Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1648706 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6209
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2670 на: 30 Мај 2014, 07:06:10 am »
Имам да разгледам уште на некои места, меѓутоа најверојатно ќе бидат медијапански од Проспера... најмногу меѓу овие две е дилемата

.............
Слободно понуди ако имаш некоја идеа/понуда.

Кога купував врати јас ги поминав сите салони.
Единствено најдов интересни врати во Леснина, Визбегово, но сепак не ги земав нив. Земав од Роллпласт, врати изработени од дупчена иверица и обложени со фолија. Вратите се од германско потекло и чинеа околу 9200 денари. Од истиот тип има поефтина варијанта, со хартиено саќе, а цената за врата беше околу 5500.
Ова се цени кои беа во салоните во Струмица. Ако се слушнеш со момакот од Струмица, се вика Миле, ке ги добиеш овие цени. Во Скопје цените беа за околу 80 евра поскапи за врата.
Поскапите беа 230 евра , а поефтините околу 150 евра, без монтажа се разбира.
Во Гашпер дом вратите кои беа словенски беа исто така околу 230 или 240 евра, ама беа со хартиено саќе. За истите пари земав врати изработени од дупчена иверка. Подобра изолација звучна и топлинска, појака, поцврста, потешка.

http://rollplast.com/mk/products/13/27

Еве ти ја фирмата од која се вратите:
http://www.westag-getalit.de/en/doorsframes/brands/westalack/
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5362
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2671 на: 30 Мај 2014, 13:17:49 pm »
И мене ме интересира ова, фала на информациите Сале.

Патем да не има некој искуства или коментар за квалитетот на собните врати од Портакроно?

https://bond.mk/oglas/FB/prodazhba/dom_i_mebel_vrati/9632592939/sobni_vrati_najeftini_vo_makedonija
https://www.facebook.com/promontenter
http://www.portakrono.com/

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #2672 на: 30 Мај 2014, 14:35:00 pm »
Vrata samo lesna se zema.Begajte od teski vrati.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20279
« Одговори #2673 на: 30 Мај 2014, 14:40:45 pm »
Зошто?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2674 на: 30 Мај 2014, 14:43:18 pm »
@aleksandarbt елаборирај малку... какви проблеми сметаш дека има со тешки врати? Проблеми со шарките и конструкцијата?
Од аспект на звучна изолација некако ми има логика вратата да биде од потежок материјал...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2675 на: 30 Мај 2014, 20:50:42 pm »
А бе колку да се најде во муабет.
Инаку убаво си е објаснето на сајтовите кои се предностите на потешките врати во однос на лесните. + на сајтот на Роллпласт има и каталог со превод така што дури и не мора да се мачите да преведувате.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11844
  • Архитект
« Одговори #2676 на: 30 Мај 2014, 21:16:36 pm »
Убаво ви вика Александар. Подобро полесна врата од колку тешка.

Потешките врати најчесто не можат да се намонтираат како што треба. Заради тежината нашите мајстори монтираат повеќе шарки и тие не можат да ги нивелираат како што треба.

Во прво време ќе биди супер, ама после некоја година, пак на штеловање.
Мака мачат со огноотпорните врати производителите.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14877
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2677 на: 30 Мај 2014, 21:31:36 pm »
Тоа се треба да си биди предвремено испланирано и направено како што треба.Наместо 2 ке стави 3 шарки и ако се тоа е направено убаво,квалитетно нема да има проблем и не гледам каде би имало проблем.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #2678 на: 30 Мај 2014, 21:57:09 pm »

Потешките врати најчесто не можат да се намонтираат како што треба. Заради тежината нашите мајстори монтираат повеќе шарки и тие не можат да ги нивелираат како што треба.

Gledam tuka ima mn pametni luge koi veke so prasanje si odgovorile.Ne ne e da se najdam vo muabet i ako imate primeteno mojata rabota e tesno vrzana i so proizvodstvo na vrati.Edno vreme gi proizveduvav.Kako sto kaza osmica ima odredeni monterski problemi no i problemi vo tekot na rabotata.Eden od niv e i udarot pri promaja.Zamislete koj potres ke go ima kasata i zidot.Posebno onaj zid koj e od gips karton.Potoa stelovanje ne e mozno ako se osteti lezisteto na menteseto pa ke treba nanovo dupenje.
Strukturno sosema e dovolno saketo od kniga koe go ima vo vratata.Toa dava kelii od vozdusen prostor koi sluzat za toplinska i zvucna izolacija.Cel svet toa go pravi godini nanazad.Pomodarstvoto kaj nas  so ispolna od iverka e so druga namena no ke ja zaterame nadolgo i nasiroko.

Treba da obrnite vnimanie na stranite kaj sto e montirano menteseto.Znaci ram konstrukcijata na koja se lepi panelot treba da e izrabotena od drvo 4cm  i toa od parcinja a ne celo.Vo momentov se nudat evtini vrati koi za ram imaat madijapan koj e naprecno secen a go pokrivaat so folija za da ne zaprimetat musteriite.Pri izrabotkata na paturata t.e. zlebot koj se pravi na vratata se vrsi odzemanle od 14 mm.Znaci vi ostanuvaat bedni 16mm koj go drzat zalepen panelot.
Drug e muabetot kolkav treba da e debel panelot i koj kvalitet treba da go ima bojata ili folijata na gornata povrsina.Mislam deka dadov dovolno nasoka na tie koi sakaat da nabavat vrati.Ako ima nekoj pospecificno prasanje slobodno neka prasa.
« Последно менување: 30 Мај 2014, 22:16:02 pm aleksandarbt »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2679 на: 30 Мај 2014, 22:39:23 pm »

nc
Потешките врати незнаат да ги монтираат. НЕЗНААТ, односно несакаат. За да монтираш врата треба време и треба материјал. Јас за 6 врати потрошив 8 пурпени. Мислиш дека некој ке потроши толку за да намонтира 6 врати? Најчесто 6 врати монтираат со преку сила 2 пурпени. И тоа оние најефтините. Значи 60 евра за монтажа на 6 врати + 2 путпени излегувба 65 евра. Е мене ме чинеше монтирањето 8 пур пени монтажни, што не експандираат односно К2, околу 40 евра. Работна рака јок.
На секоја врата има по 2 шарки и тие шарки се сосема доволни за да ја држат вратата без никаков проблем.

Ти си имал искуство со огнеотпорни врати, а јас имам со оловни.
Дали си сретнал врата тешка 150 кг? Врата која ја креваат 4-рица? На 4 шарки, германско производство? Идеално затвара се штелува без никаков проблем а толеранција помеѓу касата и вратата е по 2мм од секоја страна. Сакаш слика?
Врата од чисто железо обложена со олово од 2 мм. Широка 120цм, висока 2.05.
4 шарки, треба сила за да ја отвориш и затвориш. Одлично функционира со секојдневно отварање и затварање во сала за ангеографија. Монтирана на метална каса која се држи на зид од гипс картон. Сакаш слика? :)

@aleksandarbt

Некој луѓе што ти кажаа дека одговори дека си се нашол у муабет имаат прочитано литература за врати, начин на изработка, лепење на фолија, лакирање, изработување и монтажа, имаат остварено контакти директно со производители и тоа од реномирани фирми и контактирани директно со производство.
Медијапан (кај нас најчесто лесонит табла од 800 денари) исполнет со хартија и залепен на чамови летвички кои се продаваат по цена од 3000 до 12 000 денари не ги сметам за врати, туку за сра*е, извини на израз.
Незнам какви врати ти си произведувал, па за да можам да коментирам за нив, но од она што го видов како производ, се што беше мејд ин маседониа, беше тотално ѓубре. Единствено имаше врати во проспера од Бугарско производство и нормална цела од 7000 денари кои се двоеа во понудата и палетата.
Следни беа Леснина, Гашпер па вратите на Роллпласт. Моите критериуми ги задоволија тие врати кои ги постирав во погорниот линк. Критериумите за избор при купување многу од членовите кои ме знаат, меѓу кои и 8-ца, верувам дека ги знаат.
Сепак попрво би одбрал производ од германско производство кој се пласира во цел свет со милион сертификати, со милионски тираж, со загарантиран квалитет одколку некоја врата изработена во гаража за минимална разлика во цена за која можам да се каам цел живот.

Некој праша што може да добие како квалитет во поглед на цена.
Доби линк, доби име на човек за контакт, доби ориентациони цени, изборот е негов.
:)

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #2680 на: 03 Јуни 2014, 01:44:37 am »
Нешто сработено од викендот

Истргано со лепак и абрип ова ѕитче од на сликата и уште 100тина квадрати :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14877
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2681 на: 03 Јуни 2014, 01:47:13 am »
А стиропор?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #2682 на: 03 Јуни 2014, 01:57:06 am »
Без стиропор, само за естетика му било :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2683 на: 03 Јуни 2014, 03:26:59 am »
nc
Потешките врати незнаат да ги монтираат. НЕЗНААТ, односно несакаат. За да монтираш врата треба време и треба материјал. Јас за 6 врати потрошив 8 пурпени. Мислиш дека некој ке потроши толку за да намонтира 6 врати? Најчесто 6 врати монтираат со преку сила 2 пурпени. И тоа оние најефтините. Значи 60 евра за монтажа на 6 врати + 2 путпени излегувба 65 евра. Е мене ме чинеше монтирањето 8 пур пени монтажни, што не експандираат односно К2, околу 40 евра. Работна рака јок.
На секоја врата има по 2 шарки и тие шарки се сосема доволни за да ја држат вратата без никаков проблем.

Салевски, значи го препорачуваш мајсторот што ти ги монтираше вратите?
Од Роллпласт беше, или од друго место?

Летово или есенва ќе ми треба монтажа за седум врати, а сум слушал дека тешки глупости се дешаваат од лоши монтери. Така да, чекам препорака од тебе. :)

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2741
  • Шалабајзер
« Одговори #2684 на: 03 Јуни 2014, 03:54:36 am »
Ако сакаш имам човек што работи со ролпласт( човекот има фирма подружница на ролпласт во Мк), ќе ти оставам бројче ако си заинтересиран
No turbo, no fun :)