Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1507413 пати)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3765 на: 06 Јуни 2015, 11:55:34 am »
каде во скопје има продажба на вакумски соларен систем?

барам монтажер/и на соларен вакумски систем за на кров.
ако имате информација,број пишете.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #3766 на: 06 Јуни 2015, 12:12:40 pm »
Еве ти го @onak за таа работа
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3767 на: 06 Јуни 2015, 12:37:52 pm »
Соларен систем и мене ме интересира, ама не можам да се одлучам за бренд, за концепт, и за продавач/изведувач.
Некако бледо ми изгледаа понудите на саем. Најмногу ме погоди што никој не понуди систем што на цел еден сончев ден без струја, ќе остане безбеден (ако не и функционален) без моја интервенција (покривање на панелот со ќебе/шаторско крило, и такви слични вратоломни егзибиции на кров). Сите ме убедуваат да не се секирам, дека не е ништо страшно и ако снема струја. Доволо било само да се покриел панелот со нешто. Во најлош случај ќе истечел флуидот низ сигурносен вентил. Итн, итн.

Но не е така едноставно, прво што правиме ако не сум дома тој ден... Комшии ќе барам да ми се пентарат по кров за да го покриваат панелот? Па нема ни да знам дека снемало струја ако не сум дома... Ма всушност не ни сакам ни јас да морам да се пентарам на кров. Зошто има културни решенија - фотоволтаик панели и пумпи напојувани директно на 12V DC. Ебаго ако има сонце и можност за прегревање на флуидот, па ќе има и сонце за фотоволтаик панелот да произведува струја за пумпата.

Неколку моменти за размислување:
- Не ми е јасно зошто никој не нуди соларни системи со пумпи напојувани директно на 12V DC од помали фотоволтаик панели.
- Цевастите панели (со heatpipe технологија) се поефикасни од плочастите панели, ама не знам дали потрајни (практично искуство: на колега му се расипаа две од 8те цевки на неговиот панел, кога остана без струја на сончев ден).
- Дали е можно правилно да се издизајнира систем без пумпа, со пасивно термодинамичко движење на разменувачкиот флуид (панелот нормално, тогаш мора да наместен пониско од бојлерот).

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #3768 на: 06 Јуни 2015, 13:15:27 pm »
овој систем без притисок,не му треба никаква твоја интерверција.и да нема струја,пак ќе имаш ти топла вода.
затоа е отворен систем или систем кој самата вода прави притисок.
ни пумпа ти треба ни 220 волти.

сале,онак не ги работи овие системи(му пишав,ми пиша).така да потрагата продолжува за монтажер на системот.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3769 на: 06 Јуни 2015, 13:22:54 pm »

Баш ме интересира како си го дизајнирал системот. И што опрема си пазарил/намерачил, и од каде.
Ти практично знаеш што сакаш, сам ќе си пазариш опрема, и само бараш инсталатер/монтажер?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3770 на: 06 Јуни 2015, 14:01:00 pm »
Соларен систем и мене ме интересира, ама не можам да се одлучам за бренд, за концепт, и за продавач/изведувач.

За жал така е. Погледни ја понудата на Камел Солар. http://www.camel-solar.com/cs/
Малку се поскапи од вообичаено (прилепчани, кумановци, штипјани), барем мене така ми изгледаше кога барав изведувачи. На крај се сам наместив и проработив. Се помачив ама завршив работа баш јас како што сакав. Камел Солар се и сертифицирани, како и нивните панели. И панелите на Зрак Прилеп за кој што се одлучив јас. Јас ставив панел на Зрак Прилеп. Некаде низ темава ги има и линковите за параметрите и ТУВ сертификатите за истите.
Не планирав да ставам кинезарија која нема ТУВ и не е тестирана. Многу ми е небезбедно сето тоа.
(Зборувам за панели)

Некако бледо ми изгледаа понудите на саем. Најмногу ме погоди што никој не понуди систем што на цел еден сончев ден без струја, ќе остане безбеден (ако не и функционален) без моја интервенција (покривање на панелот со ќебе/шаторско крило, и такви слични вратоломни егзибиции на кров). Сите ме убедуваат да не се секирам, дека не е ништо страшно и ако снема струја. Доволо било само да се покриел панелот со нешто. Во најлош случај ќе истечел флуидот низ сигурносен вентил. Итн, итн.

Но не е така едноставно, прво што правиме ако не сум дома тој ден... Комшии ќе барам да ми се пентарат по кров за да го покриваат панелот? Па нема ни да знам дека снемало струја ако не сум дома... Ма всушност не ни сакам ни јас да морам да се пентарам на кров. Зошто има културни решенија - фотоволтаик панели и пумпи напојувани директно на 12V DC. Ебаго ако има сонце и можност за прегревање на флуидот, па ќе има и сонце за фотоволтаик панелот да произведува струја за пумпата.

И тука си максимално во право. Мора да постои безбедносен систем. Еден од нив во мојот случај е сигурносниот вентил кој реагира на притисок од 6 бари, а до 6 бари е експанзиониот сад. Вториот го заобиколив намерно заради Х причини кои не би ги разглабал во моментот.
Третиот не ми е поставен, односно се работи за УПС кој во случај на снемување на струја ке има можност од минимум два до три часа да ја врти водата и да не дојде до прегревање.
Четврта варијанта е монтирање на ролетна, автоматска, која доколку дојде до снемување на струја, ке се покрене преку УПС кој ке има задаца да ја спушти односно да го покрие панелот. Ова е одлична работа, но треба да се направи. Односно некој да го изведе. Немам толку време да се посветам на тоа.
Обично кога не сум дома, го ставам диференцијалниот термостат во мод холидеј, така да загреаната вода во ноќен режим ја качува во панелот, ја лади и ја враќа во бојлерот. Колку толку температурата во бојлерот се намалува, за следниот ден да не дојде до прегревање. Ова ми е веќе проверена работа и функционира добро.
За секој случај оставам и клуч на некој од фамилија, нормално за не дај боже. Ако треба и вода од бојлер да испушти едно 15 минути.
Како заштита под број 5 може да се наведе и тоа. Против прегревање, а не против однемување на струја. Вентил кој кога температурата ке дојде до критично ниво, автоматски да ја испушти топлата вода во канализација, одвод.

Неколку моменти за размислување:
- Не ми е јасно зошто никој не нуди соларни системи со пумпи напојувани директно на 12V DC од помали фотоволтаик панели.

Има милион причини, а една од нив е и потрошувачката и принципот на работа.
Мада и тоа може да се реши, ама немам појма.

- Цевастите панели (со heatpipe технологија) се поефикасни од плочастите панели, ама не знам дали потрајни (практично искуство: на колега му се расипаа две од 8те цевки на неговиот панел, кога остана без струја на сончев ден).

Можеби се поефикасни но се многу многу понетрајни. Реалниот рок на трајност на цевка е од 3 до 5 години (може и да тераат повеќе), по кажување на луѓе кои го работат истото. На обичен панел добиваш од производителот рок на траење и гаранција од 20 години. Колку добиваш на цевка гаранција???

- Дали е можно правилно да се издизајнира систем без пумпа, со пасивно термодинамичко движење на разменувачкиот флуид (панелот нормално, тогаш мора да наместен пониско од бојлерот).

Можно е но во отворен систем. Во тој случај ке имаш бојлер горе кој нема да е под притисок.
Овие со цевки се такви.

Јас искрено размислував многу на оваа тема пред да го изработам мојот систем. Се одлучив за него заради повеќе причини, а една од тие е животниот век и употребените материјали. Можеби имам помала ефикасност од тие со цевка, но немам други никакви проблеми...И да, цената е тројно повисока. Систем со кинезарија е околу 400 до 500 евра, а оваков како мојот е од 1000 до 1200 евра.

сале,онак не ги работи овие системи(му пишав,ми пиша).така да потрагата продолжува за монтажер на системот.

Да да, не ми текна дека сакаш од овие системи.
Инаку дискутирано е со @onak во врска и со овие системи. Човекот едноставно не сака да си стави здрава нога у трн. Ајде инсталација, ама после некое време сервис и одржување?
Овака инсталира проверен систем, проверени  материјали, овците на број и волкот сит, добиваш гаранција и сервис и си свиркаш.
Едноставен систем, проверен систем, сигурен систем.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #3771 на: 06 Јуни 2015, 15:09:16 pm »
Мега- Куманово и шиткаат и местат вакуумски.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3772 на: 06 Јуни 2015, 19:15:14 pm »
Сале, детален (и паметен) одговор - како и секогаш.
Туку баш за петтата ставка размислував пред некое време, мене ми изгледа како едноставна за имплемтирање.
Цитат
Како заштита под број 5 може да се наведе и тоа. Против прегревање, а не против однемување на струја. Вентил кој кога температурата ке дојде до критично ниво, автоматски да ја испушти топлата вода во канализација, одвод.
Постојат некои механички термовентили? Или таков термовентил мора да работи на струја? Значи и еден УПС (со инвертор?) би требало да иде во комбинација со ова.

Ова и еден пасивен систем, со термосифонско движење на флуидот... Само да се најде фирма/монтер кој сето ова ќе може да го дизајнира и имплементира.
За пасивен систем, ќе треба некој панел што е специфициран да работи на повисоки температури. Пошто пасивното термосифонско движење на флуидот секако е поспоро од преносот што го остварува пумпа.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3773 на: 06 Јуни 2015, 21:57:14 pm »
@Van
За 5-тата точка.
Тоа беше како заштита од прегревање кога на пример си на одмор, неколку дена, па водата не се испушта од бојлерот, нема кој да користи топла вода, па евентуално да не дојде до прегревање. Најчесто прегревањето се случува од лошо дизајниран и изработен систем.
Односно количина на вода во бојлерот и број или големина на панел треба да се во сооднос.
Ако ставиш мал бојлер, а панел со поголем капацитет, вода брзо ке се грее, но ако истата не ја трошиш, во тој случај ке имаш проблем со прегревање.
Ако ставиш мал панел, а голем бојлер, нема да имаш доволно топла вода.
Секој пат се гледаат потребите, се прави пресметка па се планира како што ке се монтира.

Е сега како што реков. Најчесто критична точка на бојлерите е околу 85 до 90 степени целзиусови.
Термостатите во бојлерите се подесени да исклучуваат на 75 степени.
Заштитниот термостатски вентил, најдобро е да биде електромоторен, значи како што рече ти, треба да работи на струја.
При температура на водата во бојлерот повисока од 85 степени, автоматски ке се отвори и ке ја испушти топлата вода во канализација...Се додека температурата на водата во бојлерот пример не дојде до некое ниво од 70 степени.
Но рековме мора да има струја. За сигурност, потребно е во секој случај да се има УПС.
Практично тој е неизбежна алка во целиот систем.
И баш како што рече комбинацијата е таа.

Инаку имплементацијата е едноставна, само ке треба контролер за да се направи сето тоа.
Или можеби, незнам, не сум сигурен, дали постои некој механички вентил кој отвара на температура, нешто налик термостат. За него не треба ниту струја ниту ништо. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3774 на: 07 Јуни 2015, 00:25:54 am »

Taка де, затоа реков дека треба правилно да се дизјанира системот. Моја лична желба е панелот да биде така димензиониран, да не ја згрева водата во бојлерот на повеќе од 60-70 степени. Што се разбира ќе значи дека на облачни денови ќе треба да ја догревам - ама затоа планирам како последна алка во ланецот да има проточен бојлер.
Во врска со 5тата ставка, таа заштита би била повеќе за мирна совест ако некако темп. на водата отиде над 85ц. (што не би смеело да се деси пошто системот треба да е така дизајниран/димензиониран да не ја загрева водата над 60-70 степени).

Е сега најголемиот проблем е како да се изведе сето тоа во пасивна изведба без пумпа, или поточно да се најде панел што би бил специфициран да работи на повисоки температури на флуидите (и флуидот во панелот, и тој во цевките што идат во бојлерот).

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3775 на: 07 Јуни 2015, 00:48:45 am »
Ова е тоа што ти го бараш:

Или практично изработено би изгледало овака:

Или пак со вакумски цевки:

Мене искрено оваков систем и не ми се допаѓа.
Има повеќе недостатоци, барем за мој вкус.
Прво е огромна количина на вода на кровот.
Второ е тоа што кога нема пумпа, циркулацијата е значително намалена, кога се работи за класичен панел, па затоа се користат  вакумските цевки за овакви системи.
Трета причина е изолацијата. Ако резервоарот за вода има слаба изолација, во тој случај летно време водата побрзо ке се лади, а зимно време постои можност од замрзнување.
Четврто е тоа што зимно време и покрај тоа што ке имаш електричен грејач, како год да е изолиран бојлерот, водата на струја ке ја грееш на многу многу пониска температура одколку бојлерот да е во затворена просторија, односно купатило, остава, котлара и слично.

И најбитната работа, доколку сакаш систем со панел, стварно не би знаел да ти препорачам мајстор тоа да ти го изработи и да функционира како што треба.
За овие со вакумски цевки, не треба памет. Треба само да го позиционираш и наполниш со вода. :)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3776 на: 07 Јуни 2015, 01:00:52 am »
Да се уфрлам надвор од интереснава тема што ја почнавте,
за во купатило, гипс украсни лајсни или стиропор украсни лајсни?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3777 на: 07 Јуни 2015, 01:03:30 am »
Стиропор. Немој ГИПС...Ке треба пак да ги шљакаш со хидромал, па со акрилна боја за фасади....
Лепи стиропорни, имаш акрилен кит во туба во јуболак, ефтин е, околу 70 денара, како пакување од силикон е.
:)
Понатака си знаеш :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3778 на: 07 Јуни 2015, 02:22:05 am »

Да да, не ми текна дека сакаш од овие системи.
Инаку дискутирано е со @onak во врска и со овие системи. Човекот едноставно не сака да си стави здрава нога у трн. Ајде инсталација, ама после некое време сервис и одржување?
Овака инсталира проверен систем, проверени  материјали, овците на број и волкот сит, добиваш гаранција и сервис и си свиркаш.
Едноставен систем, проверен систем, сигурен систем.

така е сале... му објаснив на маци делимично во пп, зашто несакам да ги работам овие солари... ти и самиот објанси неколку, јас веќе му објаснив уште неколку, искрено има бројно многу проблеми со нив... и како што рече, турање трн во здрава нога се овие солари... еве, нај искрено: не кореспондира заработката со можните проблеми за кои знам дека ке се појават во блиска иднина... како што реков евидентирани повеќе типови на проблеми... или, заработката ке кореспондира и ке биде ок, ако дадам 6 месеци гаранција, што пак не кореспондира со мојот утврден имиџ за давање на гаранција... 6 месеци за солар гарантен рок е нешто што го прават преваранти... да ти ги земе парите и кидавела... последната опција е откако ке им ги земам парите ике наместам, да им ги земам и телефоните и да го избришам мојот број од нив, за да не ме најдат...

искрено... до тука е работата.. затоа и такви “ефтиноќи“ кај мене во фирма нема...

инаку, она за кое што зборите за солар без пумпа до бојлер... правото име кое се користи кај нас е ТЕРМОСИФОНСКИ бојлер. по природен пат, жешкиот флуид, го загрева бојлерот, кој е веднаш над соларот. и тука има аномалии... еве како некој што ги познава работите, можеш да потврдиш, што ке биде со антифризот или гликолот после 2 години користење, во летен период кога температурата на него ке се качи барем 20-30 пати преку 250 степени (неколку пати измерено и преку 350 степени)... кој ке го сноси трошокот за промена на истиот и како да му појасниш на клиентот дека е тоа проблем? како да му објасниш на клиент дека ке има екстра пари за соларот на секои 2-3 години?

кај мене нема лажење и врзување машни.. јас отворено им кажувам на сите за недостатоците на тие солари, одма им кажувам и цени за сервисирање и одржување тековно.. после идат кај други мајстори што ке им врзат машна во стилот : не бееееее, нема везе тоа, ти само тури го и уживај, нема такво нешто... и после цацко е крив.. е крив е јбг...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3779 на: 07 Јуни 2015, 08:25:32 am »
после идат кај други мајстори што ке им врзат машна во стилот : не бееееее, нема везе тоа, ти само тури го и уживај, нема такво нешто... и после цацко е крив.. е крив е јбг...

Незнаењето не е грев. Но убедувањето други луѓе со своето незнаење и те како е.
Многу убаво објаснето во претходниот пост @onak.

Но секој со својот есап.
Знаеш и сам дека првичната инвестиција за соларен систем со вакумски цевке е двојно или тројно поевтин од соларното греење со класичен панел. Значи има нешто...
:)