Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476166 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2310 на: 20 Декември 2013, 20:10:06 pm »
Па ке ставиш тервол наместо стиропор. Ние кај мене во мојата соба, 2 ѕида надворешни и еден према вецето што е, така го направивме, тервол, врз него најлон па на крај кнауф табли и еве веке 7 години така терам во мојата соба.
И тоа рачунај, мојата кука е стара градба, правена пред земјотресот, нема столбови и надворешните ѕидови се половина метро широки и се целосно бетон, пошто мора да ја држат плочата оти кукава е на 2 спрата.
За овој најлон е дебатата меѓу Сале и Осмица. Дали да се става или не, и зошто.

Да...Куршлусот таму настана, односно во по нашки краток спој.
Јас пошто не се разбирам во градежништво, пошто сум сезнајко, им се мешам и на архитекти, и на климаџии и на парнаџии и на мајстори и на молери, и на столари, и на механичари, можда најдобро да молчам, ништо да не кажувам.

Единствено ке дадам едно свое видување...8-ца постави линкови, во линковите се пишува...Само треба фино да се прочитаат и да се протолкуваат. Значи прочитал не дочитал резултира со погрешно разбирање на целата ситуација. Па дури и за оној кој ги поставува линковите...

Најлон? Најлон е добра работа, но....

1. Секој зид има одредена пропустливост односно дише. Значи постои комуникација помеѓу надвор и внатре, сакале ние или не. Тоа е природен процес. Природниот процес можеме да го стопираме само на еден начин. НАЈЛОН. Парна бариера. Тоа значи дека со неа дефинитивно комуникацијата помеѓу надворешноста и внатрешноста засекогаш ке остане недостапна.Значи нити ке влегува влага нити ке излегува.
2. Секоја изолација која се прави со стиропор до густина од 30кг не е парна брана. Секој материјал кој е со густина поголема од 30 кг на еден извесен начин може да се смета дека е парна брана. Од таму ако сте доволно запознаени, се користи ХРЅ тврдо пресуван стиропор кој најчесто се става на надворешните зидови кои се наоѓаат под земја. Претходно се става и специјална пластична фолија, односно НАЈЛОН, но тоа е за специфични случаеви, односно за сите делови од куќата кои се наоѓаат во и под земја. За да не може да навлезе вода, влага итн. Потоа се става тврдо пресуван ХРЅ стиропор за да се направи изолација на зидовите. Истиот тој се користи и за под кошулица.
3. Дали знаете колку влага претворена во литри испушта еден човек во текот на 24 саати при дишење. Количината е 4 литри за еден ден, односно 24 саата. Во една просторија со 4 члено семејство во 24 часа во собата ке бидат сакале или не испуштени односно ослободени 16 литри вода во воздухот...Таа влага мора некаде да излезе, во спротивно дома ке имате по подот вода како да сте исипале кофа по подот.
4. Најлоните се применуваат за изолација на зидовите на одредени места, дефинирани и специфични каде што има ослободување голема количина на влага. Тоа е купатило или пак кујна.
5. Ослободувањето на влагата од воздухот по препорака на врвните стручњаци а и на тие што чуле а не дочуле е постојано ветреење на просториите. ТОЧНО, но за да се прави тоа, треба ветреење од 2 часа дневно. Во превод целата топлина акумулирана во просторијата треба да ја фрламе во воздух...Каква логика? Значи ветреење, луфтирање, отворени прозори. хмммм...Малку погрешно да не е разбрано ова ветреењево? Нормално дневно луфтирање не преминува 1 час...15 минути до половина час од сабајле, 15 минути до половина час попладне...
За повеќе незнам дали има логика?

Моето видување и мислење е овакво.
Изолација да, со стиропор од надвор. 25 кг оптимално. Зидот е добро изолиран, нема никаква физичка бариера на надворешните зидови, цигла, малтер или тервол, стаклена волна, кнауф.
Во купатило или пак кујна, употреба на пософистицирана направа од најлонот, односно таканаречен хидромал флекс што го произведува Адинг.
Најлон во темели, односно под нив...

Замислете си само што значи најлон...Балон надуван и ставен во вода...Вода не влегува во него...Кеса наполнета со вода....Вода не излегува од неа.
Е ова со кесата ми е поентата.
Соба која е од сите страни изолирана со најлон, добра дограма и добри врати е налик најлонска кеса. Влага не влегува. Супер...Ама и влага не излегува *Сетете се погоре на оние 16 литра влага во воздухот издишани од домашните)...Како резултат на разлика на температурите таа влага полека ке почне да кондензира и да се слива по зидовите, по џамовите... Ваква НАЈЛОНСКА соба за мене претставува жива болест и поле кое е многу поволно за развој на габи, бактерии и вируси. Отварањето на прозорите во овој случај делумно ке го одложи проблемот...До наредно собирање на критична влага во воздухот...Повторно луфтирање и ладење на просториите. Ајде да речеме дека се ова е во ред, но кога влажноста на воздухот надвор е помал од оној во собата. Што кога врне? Кога влажноста е покачена на 90%? Како ке изветрееме во тој случај?  Во тој случај доколку имаме најлони во зидовите, нема решение. Доколку немаме најлони, во тој случај самите зидови можат да се сметаат како апсорбери на вишокот влага кој по ден два ке ја оддадат на надворешноста. Впрочем тоа е и поентата на новите Демит фасади...Да дишат кон надвор , но не и обратно...Има многу литература за тоа, кој сака може да чита...

Оваа варијанта со најлонот точно е дека има примена и дека се применува...Но никој не кажа каде!!!
Во услови на класични стамбени куќи не.
Се применува на големи објекти, хотели, трговски, хали, хангари итн итн каде што постои систем на вентилација и греење. Значи на тие места прво нема отварање на прозори, нема ветреење со отварање прозори итн. Системот на климатизација и вентилација е централен со посебни филтри. Тоа е на еден начин VRF систем на климатизација.
Пример...
Хотел со 150 соби, во ниедна соба не се отвара прозор...Никаде нема влага, никаде не тече вода по прозорите...
Да, но хотелот има централно греење, ладење и вентилација.
Климата можете да ја вклучите, исклучите, но вентилацијата не...Постојано има циркулација на воздух. (ВЕТРЕЕЊЕТО СО ПРОЗОРИТЕ???) Значи финтата е во постојано циркулирање на воздухот низ просторијата. За таа цел постојат специјални филтри, филтри со активен јаглен за да не дојде до масовни зарази, пренесување на вируси итн итн...
Тоа е целата поента.
Само што поентата кај нас многу погрешно се разбира...А и оние кои малку нешто чуле и не дочуле се прават толку мудри да просто нема да поверуваш дека е тоа можно...

Кај нас исто може да се направи ваков систем, само незнам кој ке го изведе...А и да го изведе, дали знаете колку чини одржување на еден таков систем? Редовно менување нафилтри, чистење на каналите и системите итн итн...
И јас пред некој 15-тина години кога активно почнав да седам по хотели и по апартмани во Австрија и Германија ми беше чудно тоа што има постојано циркулирање на воздух и никако не можеш да го исклучиш или сопреш...
Но ете, тоа било тоа. Дури и по стамбените згради е применет истиот систем. И за живо чудо освен што нема ников проблем таму со тие системи, дури и секоја година има по некоја иновативна промена општо земено за сите...Не се остава ништо на забот на времето.

Со овој пост мислам дека ке завршам со моите коментари и гледишта за и околу најлонот.
Ако некој мисли спротивно, нека мисли. Може да си чита или да побара стручно мислење. Ако некој има желба или знаење да му го пренесе ако е волен или пак да го наплати :)

Со здравје.

р.ѕ. Живеење во соба обложена со најлон за мене е исто како да дупиш со кондом...У двата случаи си заштитен. Во првиот да не ти избега прдешката, а во вториот да не фатиш сида...
Или да не направиш бебе. ;)

Али правото задоволство е кога ке легнеш да спиеш во нормална соба или кога ке и го накршиш на некоја до јаја без гумица и коа ке осетиш колку е уствари влажна... :) :) :) целиот муабет а влага :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2311 на: 20 Декември 2013, 21:15:18 pm »
 :D olkaf tekst da se iscita e problem , ne da go napise :-\
Teoretski vo pravo si e sale so najlonot, no od prakticna gledna tocka delumno... ;D
 Najlonot vo takov sistem e vistinski problem na primorje kade vlaznosta na vozduhot e problema ... Najlonot se koristi pod temelni ploci i nad ploci od balkon/terasi kade pod niv ima zatvorena prostorija + hidomalot na Ading... Itn itn

Zaradi toa imame parna brana i paro propusna brana...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2312 на: 20 Декември 2013, 21:21:50 pm »
Parapropusna peki.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2313 на: 20 Декември 2013, 21:27:45 pm »
Kade sto ziveat lujDJe tamu ima i prirodno provetruvanje na domata, inace bi se usmrdele... Pred nekoj den ke izmrznev majkami otvorila prozor u spalna a jasse cudam stoesomene se izrznaff upm  :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2314 на: 20 Декември 2013, 23:43:05 pm »
Parapropusna peki.

Тоа дефинитивно не е најлон нели? Колку јас се разбирам у музика ... :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2315 на: 21 Декември 2013, 00:35:06 am »
топло препорачувам за секој кој сака тајмер. повикајте се во мое име ке добиете и нешто ситно попуст веројатно, колку за горивото да томау што сте биле, се наоѓаат во злокуќани.
onak,ќе одам денес по термостат во термолоџик,да го поздравам саше од твое име? :)
како те знаат,како онак или?

друго прашање,додека не одговорил да едитирам :)

зборам за електрично котле.дали е подобро да се намести на термостатот оној на котлето до некоја идеална температура и да се стави бај пас на местото кај термостатот.односно да немаш термостат туку да се регулира температурата од термостатот на котлето.
пример термостатот на котлето наместен на 30,водата 28-30,а во куќата 20 степени.
со тоа што цело време ќе си ја одржува водата тој термостат на котлето.
за разлика ако се има термостат во куќа тој кога би го се постигнала 20 с. собниот внатрешниот термостат би го прекинал греењето на котлето и водата се олади на 10 и се уклучи на пример после 30-60 мин,оладената вода додека загрее до 30 степени ќе треба повеќе кв.
што е подобро ,регулација со температура на вода(да држи константна температура) или со собен термостат(гаси пауза пали)?

онак не... наопачки од онак е кано-алек така претстави ме...

собен термостат е заштеда.

греење со 30 степени на вода во парно можеш да сањаш. исто така кога ке постигне собна температура пд 20 степени парното неможе до 10 да се излади.. може да се излади колку што е собната температура а тоа е 20...

ако овие вредности ги читаш ти на твоето парно-котел, под хитно да си смеништермостатот котловски и термоманомерот или термомерот, што и да имаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #2316 на: 21 Декември 2013, 13:51:50 pm »
греење со 30 степени на вода во парно можеш да сањаш. исто така кога ке постигне собна температура пд 20 степени парното неможе до 10 да се излади.. може да се излади колку што е собната температура а тоа е 20...
ако температурата во собата е пр. 20 степени,термостатот го исклучува грејачот на котлето,и сега за да спушти 19,5 за да уклучи пак термостатот му е потребно пример 30мин,за тие 30 мин водата во системот ќе се олади,нема да биде и водата 19,5 степени.

тоа што го збориш некако повеќе важи за идеални параметри....соба=куќа без никакви загуби.со добро изолиран под....се да е таман.

вчера на кратко гледав,не беше стабилизирана температурата.....,термостатот подесен на котлето 30,термометарот на котлето 30 ,а кога ќе сврти водата во цел систем на друг термоманометарот што ја мери влезната температура во котлето имам 24.
ај денес ќе направам пак мерења за попрецизно.
« Последно менување: 21 Декември 2013, 14:06:35 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2317 на: 22 Декември 2013, 02:04:32 am »
тоа што влага во котлето е веќе изладена вода од радијаторите. чим имаш толку мала разлика во температура (иако мене како на термичар не ми е јасно како со 30 степени на радијатори се греете) значи дека имаш преголема брзина на пумпата ставено и трошиш малку појке енергија одошто треба. спушти брзината на пумпата за 1 степен подоле... совет од мене...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #2318 на: 22 Декември 2013, 07:40:07 am »
Незнам јас како се грееш со 30/24, колку јас што се разбирам најефикасно е 70/60 или 60/50. Добро изведен систем треба да има 10 степени разлика меѓу влез и излез

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #2319 на: 22 Декември 2013, 15:51:28 pm »
онак,на пумпата имам 3 брзини.мене ми е наместено на средна брзин(2).
 да мењам на спора?
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #2320 на: 22 Декември 2013, 16:20:06 pm »
Kaj мене на работа, во изолиран - нов објект, котелот е на 60 степени и пумпата на трета брзина. Пак не е тоа - тоа, ама може да се работи. Ако си во канцеларија и седиш, пак ќе ти студи и треба да си добро облечен, а ако работиш нешто ОК е. Како и да е, после 4 часа работа (околу 12ч), веќе температурата во просториите е солидна (цца 22-23 степени). Се работи за стамбен/деловен објект од 100м2 и висина од 2.7м

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2321 на: 22 Декември 2013, 17:51:10 pm »
Пумпата не сфаќам зошто би била на најсилно. Тоа ќе предизвика турбулентно течење, наместо ламинарно како што треба.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #2322 на: 22 Декември 2013, 19:23:26 pm »
Kaj мене на работа, во изолиран - нов објект, котелот е на 60 степени и пумпата на трета брзина. Пак не е тоа - тоа, ама може да се работи. Ако си во канцеларија и седиш, пак ќе ти студи и треба да си добро облечен, а ако работиш нешто ОК е. Како и да е, после 4 часа работа (околу 12ч), веќе температурата во просториите е солидна (цца 22-23 степени). Се работи за стамбен/деловен објект од 100м2 и висина од 2.7м

Ако е ладно тогаш фалат радијатори

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #2323 на: 22 Декември 2013, 23:37:05 pm »
И јас мислам така, малку се т.е. мали се некако.
Пумпата ако е на поспоро се слуша како мочкање :), а воздух нема во радијаторите и притисокот во компресионата посуда е ОК.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2324 на: 22 Декември 2013, 23:40:28 pm »
Да не му се наоѓаат на некого вишак 4 гумени бафери кои се ставаат под климите за намалување на вибрации?
Јас имам едни такви ама многу се крути и не ми вршат работа за тоа шпто ми требаат.
4 комада некој ако има вишак, би му бил благодарен и да ми ги продаде.
@onak, види тебе да не ти се наоѓаат некој :)