Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588619 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2160 на: 21 Ноември 2013, 13:55:30 pm »
Da ima razlika kako na zapad so cenite na nedviznini i isto taka da se plakja parking za kola, potoa godisen danok za poseduvanje kola vo centarot na gradot i red drugi raboti togas i te kako se isplati zivot na 20Km od centar.
Mislis deka stisnatiot evropeec (takvi se site idi vidi pa zbori posle), ako mu e ista cena da kupi stan vo centar na grad ili pak da naprai kukja na periferija sto bi izbral ? Parite ne mu se problem. Place koga gi trosi.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2161 на: 21 Ноември 2013, 14:18:26 pm »
колку и да сакате куќа на 20 км од Скопје и со кола да сте за 15 минути нема да ја одберете таа варијанта затоа што НЕМА ДА ЖИВЕЕТЕ САМИ. Тоа значи за нас помладите зборам утре ќе имаме или веќе имаме мали дечиња што полека но сигурно ке растат ииии тие деца нема да имаат кола како нас да одат во град или во школо како што они сакаат. така да 95% одма паѓа таа одлука само заради оваа работа
Треба баба и дедо да живеат во град и 95% од времето да си ги чуваат внуците. Нели како што и всушност треба да изгледа еден нормален живот. Така да твоето живеалиште не се менува премногу.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #2162 на: 21 Ноември 2013, 20:11:30 pm »
Ајде малку помош да му даете на нубот:

Имам бунар со хидрофор. Но, заради нестабилниот и повремено екстремно слаб напон, понекогаш хидрофорот неќе да работи и у куќата немам вода.

Еден пријател кого го сретнав у пролазу ми рече да набавам некаков си стабилизатор и со тој стабилизатор хидрофорот ќе ми работел ко што треба. Немавме време да направиме повеќе муабет и остана на тоа.

Каков е тој стабилизатор?

Од каде се купува?

Колку отприлика чини?

Каков мајстор треба да го намести? Електричар? Водоводџија?

Појма немам ни што е тоа ни што точно прави, така да секоја информација е добредојдена. Фала однапред!

Моја препорака.
Купи си пластичен склад, односно буре од 1 тон...
Изолирај го среди го.
Тој ке се полни кога ке имаш одлична струја од бунарот.
1 тон вода мислам дека е и повеќе од доволно за нормални дневни потреби нели?
Кога водата ти е на површина, во склад, имаш мал милион начини да набиеш притисок во системот со не така моќни пумпи.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2163 на: 21 Ноември 2013, 22:22:21 pm »
Веројатно мислел на напонски стабилизатор.
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/869675-Korektor-stabilizator-na-napon-od-600w---30kw

вакво нешто...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2164 на: 21 Ноември 2013, 23:32:31 pm »
Ајде малку помош да му даете на нубот:

Имам бунар со хидрофор. Но, заради нестабилниот и повремено екстремно слаб напон, понекогаш хидрофорот неќе да работи и у куќата немам вода.

Еден пријател кого го сретнав у пролазу ми рече да набавам некаков си стабилизатор и со тој стабилизатор хидрофорот ќе ми работел ко што треба. Немавме време да направиме повеќе муабет и остана на тоа.

Каков е тој стабилизатор?

Од каде се купува?

Колку отприлика чини?

Каков мајстор треба да го намести? Електричар? Водоводџија?

Појма немам ни што е тоа ни што точно прави, така да секоја информација е добредојдена. Фала однапред!

филип... хидрофорот ти е монофазен или трофазен? ако е монофазен, барај по пријатели од подрум да ги искорнат оние старите стабилизатори на времето што се користеа за телевизори... ако не најдеш, има еден во гаража кај мене, сопственост на боро. значи ако не се снајдеш пиши ми во пп, ке го прашам дали го продава. на времето во старата гаража го користевме за осветлувањето во истата.. без него не се палеа неонките, а ги имаше вкупно 14... во оваа гаража имаме ок напон и тој стои фрлен на рафт и собира прашина... значи со тој ке бркаш работа и при поголеми падови на напон, ке ја стабилизира и појашува струјата за хидрофорот.

инаку, постои и коректор на напон трофазен, електронски, ми се чини дека некоја фирма го увзуваше од германија... пробај кај оние во гтц што се конард. тој би требало да ти поддржи стабилизирање и пеглање на напон (пикови на пад и скок на напонот) до 21 киловат, т.е. 7 киловати по фаза....

види за стабилизаторов па кажи ако не се снајдеш... ке ја опрајме ваљда некако...

едит....

сега видов дека симо го постирал тој коректор на напон... точно тоа ти треба тебе дома да го ставиш... веднаш после струјомерот, прво во него струјата па после во спратната табла. ако го купиш, ке ти требаат уште екстра 3 осигурачи-автоматски и со задоволство јас ке ти го монтирам, додека ја праиш скарата за ручање.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #2165 на: 21 Ноември 2013, 23:39:50 pm »
Naponski stabilizator od onie kineskite ke ti zavrsi rabota. Za monofazen motor sekako. Ke poznaes deka se raboti za monofazen motor dokolku ima kondenzator do nego (toj dava starten moment).

Za trofazen poinaku e.

Za mali trofazni motori (do 6KW) moze i direktno pustanje a za pogolemi se preporacuva sklopka dzvezda triagolnik so vremensko rele.

inaku trofazen asinhron elektromotor moze da se vrze da raboti na edna faza. Potreben e kondenzator i lesno se prevrzuva. Taka mozes da stavis i kineski stabilizator. Trofazen motor prevrzan da raboti na edna faza ke ima pomala moknost.

Za monofazen motor ako imas slab napon do nego imas i vtoro resenie.
Najednostavno resenie e da doneses tri fazi do motorot i so preklopnik da mozes da menuvas na koja faza da raboti istiot. (liniski napon faza -nula - 220V, fazen napon - faza - faza - 380V) Ne sekogas naponot e ednakov na trite fazi. Moze drugite fazi se pojaki. Taka ke izbegnes stabilizator.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2166 на: 22 Ноември 2013, 01:08:46 am »
колку и да сакате куќа на 20 км од Скопје и со кола да сте за 15 минути нема да ја одберете таа варијанта затоа што НЕМА ДА ЖИВЕЕТЕ САМИ. Тоа значи за нас помладите зборам утре ќе имаме или веќе имаме мали дечиња што полека но сигурно ке растат ииии тие деца нема да имаат кола како нас да одат во град или во школо како што они сакаат. така да 95% одма паѓа таа одлука само заради оваа работа
+1 za muabetot.

Koga se odpocnuva familija i se nosi vakva odluka treba da se razmisli za dobroto na site a ne samo na eden clen, da bese samo za mene ne e problem i 50km da vozam sekoj den:D
Ali momentot na odluka e koga decata ke treba da se zapisat na fudbal, tenis i sl, sekoj den od Volkovo da gi nosam pa zemam, e pa ne e tolku interesno.

Imam bliski luge od Volkovo koi se finansiski mokni i go pravat toa, ali zatoa majkata fino lepo si napusti rabota za da moze decata da odat na tenis, a so samoto napustanje na rabota posle si doagaat drugi problemi (ne finansiski).

Zaradi taa dalecina od gradot mi bese daden izbor kako dete, kurs po Angliski ili Fudbal da treniras.
Jas odbrav angliski sto i ne e taka losa odluka:D ali cel zivot me kopka faktot so ne probav fudbal, iako site drugari mi se cudea zasto se odluciv na Angliski, tie istite eventually zavrsija vo prva MKD liga, nekoj uspea nadvor nekoj ne.

Poentata mi e,
so vakvo ureduvanje kakvo sto imame, polesno e vo grad da "odgleduvas" semejstvo.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2167 на: 22 Ноември 2013, 01:16:36 am »
И во град постојат куќи, не само во Соње и Волково.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2168 на: 22 Ноември 2013, 01:22:20 am »
„Малце“ поскапо ќе те фати.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2169 на: 22 Ноември 2013, 01:28:31 am »
Ќе те фати нормално. Сепак мислам дека е многу поспоредлива цената по квадрат со становите во иста населба одколку со куќите надвор од Скопје

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2170 на: 22 Ноември 2013, 01:33:34 am »
И во град постојат куќи, не само во Соње и Волково.

бард(р)ачево на пример... веке бог знае колку години сум на клацкалица дали да градам или не... имам плац таму од 1700 квадрати...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2171 на: 22 Ноември 2013, 02:18:50 am »
Od Vlae nakaj centar, (Taftalidze, Kozle, Karpos) za "mocani" 200 kvadrati plac ke platis kolku za eden stan od 100 kvadrati, zatoa muabetot na V paga vo voda.

Tuka zborime za budget od 100k evra sto bi napravil.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2172 на: 22 Ноември 2013, 02:28:27 am »
Si se iznapisal za dzabe. Da odrzavas ubav dvor ti trebaat 500-1000 eur godisno. ..
Normalno ako vo dvorot imas ubavi drvca pocnuvajki od orevi do jagotki pa I nekoe steblo zelencuk, ovie 500 evra na godisno nivo se i premalku za toa sto godisno trosime na pazar i jademe ovosje/zelencuk so vkus na drvo :)

...
Ali mora da priznaam deka se odlucivme za stan i zaradi faktot sto kukata vo Volkovo ke mi ostane mene, pa koga ke mi dojde da kidnam od stan (letno vreme) barem ke ima kade da kidnam, da ne mi bese taa kuka so toj dvor nisto zivo ne me ubeduvase da odberam stan, ednostavno vo kuka sum izrasnal i navika si e navika.
...
Tvojava opcija drugar e ubajna... ;)

SUm ziveel i vo stan i vo kuka...

Kuka koga velime podrazbira Vila kade sto covek ke si go praj kejfot. Rostilji drustvo, pa potoa edeno bazence...  ;) Toa so stan nemoze da se sporedi...

- Placovi vo Skopje so pristapna cena se na kraj od naseleno mesto so pristapnost na asfaltiran pat od 25 do40 e/m2 se naogaat vo  Lisice, Pintija, Nerezi, Hrom, Vlae, Gorce, Madzari/Hipodrom, itn itn... Dovolno daleku od centtarot da ne si vo guzvata, i dovolno blisku da mozes da ja koristis infrastruktura, zdrastvo, obrazovanie...
-Dvorno mesto neophodno za kuka  e od 300 - 500 m2 , kade bi mozel da imas gradina i da si nasadis drvca ovosje pa i nesto zelencuk. Da uzivas vo nivnite plodovi, za da ne go kupuvas istoto na pazar so vkus na drvo... Namesto da ides u teretana ke si porabotis vo dvorce... ;) Trosocite za odrzuvanje ke gi prebies so trosocite na pazar...

-Cenata na cinenje za gradba karabina (gruba gradba) koja se sostoi od betonot zelezoto i rabotnata raka od 20 evra po kvadrat , ostanatite raboti posle toa ke ti dojde malce pojke od toa ko renoviras stan ako ne si kupil nov stan + nekoj denar dodaj za kejfski raboti...

- Zagrevanjeto na kuka kolku bi mozelo da cini za tie 4 meseci? 6-8m3 drva!? Kolku se plaka cela godina parno za stan od 100m2 ? Se somnevam deka stan od 100m2 so edna strana fasada e nekoj stan  :-\ , ...itn itn

sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2173 на: 22 Ноември 2013, 02:34:15 am »
Od Vlae nakaj centar, (Taftalidze, Kozle, Karpos) za "mocani" 200 kvadrati plac ke platis kolku za eden stan od 100 kvadrati, zatoa muabetot na V paga vo voda.

Tuka zborime za budget od 100k evra sto bi napravil.
Ova tise najkapite lokacii sto postojat za kuka vo metropolava , taka da tie ke gi imaat lugeto sto za niv 100k ne se nikakov problem... ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #2174 на: 22 Ноември 2013, 08:35:42 am »
25 eu e komunalija vo pintija za 100 kv e 2500 evra, lisice kisela voda i ostanatiteve 100+ naprajtevsi matematika
5 km e od centar po bulevat i zelen bran...