрзнат надвор ако ваква стиропорна изолација?
Јас мислам да, ако некој ставил нека каже.
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1826640

Се добива ли некоја заштита ако дрвото е премачкано со моторно масло кое е извозено?
« Последно менување: 12 Јуни 2016, 00:07:46 am Drive-r »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4945 на: 12 Јуни 2016, 10:15:11 am »
И јас мислам дека цевките има шанса да ти замрзнат.
А дрво со прегорено уље не се мачка. За дрвото постојат специјални премази.
Прегореното уље е со кисела средина, односно pH, па така да уљето не само што не го штити туку почнува да го нагризува...
+ прегорено уље не е здраво за животната средина.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #4946 на: 12 Јуни 2016, 12:26:58 pm »
Јас сум сигурен дека ке замрзнат. Мене ми замрзнуваа цевките во зид кој беше на серверна страна, не па надворешни.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #4947 на: 12 Јуни 2016, 17:05:18 pm »
Дали зимно време цевките ќе замрзнат надвор ако ваква стиропорна изолација?
Јас мислам да, ако некој ставил нека каже.
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1826640

Се добива ли некоја заштита ако дрвото е премачкано со моторно масло кое е извозено?
Ако има простор помеѓу цевката и стиропорната изолација да ставиш тервол или ст волна можно е да ти помине идеата .....

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #4948 на: 15 Јуни 2016, 10:16:19 am »
ke staavam ovoj tip na tus kabina, kaleno sigurnosno staklo ...

ustvari direkno na plocki ke ide, ima nekoj iskustvo so vakvi ili nakvi stakla...?

« Последно менување: 15 Јуни 2016, 10:22:57 am RedEco »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55335
  • Махер
« Одговори #4949 на: 15 Јуни 2016, 10:28:10 am »
И мене ми треба ваков параван за туш кабина 140х120 грубо. Ова со каленово стакло 8мм ми спомнаа некои 400-500 евра цена од прилика. А со рамки е упола од тоа, со 4мм стакло.

Мене ми беше повеќе за да не се познаваат капки па да треба да го чистиш цело време проѕирното, па да биде нешто со текстура, помалку да се познава. Каленово е чисто стакло, а 4мм го има со текстури.