Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588475 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3180 на: 05 Јануари 2015, 11:01:29 am »
Точно така, како и секој друг пасош, секој може да го добие (ако плати) и во него се пишани личните информации.

Со него се потврдува како што кажа фицомк каква е изолацијата, кои материјали се користени при градба и колку ќе чини загревањето/ладењето на таа недвижнина. Со други зборови, како што имаш спецификација на секој производ исто и за ова. Да не биде мачка во вреќа купувањето на недвижнини, па да се жалат после луѓето дека немало топлинска и звучна изолација.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3181 на: 05 Јануари 2015, 12:49:57 pm »
Seto toa drzi voda sto go napisavte, ama zarem ne e mnogu od 3-5 za m2, za nekoj koj ke dojde i ke vidi sto i kako e praveno,sto materijal e koristen...neka e i cel sat rabota mada ne veruvam i posle tie podatoci da gi ufrli u program sto go imaat ili da presmeta po nekoj standard sto ti znam veke kako ke odi toa.
Eve grubo neka bide za pola den "rabota"  treba da isprcis najmalku 1000 evra. Za mene toa e lopovluk i nisto drugo.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3182 на: 05 Јануари 2015, 18:18:42 pm »
Колку нови станови изнакупи народот со никаков квалитет,  вреди стандард да е пасошот за продажба на нов станбен објет да знаеш со каков квалитет е!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #3183 на: 05 Јануари 2015, 20:08:24 pm »
A поарно е да се живее во дивоградба? Која смее кој сака да ја сруши ако му се присака, според законот? Или најубаво е да се живее и да не се плаќа данок?

Не ме свати.
Зборот ми беше: Си имал куќа од 50 квадрата и си живеел ок и си плаќал за неа.
Сега имаш легализација на дивоградбата.
Дивоградба немаш. Си викаш дека за само 1 евро по квадрат ке легализираш уште 70 и ке добиеш 120.
Но немаш 70 квадрата. Зимаш кредит од 2000 евра, и правиш нешто налик магацин. Одиш и го пријавуваш како дивоградба. Што си заштедил:
1. Проект - за 70 квадрати е околу 700 евра квалитетен проект.
2. Комуналии - 70 квадрати по 100 евра квадрат (зависно од општина, кај мене во влае е толку) = 7000 евра.
3. Приклучок за струја и енергетска согласност (незнам цена)
4. Приклучок за вода (незнам цена)
5. Градење со фирма која има лиценца - обично е околу 60 до 100 евра само за работна рака, односно 250 до ххх евра за квадрат - клуч на рака. значи околу 4500 евра само мајстори за градење на објектот или ајде ке одиме на најефтината варијанта односно 17500 евра.

Со еден збор тој што немал 70 квадрати место за живеење, а имал плац, ке му требаат одприлике 26000 евра за да изгради се по пропис.
Но овака повторно нема 70 квадрати за живеење затоа што направил привремен објект од веројатно метална конструкција колку да стои, покриена со лимени табли со привидни зидови од гипс, без изолација и без канализација, струја и вода.
Витно да пријави објект и да го легализира за 70 евра + еден куп административни работи.
Со тек на времето ке смета дека ке го направи привидниот објект и ке го оспособи за живеење...
И прво ке ја оптерети електричната инсталација, водоводната инсталација и нормално канализацијата. Објектот ке нема никаков проект, никаква статика, никаква сигурност, а да не зборувам за квалитетот на изработката.
Понатака мислам дека се ке биде сувишно да набројувам и раскажувам.

Единствено тука од се ова државата ке има ќар бидејќи наместо за 50 квадрати, на лакомиот ум ке му зима данок за 120. Нормално за тие 70 парите ке се даваат за џабе. :)

Уствари кој знае. За 5 до 10 години можеби ке направи стан и во тие 70 квадрата. :)
Ти збориш за тие што сакале да ја подиздупат државата, меѓутоа таа се заштитила. Од друга страна има луѓе кои живееле во дивоградба. Или ете како на линкот имале терасуле, шупа, остава, гаража, па и куќа која е дивоградба. И сега им е легална и неможе да им дојде опшитната и да им ја сруши, како што рушат понекогаш. Е сега ти ги баталуваш овие за кои е направена таа работа, и се фокусираш на дупачите. За нив не е направен проектот. Тие го користат проектот што е направен за оние погоре за да ушиќарат и да направат некој помал степен на дубара. Демек имаат нешто, па ќе го легализираат... Ако де легализирај го, ете нека си е твое. Ја издупи државата, браос. Ако си си свршил работа, супер. Ама не ми се жали дека од дупењето си фатил херпес после.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3184 на: 05 Јануари 2015, 22:52:31 pm »
Legalizacija i energetski  pasos se dve razlicni raboti. Mislev pravime muabet za passport-ot. Legalizacija ajd neka ja bide , i treba  posto ludje od x pricini ne mozele legalno da napravat kuca (nemanje planovi ,ruralna zona itn.) ama lapanje volku pari za en. pasos e premnogo
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #3185 на: 05 Јануари 2015, 23:28:29 pm »
и јас се сложувам со тебе,многу е некако 3-5 евра по м2 за енергетски пасош.а како инструмент е добредојден

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #3186 на: 07 Јануари 2015, 12:48:45 pm »
Дали мислите дека во оваа наша држава каде што се функционира совршено, сите пасоши ќе бидат вистинити и точни?? Дали нема да има, како и во се друго, мито, пријатели, партија, интереси, па истиот стан со 0 квалитет да биде прикажан како со висок квалитет??

Многу од идеите не се лоши, затоа што се позајмени од западот, ама реализацијата е 0.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3187 на: 07 Јануари 2015, 12:52:12 pm »
Toa veke se znae Banzai ne treba sa se spomnuva, nekoj ke bidi celosno ispraven ke go otepaat od setanje po salteri nekoj totalno neispraven ke si pomini so eden tel.povik.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #3188 на: 07 Јануари 2015, 13:00:53 pm »
Па дека некои спомнуваат вакви работи:

Колку нови станови изнакупи народот со никаков квалитет,  вреди стандард да е пасошот за продажба на нов станбен објет да знаеш со каков квалитет е!

Да не помислат дека ќе се решат проблемите со пасошов. Дај боже да не сум во право, мило ќе ми биде :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #3189 на: 07 Јануари 2015, 22:12:52 pm »
од досегашно искуство со се до сега,ова е само уште еден начин на богатење на поединци(тие што ќе ги издаваат пасошите)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3190 на: 10 Јануари 2015, 23:00:15 pm »
Поткровје изведба на соба со осб плочи sидови и таван 18мм и xps 2 или 3см на осб заштрафени?
Изведбата ќе биде еднослојна една страна осб, друга xps.

Дали изолацијата ќе биде квалитетна, ќе држи топло и лесно загрева?

Осмица мислење?

Дали осб плочите имаат заштита од црви на еггер?
http://www.egger.com/OEU_en/downloads.htm?addN=-1&addN=-1&addN=4294964414

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #3191 на: 11 Јануари 2015, 00:28:39 am »
Да ти кажам право, ништо не те разбрав.

Ако црвите почнале да јадат лепак и хемија, тогаш ОСБ плочите не се отпорни на црви.
:)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3192 на: 11 Јануари 2015, 13:40:54 pm »
Ај кажете некоја фирма што продава и монтира подземни резервоари за вода? Ми треба решение по принцип „клуч на рака“, да направат се што треба да се направи, носење, монтажа, поврзување на постоечката инсталација... јас ништо да не работам, само да платам колку што треба.

Барам на гугл ама све некои бугарски сајтови ми дава.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3193 на: 11 Јануари 2015, 18:00:27 pm »
Да ти кажам право, ништо не те разбрав.

Ако црвите почнале да јадат лепак и хемија, тогаш ОСБ плочите не се отпорни на црви.
:)

Поткровјето е празно нема внатрешни sидови само греди на одредено место кои потпираат.
Треба да се направи просторија.

Хпс заштрафен на осб плочите а плочите за гредите.
Sидот и таванот со оваа изведба се планира сега за сега.

Мислење за горе наведеното?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #3194 на: 11 Јануари 2015, 18:05:57 pm »
Ај кажете некоја фирма што продава и монтира подземни резервоари за вода? Ми треба решение по принцип „клуч на рака“, да направат се што треба да се направи, носење, монтажа, поврзување на постоечката инсталација... јас ништо да не работам, само да платам колку што треба.

Барам на гугл ама све некои бугарски сајтови ми дава.

Прашај го тој локалецот кај тебе, вода шо носи. Тој има мислам такви резервоари.

@ Driver-r

Ѕидови класика ѕидај си, најдобро и најевтино. Ако не сакаш внатре да имаш малтер, стави си кнауф ѕидна облога W623.
Тоа е тоа.
Ако сакаш можиш и комплет кнауф ѕидови да имаш.
Тоа што прашуваш за XPS, шо ќе ти е тоа за внатре? Тоа за на фасада се става или околу оџаци.