Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1507603 пати)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3735 на: 29 Мај 2015, 21:24:31 pm »
Дај продукт име нешто, прееска ми се чудеа што барам, ми даваа глет маса обична.

Идиоти. Јас еднаш за тоа и зборев.
Име на глет масата незнам, заборавив, а матреријалот го купував од дуќан еден во Порта Влае, а не е Јуболак. Јебем ли му матер не ми текнува името на дуќанот. Али више не работи, го затвориле тој дуќан.

Значи незнам како се вика глетот, но е за надвор 100%. Пример правиш тераса, со кнауф, за надвор, глетуваш со глет за надвор. Тој е поразличен од овој обичниов за внатре.

knauf Readyfix ?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #3736 на: 29 Мај 2015, 22:03:48 pm »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3737 на: 30 Мај 2015, 16:04:51 pm »
земав вреќа од ова, одам да почнам ...
http://www.ading.com.mk/upload/10_hidroglet-f_11_2014_mk.pdf

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3738 на: 30 Мај 2015, 17:02:19 pm »
Ке ставам и јас слики од тоа што работам деновиве :D :D :D
Aјде нека е за убаво :) Тоа е тоа!
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3739 на: 30 Мај 2015, 18:34:23 pm »
Koj песок е подобар за темели, стубови, речен или дробен песок.

Знам дека треба да е мешавина од 1,2 и 3ка.

Сликите се само пример.

Речен сепариран ваков

Дробен сепариран

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3740 на: 30 Мај 2015, 20:28:52 pm »
Зависи. Ако мешаш рачно се оди на речен, а машински мислам дека дробен камен ставаат. Како год, битно е каква арматура ќе се стави и како ке се врзе. Битно да има цемент толку колку што треба, за да биде јако.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3741 на: 30 Мај 2015, 21:24:50 pm »
Ке ставам и јас слики од тоа што работам деновиве :D :D :D
Aјде нека е за убаво :) Тоа е тоа!

и глетувано 2 раце, не досушено

утре уште две па шмирглање малце и доста му е.
иначе се ова прв пат работам со мојава струка врска нема :)
од страните ќе барам украсни лајсни сакам да ставам.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3742 на: 30 Мај 2015, 21:45:29 pm »
Не мораш да ставаш украсни лајсни. Убаво ке изгледа и овака. Единствено можеби си требал наместо на 60 цм, да ставиш пречки на 40 цм.
Јас така направив, погусто ги ставив.

Инаку правам летниковац. Уствари не сум стигнал уште до него. Правам припреми. Местев вода, струја, одвод, канализација, ставав плоча, па зидав зидови. Утре да ги избетонирам ступчињата, а некој друг ден да ставам цокле и после ке видиме како ке се одвиваат работите.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3743 на: 30 Мај 2015, 22:09:33 pm »
Не мораш да ставаш украсни лајсни. Убаво ке изгледа и овака. Единствено можеби си требал наместо на 60 цм, да ставиш пречки на 40 цм.
Јас така направив, погусто ги ставив.

Инаку правам летниковац. Уствари не сум стигнал уште до него. Правам припреми. Местев вода, струја, одвод, канализација, ставав плоча, па зидав зидови. Утре да ги избетонирам ступчињата, а некој друг ден да ставам цокле и после ке видиме како ке се одвиваат работите.

4 пречки имам на должина од 2м , + страничните. Значи една табла се штрафи на 3 места.
Ајде со лесно летниковецот. Јас не сум по седењето :D
се зезам. Јас имам доградба-летниковец до куќава со дрвени греди столбови каратаван со патос и одозгора керамиди.
Се спремам одамна да отворам врата од дневната за директива тамо да се искача.
А да, и сакам да го заградам некако, не сакам да гледам, гледаат.. луѓе по улица кога шетаат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #3744 на: 31 Мај 2015, 12:23:17 pm »

Каде можам да најдам вакво стакло за нормална цена?

Значи не баш овој дизајн, туку некаков да има. За надворешна употреба и да не му се познава прљавштина е поентата. Со текстура да е, а не пескарено.

Moже и армирано стакло. 6мм до 10мм некаде.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #3745 на: 31 Мај 2015, 12:42:37 pm »
А кај си барал досега? Претпоставувам Јаца Инжињеринг, пробај исто во Вамско или по некој од локалните стаклари кои се потешко се наоѓаат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #3746 на: 31 Мај 2015, 12:48:28 pm »
Има во Јаца ама само 4мм. Малку е тенко за мојата намена. Не сум гледал никаде, имама такво термопан на 2 места, ама сега не ми треба термопан туку обично.

Армираното од Јаца е добро, сега го видов. Фала. Секако ако ви текне уште некое место кажете.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3747 на: 31 Мај 2015, 13:37:33 pm »
Ај да не бидам серГЕЈ, ке ставам некоја слика од тоа што работам деновиве.
Значи се одцепив, кичма ме боли више..
Има еден куп глупости што останаа во дворот после градењето и никако да дојде време и ред да се среди се тоа. Ама ете. Дојде моментот кога ме фати инат и решив да го подсредам дворот.
Срушив импровизираните објекти и ломот полека се исфрла. До сега 2 приколку од трактор ѓубре и остатоци од градење.
Зидам зид во висина од 1.8м од две страни, доле ке има плоча, а после планирам летниковец со дрвени греди, покриен со шиндра на 4 води.
Сега за сега работите се одвиваат споро, бидејќи работам за викенди со таткоми. Ј-би га, времето на другарот Тито помина, заминаа и другарите. Сеа се останати само господа и госпоѓи, па нема кој да дое да меша бетон. Освен еден близок пријател од С.Свиларе, македонец од албанско етничко потекло, на кого можам и куќата да му ја оставам кога би му требала. Он ми набавва песок, материјали покрупни, ми ги транспортира со тракторот, исфрла шут и по потреба го викам за било каква работа. Господ здравје да му даде. У пола ноќ да му се јавам, ке дојде.
Е сега, да се вратиме на темата.
Оваква е ситуацијата:

Следеше копање на темелче на кое ке се зида зидот и кршење на старото бетонско цокле од оградата.

Бетонирање на темелчето

Припрема на местото каде ке се става плочата. Спремање на одвод, канализација и атмосферска канализација, се поврзано во чвор.
Поставување на арматура, мрежа и тампон. Стариот бетон што остана да не го кршам за џабе, премачкан со У врска врз кој дојде нов слој од некој си 8 до 10 цм свеж бетон.

Плочата:

Следуваше зидање на зидовите, шалување на ступчињата и денес конечно тоа средено. Останува да направам шалунзи за цокле кое ке дојде врз бетонските блокови, најверојатно тоа ке се избетонира утре, или во текот на неделава. Апдејт со слики. Инаку низ зидовите е пуштена вода и струја.
На крај од внатрешна страна зидовите ке се поминат со мреќа и лепак и врз нив абриб како што ми е фасадата, а на надворешните зидови ке оди само лепак и фасадна боја.

:)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #3748 на: 31 Мај 2015, 13:55:54 pm »
Што се жалиш, на последнава слика гледам еден прав другар кој ти помага, ете го таму во песокот... тешко се приметува, ама гарант највеќе помага :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3749 на: 31 Мај 2015, 14:40:16 pm »
Алат и песок да не види, + вода... Крај :-)