Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588421 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2115 на: 20 Ноември 2013, 08:26:50 am »
И јас си направив висачи за кујна за 1000ден.

Имаше табла иверка во станов, па ја скроив.
После си купив само шарки, лепак, штрафови и тоа е тоа.

А да............. не сакате да ја видите. По одвратно нешто НЕМА!
;D

Мислам дека си има зошто си кошта кујната толку, колку што ви се понудите.
Од мајсторија до материјали.

Има да...
Тука си у право...Пошто си дал 1000 денари и си се цинцарел за пари, верувам дека тоа што си го направил не сакаш ни ти да го гледаш, а не па камоли некому да го покажеш. Како архитект да сум на твое место би се засрамил да го кажам ова. Прво од аспект на професионалност, а второ како мислиш некој да ти верува на работата кога и ти сам на себе си направил чиста импровизација.

Околу цените. Дали нешто вреди или не, прво треба да го видиш па да го коментираш истото.

Чисто колку за информација, еве јас како аматер...
Собрав понуди за местење на патос, бродски под. Понудите ми беа превисоки, нереални. Оние кои ги добив како нормални и како единствено и  можно решение беа тотално неподржани и неосновани. Како од професионална гледна точка така и од гледиште за изведба на работата...Луѓето кои ми понудуваа, а и фирмите кои ми дадоа баснословни понуди за изведба и изработка, беа тотално неупатени и необразувани. Професионални фирми кои се бават со монтажа и изведба на подови од ваков тип...
Да, ке речам, во право си...Се си има своја цена...

Меѓутоа јас се решив целиот проект сам да го истерам...Како аматер...
Резултатот е видлив...За мене као аматер...Целиот проект ме чинеше упола поефтино од она што ми го понудија фирмите. Да не зборувам за квалитетот и начинот на изработка (јас како аматер)...

У право си...Се си има своја цена...Но не заборавај дека некаде далеку..Далеку од нашава татковина, мајка Македонија...

Тука е 95% фуш и преценување...
Ај што е преценување, него што е преценување на НЕЗНАЕЊЕТО и неинформираноста.

Фала многу пријатно...

р.ѕ.
Кога ке биде готова кујната, ке те викнам тебе како архитект да дадеш своја експертиза и мислење за начинот на изработка, цената на чинење, употребените материјали, ке сликаш и ке ги постираш тука ти сликите...

Јас како аматер за 1500 денари што сум ја изработил. :)
После ти ке дадеш и твој проекти, дизајнирани и изработени од твојот тим, чисто онака да споредиме, да видиме како изгледа проект кој е аматерски изработен во домашни услови (мојот) и проект дизајниран и изработен од архитект и професионалци (тим како твојот)...

Немој да мислиш дека сега нешто ова она...Знаеш и сам дека те почитувам и ценам и и верувам на твојата работа, но муабетот од погоре можеш да му го кажеш на некој пиљар, мене немој ;)

И немој да ме рчкаш :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #2116 на: 20 Ноември 2013, 09:16:47 am »
@Sale ako te biva mozes i sam da si napravis. Poubavo e za razlika od kupenoto. Baska se steknuvas so polezno iskustvo. A i ekonomski e poisplatlivo.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
« Одговори #2117 на: 20 Ноември 2013, 10:04:50 am »
А на крај и жена ти повеќе ќе ти дава.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2118 на: 20 Ноември 2013, 10:07:28 am »
@zeroS

Што ти значи искуство :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
« Одговори #2119 на: 20 Ноември 2013, 10:08:45 am »
Нема врска. Нит сум женет, нит сум правел кујна. ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #2120 на: 20 Ноември 2013, 10:15:09 am »
Али си „го правел“ у кујна, на шанк, right? (wink wink nudge nudge)

:D :D :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #2121 на: 20 Ноември 2013, 10:46:35 am »
И јас си направив висачи за кујна за 1000ден.

Имаше табла иверка во станов, па ја скроив.
После си купив само шарки, лепак, штрафови и тоа е тоа.

А да............. не сакате да ја видите. По одвратно нешто НЕМА!
;D

Мислам дека си има зошто си кошта кујната толку, колку што ви се понудите.
Од мајсторија до материјали.

Има да...
Тука си у право...Пошто си дал 1000 денари и си се цинцарел за пари, верувам дека тоа што си го направил не сакаш ни ти да го гледаш, а не па камоли некому да го покажеш. Како архитект да сум на твое место би се засрамил да го кажам ова. Прво од аспект на професионалност, а второ како мислиш некој да ти верува на работата кога и ти сам на себе си направил чиста импровизација.

Околу цените. Дали нешто вреди или не, прво треба да го видиш па да го коментираш истото.

Чисто колку за информација, еве јас како аматер...
Собрав понуди за местење на патос, бродски под. Понудите ми беа превисоки, нереални. Оние кои ги добив како нормални и како единствено и  можно решение беа тотално неподржани и неосновани. Како од професионална гледна точка така и од гледиште за изведба на работата...Луѓето кои ми понудуваа, а и фирмите кои ми дадоа баснословни понуди за изведба и изработка, беа тотално неупатени и необразувани. Професионални фирми кои се бават со монтажа и изведба на подови од ваков тип...
Да, ке речам, во право си...Се си има своја цена...

Меѓутоа јас се решив целиот проект сам да го истерам...Како аматер...
Резултатот е видлив...За мене као аматер...Целиот проект ме чинеше упола поефтино од она што ми го понудија фирмите. Да не зборувам за квалитетот и начинот на изработка (јас како аматер)...

У право си...Се си има своја цена...Но не заборавај дека некаде далеку..Далеку од нашава татковина, мајка Македонија...

Тука е 95% фуш и преценување...
Ај што е преценување, него што е преценување на НЕЗНАЕЊЕТО и неинформираноста.

Фала многу пријатно...

р.ѕ.
Кога ке биде готова кујната, ке те викнам тебе како архитект да дадеш своја експертиза и мислење за начинот на изработка, цената на чинење, употребените материјали, ке сликаш и ке ги постираш тука ти сликите...

Јас како аматер за 1500 денари што сум ја изработил. :)
После ти ке дадеш и твој проекти, дизајнирани и изработени од твојот тим, чисто онака да споредиме, да видиме како изгледа проект кој е аматерски изработен во домашни услови (мојот) и проект дизајниран и изработен од архитект и професионалци (тим како твојот)...

Немој да мислиш дека сега нешто ова она...Знаеш и сам дека те почитувам и ценам и и верувам на твојата работа, но муабетот од погоре можеш да му го кажеш на некој пиљар, мене немој ;)

И немој да ме рчкаш :D

Што се рчкаш кога не сакаш да рчкат, а?
;D

Види мојата не е толку грда, само за мене е грда. За аматер e преубава.
;D ;D

Види таму заврши ја кујната,( ако треба помош викај). Спремај винце црвено и сиренце мувлосано и викај да прајме ревизија.
;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2122 на: 20 Ноември 2013, 10:48:05 am »
Сале што пари ти беа понудите за под и за која квадратура и дрво?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2123 на: 20 Ноември 2013, 17:06:24 pm »
@Deni
Понудите се движеа од по 5 евра до 8~9 евра - работна рака за монтажа на патос на 1м квадратен.
Значи за тие 5 евра имаш монтажа на дрвени штафни, поставување на изолација и ковање на патос со класични шајки во нут.
На мое прашање како што и колку, добивав одговори дека штафните ги местат на 40цм, со штрафови во бетон, доколку сакам може да се залепат дополнително со пурпена, тоа би било гратис, даските се коваат со шајки, класично во нут и во празнините се става изолација...
Материјалот комплетно мој.
За лакот добивав цени од некој си 10-тина евра за по квадрат со стругање и лакирање.
Лакирањето ми го правеше мајстор, и шлајфувањето, немам машини за тоа и си платив по 3 евра работна рака за тој зафат. Бидејќи мајсторот ми се паѓа роднина од страна на женами, последната рака лак ми беше гратис од него, инаку нормална цена оди од 5 евра па нагоре за истата работа...

На местачите на патос им поставував прашања за начинот на поставување на патос со специјални жабици за таа намена, но од никој од нив не добив позитивен одговор и сите ми одговараа дека досега такво нешто не се работело и незнаеле од кај ми е идејата за такво нешто...Сите си ковале со класични шајки.
И да било се така како што сум сакал, цената ке била многу многу повисока...
На крај сам си го решив прашањето за патосот, така што не верувам дека и најпрофесионалната фирма немаше да се потруди и така да ми го реши тоа прашање...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #2124 на: 20 Ноември 2013, 21:07:02 pm »
resiv da zemam plac vo pintija, nad bazenot pool house, zemjata e crvenica so nekoja b ela zemja piodole, mi treba in fo za dozvoli, vreme, davacki i skrieni trosoci, dali montazna ili termo blok, elaborat/proekt - cena, sakam da bide kocka 100 kvadrati, a namest kro da bide ploca so plocki i toj del da se koristi kako vidikovec, skara krkanje, mesto za sedenki, i sl.... sekoj sovet e dobredojden, mi faka oko brodski patos so podebeli daski i stafni so holstraf na 20 cm.....

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2125 на: 20 Ноември 2013, 21:35:22 pm »
опа бато... ај зубо зарно.... одсега знам кој ке ти мести парно и струја... :) ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #2126 на: 20 Ноември 2013, 21:46:43 pm »
resiv da zemam plac vo pintija, nad bazenot pool house, zemjata e crvenica so nekoja b ela zemja piodole, mi treba in fo za dozvoli, vreme, davacki i skrieni trosoci, dali montazna ili termo blok, elaborat/proekt - cena, sakam da bide kocka 100 kvadrati, a namest kro da bide ploca so plocki i toj del da se koristi kako vidikovec, skara krkanje, mesto za sedenki, i sl.... sekoj sovet e dobredojden, mi faka oko brodski patos so podebeli daski i stafni so holstraf na 20 cm.....

Stai prst na celo. Razmisli dobro. Kukja saka barem 20 pati povekje rabota i pogolemi rashodi od stan.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2127 на: 20 Ноември 2013, 21:59:01 pm »
Стави си ти прст на чело и размисли од кај го извади податокот дека во куќа е барем 20 пати поскапо

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2128 на: 20 Ноември 2013, 22:04:11 pm »

Stai prst na celo. Razmisli dobro. Kukja saka barem 20 pati povekje rabota i pogolemi rashodi od stan.

нуме е мнооооооогу стабилен човек. 10 пати мери, еднаш сечи... кој си ти да кажуваш на некој таков да тура прст на чело и од кај ти е трулава математика дека има 20 пати повеке работа и расходи?

јас имам и куќа и стан... па можам да пресечам. разликата е минимална... да куќата има повеке работа и трошоци ама дека е 20 пати, па баш и не... не е ни 2 пати...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2129 на: 20 Ноември 2013, 22:05:50 pm »
Не ќе да е минимална,туку разликата меѓу куќа и стан е голема.Како од старт така и за одржување.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D