Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1649781 пати)

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2700 на: 06 Јуни 2014, 02:28:02 am »
Барај Рехау, стрико ми смени дограма пред еден месец, 6 коморна со термопан стакло полнето со аргон мислам. Башка стаклото е како огледало така да ништо не се гледа од надвор. Според мене е добра, јас сепак сум за дрвена дограма :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1279
« Одговори #2701 на: 06 Јуни 2014, 02:30:20 am »
Барај Рехау, стрико ми смени дограма пред еден месец, 6 коморна со термопан стакло полнето со аргон мислам. Башка стаклото е како огледало така да ништо не се гледа од надвор. Според мене е добра, јас сепак сум за дрвена дограма :)
несакам огледала, тоа на згради современи само, него зошто дрвена?

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #2702 на: 06 Јуни 2014, 02:36:14 am »
Погрешно ме свати за поимот огледало, стаклото има доза на затемнатост и на рефлексија гледано од надвор. Не изгледа буквално како огледало од зграда. Дрвена дограма наместивме нова кај мене пред 4 години. Зошто бидејки ги нема оние проблеми со кондензација како кај пластичната дограма, за разлика од пластиката дрвената дограма ,,диши,, воздухот циркулира повеќе. Сепак секој со своите сваќања и желби. Сепак си кажав лично мое мислење и сваќање можеби и не сум во право, ако не е така нека ме поправи некој :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #2703 на: 06 Јуни 2014, 08:28:31 am »
Саламандер или рехау.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #2704 на: 06 Јуни 2014, 09:40:27 am »
дали некој знае колку се движат цените за стаклените блокови и колку е работна рака за местење?
каде да ги барам?
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #2705 на: 06 Јуни 2014, 09:44:08 am »
Во Мега Куманово.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6209
  • 69
« Одговори #2706 на: 06 Јуни 2014, 10:30:13 am »
Обичните, белите, прозирните се околу 100 и нешто денари...Другите бои се поскапи.
Има и специјални крстови, пластични кои се редат помеѓу нив, се продаваат исто така во Мега, или Меркур, кај сакаш оди гледај. Имаше и во Хубо, дали ги има сеуште незнам.
Мајстор не знам, јас сам си ги зидав.
Имаш и еден куп туторијали на интернет како се зидаат. На секој втор ред, во зависност од ширина и висина, треба да ставиш арматура. Кај мене дупките беа околу 1,6м а широки околу 40 цм, па јас ставав на секој втор ред по 6-ка арматура. Инаку можеш да ги зидаш со бел цемент, или пак со бел лепак за плочки. После тоа фугираш.
Ако ги правиш сам, рачунај дека една коцка е со димензии 19х19цм, а притоа меѓу нив фугата е околу 1цм.

Ако нешто не ти е јасно, знаеш кај сум, имаш број, помини па ке ти објаснам :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #2707 на: 06 Јуни 2014, 13:08:02 pm »
Се лепат најчесто со бел цимент,ако сакаш бројче од мајсторот што ми лепеше да побарам па да ти дадам.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4066
  • MadaFunker
« Одговори #2708 на: 06 Јуни 2014, 13:24:08 pm »
Renofix 5 Bel :)
New blood of old school

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2709 на: 06 Јуни 2014, 15:49:29 pm »
Дали некој фарбал мебел? Имам една стара витрина сакам да ја исфарбам бела ќе ми биде како полица во работна соба. Ми треба совет за подготовка дали треба да се шмиргла па фарба и со каква боја и од каде...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2710 на: 06 Јуни 2014, 16:15:30 pm »
Зависи од каков материјал ти е комодата. Ако е масивно дрво, може. Ако е фурнир, пак може ама има други процедури и начини...
Каква боја е сега?
Сакаш бела бела, или бела за да се познаваат годовите?
Бела во дрвена индустрија се дешифрира различно од бела бела :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #2711 на: 06 Јуни 2014, 16:35:20 pm »
Не е масивно дрво туку е тешка  иверка некоја со фурнир бидејќи вратичките се доста тешки за разлика од други иверици како картон лесни. Сакам бела боја висок сјај и не сакам да се познава ништо освен бела бела  :P, да може лесно да се брише и да биде мазна површина (мазна за пребришување)
И решив, ако и треба голема припрема за фарбање подобро би земал сталажа некоја така да би сакал што поедноставно да е. Сепак ќе биде во работна просторија што можеби покасно ќе биде преместена во гаража.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2712 на: 06 Јуни 2014, 16:53:32 pm »
Затоа и прашав. Иверица е тешка за фарбање + фурнирана. Треба доста голема припрема, малтене како кола да фарбаш. За да имаш и висок сјај и да не се познава ништо ке треба и квалитетна боја, од типот на боја за кола.
Пошто е фурнирана, уште повеќе се комплицираат работите околу припремата...
Мислам дека ти е поефтино и побезболно да си купиш полица, бела, од сјајна иверка или пак медијапан кој ке биде обложен со МДФ фолија. И ке си свиркаш.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #2713 на: 06 Јуни 2014, 18:43:33 pm »
Ја расклопив на табли цела и ја бапнав у шупа. Фала за совет :)
Може некад кога ќе купам пила ќе праам нешто од нив.
Друга работа што ме мачи во таа соба е црвот што го јаде паркетот. Не е скапан никаде не е подигнат или раздвоен ама црвот мама му ебава.
Во план ми е да го вадам дасче по дасче секој ден по малку па после ламинат да ставам.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2714 на: 06 Јуни 2014, 19:08:54 pm »
Не го вади, додека издржи терај така, откако ќе се направи дупка тогаш вади го.