Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1510741 пати)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3600 на: 05 Мај 2015, 03:07:05 am »
шмирглање и фарбање :D којзнае што ќе испадне на крај
кант траки се викаат тие од страна што се лепат?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3601 на: 05 Мај 2015, 09:50:34 am »
Колку кошта арматурата, дај кажи да видиме нешто да не утињаш? Најтенката мрежа ти треба барем. http://www.rojalinvest.com/Cenovnici/sajki%20i%20mrezi.pdf
Гледам таблата е 6х2м, т.е, 3 табли, 1700-2700ден 36м² во зависност од дебелина и димензи.
Јас ја мислев е поскапа, благодариме Deni, најверојатно ќе се земи во предвид.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3602 на: 05 Мај 2015, 11:56:42 am »

Кант се тенките со остра ивица, можеш и сам да ги залепиш, ABS се подебелите(2mm), заоблените, ама тие се лепат на машина.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3603 на: 05 Мај 2015, 12:50:47 pm »
Печатен бетон ~20€ по квадрат, башка бетонот. Ништо страшно да имаш 5-6 квадрати, ама за 40... чергата не ми е толку долга.

@Pistorij
баш вчера ја демолиравме старата кујна ние, и имам некоја врата од висачи иста таква во оригинална состојба ако ти требаат кажи ми оти во гарбиџо ќе одат.

Некоја друга идеја за декорирање на бетон, да не биди обичен одгоре?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20701
« Одговори #3604 на: 05 Мај 2015, 13:04:19 pm »
Печатениот бетон може да биде доста личен и убав, ама пак е бетон. Бекатонот барем колку толку и' дозволува на земјата да дише.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #3605 на: 05 Мај 2015, 14:16:25 pm »
И да држи влага. За покрај куќа јас не би препорачал бехатон, а ни на место каде што би се седело, пример, тераса...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
« Одговори #3606 на: 05 Мај 2015, 14:25:11 pm »
Еј, абе да препорачате некој вратар? Под вратар мислам на лик што монтира/изработува врати, каси и первази, а не на некој кој ке понуди физичко обезбедување на објектот преку вратата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20701
« Одговори #3607 на: 05 Мај 2015, 14:37:27 pm »

И да држи влага. За покрај куќа јас не би препорачал бехатон, а ни на место каде што би се седело, пример, тераса...

А што би, за околу куќа? Бетонска стазичка со плочки?

Ја за бехатонот мислев за стазички низ двор, не на тераса...

@Dodo: Би ги препорачал Сеф Компани (не само Сеф, туку Сеф Компани) за влезна врата. За внатрешни, ние завршивме работа у Проспера.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3608 на: 05 Мај 2015, 23:16:04 pm »
@velestrumf
Околу куќа ни на душман не би му препорачал бехатон.
Бетонска стаза. Под неа ископано, ставен најлон, односно изолација против влага, крупен песок да порамни малку, арматура односно мрежа, и одозгора бетон. Здраво пријатно. Врз бетонот можеш да ставиш плочки или едноставно да го оставиш таков каков што си е.

Бехатон.
Ако ставиш околу куќа бехатон, што е проблемот. Постојано ради песокот ке држи влага. Таа влага ке ја поприма куќата. Бехатонот е добар за стазичка која е подалеку од зид на куќа.

Еве ти конкретен пример. Кај мене гаражата има канал. До сега не памтам каналот да имал влага или нешто слично. Имало можеби нешто минимално, но не како сега. Тоа сега е од пред две години. Претходно околу гаражата имаше стаза, патече кое беше асфалтирано.
Коа имаше избори, за да се направат многу добри, нашите тукашни шерифи решија да ни ја модернизираат населбата, па почнаа да копаат, да откопуваат, сите патеки ги направија со бехатон. Но претходно пуштија и цевки и црева за оптика кој денеска служат за набивање на ѓубре во дупките од деца, и нормално збиралиште и дом на глодари, инсекти итн итн.
Околу гаражата наредија бехатон, да убаво е за око. Но од тој ден па навака каналот ми е целосно во влага. Малтерот на зидовите почна да ми се распаѓа.
Претходно водата од дождовите преку асфалтираната стаза се слеваше во шахтата, а сега и покрај тоа што има огромен пад, водата не ни стигнува до таму, него си понира низ празнините на бехатонот. И нормално право во канал.
Ј-би га, каналот е правен 64-та година, не е енергетски ефикасен и нема изолација околу него. А и немало влага 50 години, се додека не се употребија софистицирани методи за изградба на стази,( да им се намочам на модерната техника).

Тоа е реалност.
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3609 на: 06 Мај 2015, 00:14:42 am »
Ова е интересно.
Сале јас се мислам да наредам бекатон на делот од дворот пред куќава каде ги паркираме колите (сакам да набавам калапи за бекатон со облик на камења). Пошто бекатон лесно се вади ако некад затреба да се поставуваат подземни инсталации, на пример за оптички кабли.
Ама ме ставаш во мисла со ова што го напиша. Сега едното место е асфалтирано со стар бетон кој полека се распаѓа, другото место си е набиена земја.

Ако избетонирам, некако се мислам дека ќе изгледа неубаво... некои идеи за други алтернативи?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
« Одговори #3610 на: 06 Мај 2015, 00:20:54 am »
Подобро да изгледа неубаво одколку да имаш проблем со влага, кај мене во село имам ужасни проблеми со влага во подрумот која со дождовиве од влага прејде во поплава. Се тоа како последица на на стариот бетон кој веќе испука (иако дебел околу 15цм ама стар векје 20+ години). До пред година/две немаше проблеми освен со ситна влага, чим почнаа да се појавуваат процепи... крај. Водата е најлошо нешто што може да ти се деси, веруј ми, очајно патам сега при најмал дожд. дури и каналот во гаражата се сруши од потопот. А за стази, тури си бекатон (зашто сите го викате со Х, да не сум пропуштил нешто?) и по потреба ке може и да си го прередуваш и да го корегираш ако има проблеми и се.

Присутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3611 на: 06 Мај 2015, 00:25:58 am »
Ова е интересно.
Сале јас се мислам да наредам бекатон на делот од дворот пред куќава каде ги паркираме колите

Ако ти е делот на безбедно растојание, по мене минимум 2 метра а и повеќе, ондак постави ги.
Во спротивно јас бехатонот би го одбегнал.

Сакав да правам летна кујна, а доле да наредам бехатон. Во последен момент се откажав одкако седев кај едно другарче и приметив мов помеѓу бехатонот, а башка што се мирисаше на влага и делуваше тешко.

Сепак ке треба да измиеш со црево, а бехатонот упива, песокот држи доле...Да седиш на такво место и не е баш убаво.
За гаражата можеш да дојдеш во секое време да видиш што се случи. Не можам да ја исушам. Сега гаражата ја препокрив, сменив кров, а на крајот ставив олук. Само да не се слива дополнително вода од пообилни дождови...

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3612 на: 06 Мај 2015, 00:26:31 am »

Кант се тенките со остра ивица, можеш и сам да ги залепиш, ABS се подебелите(2mm), заоблените, ама тие се лепат на машина.

а како да ги одлепам стариве? тоа е муката

Присутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3613 на: 06 Мај 2015, 00:27:37 am »
а како да ги одлепам стариве? тоа е муката
Пробај со пегла...
Загреј и повлечи...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3614 на: 06 Мај 2015, 00:29:02 am »
соломонско решение е да избетонираш, тенко, и да наредиш бехатон одозгора...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време