Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1592827 пати)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1965 на: 24 Октомври 2013, 14:14:52 pm »
Што пари ти е сметката Зоки и која квадратура?

Со паѓање на температурата ефикасноста на климата се намалува. Во секој случај е подобра од грејно тело, ама не 3-4 пати туку 2 пати. Под 10 степени нема веќе логика да се користи климата, зошто повеќе време ќе поминува во одмрзнување. Еве ти велиш дека е во ред. Јас имам Самсунг клими, ама под 0 греат за греење, ама малку е. Мора да се вклучи и друго тело. До душе ретко кога кај нас е под 0...

Двособен стан околу 60 м2 на 4 кат, ѕидови од полна цигла без надворешна изолација, Саламандер дограма.
Хитачи 4.2 KW грее дневна, трпезарија, кујна - работи цела грејна сезона, одржувана температура 23-24 Ц.
Фујитсу 3,5 KW грее детска соба по потреба.
И двете се Маде ин Јапан.
Во спална имам маслен радијатор на струја, ама ептен ретко има потреба да се вклучи.
Купатило и ходник директно негреени, температурата се движи околу 20 Ц.

Ланската највисока сметка не премина 5000 ден, а во неа се влучени машина за перење и сушење алишта, машина за садови, проточен бојлер 24 KW. Целокупното осветление на штедливи сијалици. За илустрација, летните сметки се околу 1500 ден.

Големата Хитачи клима е врзана на мерач за потрошувачка од Конрад. Во најладните периоди номиналната снага која ја влечи е околу 1400 W кога ќе ја вклучам, 500-900 W кога е постигната зададената темп (23-24Ц), а дневната потрошувачка макс. 14 KW, номинално од 7-10 KW според мерењата.

На работа имам една Хитачи (сличен модел на домашната само Маде ин ПРЦ) и Самсунг корејска со иста декларирана моќност и карактеристики плус некои џиџи-миџи на страна на Самсунгот - јонизатор, полифонски звуци...
И двете се со инвертер.

Додека Хитачо-то „не знае за зима“, Самсунгот е разочарување. На првата појава на магла и темп. околу -5 Ц цела е замрзната и исклучува потполно, пола зима не работи !!! Хитачи-то работи без престан.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #1966 на: 24 Октомври 2013, 14:29:29 pm »
Сепак за најлошо грејно тело си останува калориферот и кварцната печка далеку на врвот. И по незагреаност, и по екстремни струјни трошкови.

за се се слагам само за калолиферот не,бидејќи исто е како ефикасно како клима.го загрејува воздухот.
клима со потрошња од 1,3 кв(мислам на 3,5 клима) за греење ќе биде многу слично со потрошња со калолиферот.
предноста е на страна на климата со тоа што поголем волумен топол воздух ќе исфрла.

калолиферот(или тајфунот :) ) директно го загрева воздухот. за разлика од климата,компресорот врти,па фреонот да го загрее па вентилаторот да издува топол воздух.

Маци, фундаментално погрешно !!!

Компресорот не врти за да го загрее фреонот, врти за да го втечни, затоа и се вика компресор. Втечнет испарува на надворешната страна (при греење) и при тоа го лади испарувачот надвор, а со тоа ја зголемува потенцијалната разлика помегу него и надворешниот воздух. Во тој момент настанува процесот на премин (пумпање) на топлина од надворешниот воздух кон фреонот. Клучниот момент е дека за една течност да испари потребна и е топлина, која во случајов се зема од надворешниот воздух при греење (од внатрешниот при ладење) и со тоа се зголемува енталпијата на флуидот.

Клима со потрошувачка од 1.3 KW троши макс. 1.3 кв, но пумпа 3 - 4 пати повеќе топлина.

Калориферот, колку струја во KW колку троши, толку топлина произведува.

Единствено заедничко им е што и двете ја предаваат топлината преку чиста конвекција, т.е. преку загревање на воздухот.
"РИСТЕК" за напишаното

Cela vistina. Inaku termo pumpa e sekoj klima ured.
Klimata ima najgolem COP faktor koj zavisi od nadvoresnata temperatura i okolu 0-2 stepeni mislam bese najgolem COP faktorot odnosno faktorot na iskoristlivost na potrosenata elektricna energija i proizvedenata toplina.
Ako vo zima na nadvoresnata edinica doneses podzemna voda odnosno voda od podzemna busotina preku pumpa (a fakt e deka vodata od podzemnite busotini koga nadvor e -30 e na konstantni 3-4 stepeni) i teloto go drzis na konstantni 0-2 stepeni togas ke imas toplotna energija so najmalce potrosena elektricna energija odnosno klimata ke raboti vo rezim na najgolema iskoristlivost.
I uste nesto.
Dodeka klimata ladi ili gree na topliot vlez na kompresorot imas 85 stepeni temperatura na freonot !!!!
Ako od ova mesto izvadis bakarni cefki i gi doneses do bojler togas ke imas zagrevanje na voda gratis so istata potrosena energija. Investicijata e samo nekolku metri bakarni cevki i malce rabota i freon R410A ili R22 (kaj postarite klimi) koj vekje mislam kaj nas go nema - ama vo Indija, Kina, Dubai seuste ima novi klimi na ovoj freon i imaat niza prednosti i mnogu dolg eksploataciski vek).
I taka mozes vo sred zima koga e nadvor -25 da se grees i da imas topla voda za mnogu malce struja.
Kinezite odamna imaat termopumpni boljeri (ama cenata e visoka).
Mozes vakov sistem da iskombiniras (freonot da gree voda vo niskotemperaturen kotel) i za podno greenje :)

E sega vtor moment so klimata

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #1967 на: 24 Октомври 2013, 14:46:22 pm »
ееее.... Бугар, стварно не мора вториот момент да се мачиш да ја трошиш тастатурата, доволен е и првиов.

Мислам дека Онак најде нов проектант за кај него во фирма, а Македонија доби нов иноватор... Честитаме на сите кои само што изгубија 34 секунди од својот живот читајќи ги глупостите на Бугар!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1968 на: 24 Октомври 2013, 14:47:11 pm »
Зошто глупости, што не е точно?

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #1970 на: 24 Октомври 2013, 15:13:59 pm »
...
Klimata ima najgolem COP faktor koj zavisi od nadvoresnata temperatura i okolu 0-2 stepeni mislam bese najgolem COP faktorot odnosno faktorot na iskoristlivost na potrosenata elektricna energija i proizvedenata toplina.
...

Па не баш, коефицинетот е најголем кога температурната разлика е најмала. Опаѓа со зголемување на разликата. Тоа е термодинамичка карактеристика на кружниот циклус.

СОР факторот кој е наведен во техничката документација е при дефинирани услови на надворешен воздух: температура 7Ц и релативна влажност од мислам (не се сеќавам точно) 40%

Prepravka na star klima ured vo termopumpen boljer.
Interesno:

http://forum.setcombg.com/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/50125-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80.html

Благодаря за споделения текст  ;D  ама ме пукна со бугарскиов. Тебе можеби тие е лесно, ама мене  :o

И кај нас се правени вакви експерименти, ова не е ништо ново.

Иако навидум едноставно има скриени проблеми, кои за да се решат, треба модификации во логиката на процесната единица.

Едно од нив е да се регулира температурата на водата. Стандарно климата е програмирана да го грее воздухот до макс. 32 Ц. За вода тоа е премалку, а модификацијата не е едноставна.

Цевната змија во решението од форумот не е адекватно решение бидејќи нема доволна површина за предавање на топлината - некаков радијатор би бил многу поадекватно решение, со оглед дека температурата на фреонот на потисната страна ретко преминува 55Ц.
« Последно менување: 24 Октомври 2013, 15:29:27 pm ZokiPet »

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #1971 на: 24 Октомври 2013, 15:22:30 pm »
Zavisi od proizvoditelot na klima uredot. No toa e zavisnost od vlaznosta na vozduhot (zaradi defrost ciklusite koi nastanuavaat pri niski nadvoresni temperaturi), posto ne postoi nacin na detekcija na led i vo firmware-ot na klima uredot se programirani ciklusite na defrost.
Popravi me ako gresam.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #1972 на: 24 Октомври 2013, 15:27:35 pm »

Како прво, прави муабет за клими, па одеднаш се прфрла на геотермални топлотни пумпи, каде што надворешната температура не игра ама баш никаква улога ! Кај аеротермалните топлотни пумпи, односно кај оние што прават измена со воздух, како климите, COPто опаѓа со намалување на надворешната температура.

Сите дадени капацитети на климите се однесуваат на 7°С надворешна температура, а дека најголем COP имаат на 0-2°С мало сутра. На 0°С кај инвертер климите капацитеот опаѓа околу 30%, значи ако имате 10kW на 7°С на 0°С ќе имате околу 7kW и се помалце со намалување на температурата.

Втора работа околу бакарните цевки околу компресорот за греење на топла вода, дали сте виделе колкав е компресорот и колку бакарни цевки можат да се обвиткаат околу него и дали некој применува вакво решение од производитлите или ова е изум на Бугар за заштеда како што е и црвената нафта ?

Топлотните пумпи за загревање на санитарна вода префрлаат во режим на греење и сето тоа со пренасочување на водата реку трокрак вентил и преку изменувач фреон/вода а не преку бакарни цевчиња и многу е покомплицирано него само мотање на цевки околу компресорот.

Мое лично мислење е дека за да напишеш нешто што некој друг треба да го прочита треба прво да размислиш дали си доволно запознаен со таа проблематика и дали тоа што го пишуваш е точно, а за рекла-казала и тропање на зелени за теми во кои имаш чуено дека е така или ти кажале пред зграда не мораш да ни го трошиш времето.

Ако нешто сакаш да објаниш прво увери се дека тоа е така, прочитај, во денешно време има доста литература и е достапна на секој кој има желба да научи нешто, не само нафрлај што ти стигнало па после ќе се ебаваме 100 души да ти докажеме дека нешто си начул ама не е тоа тоа.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #1973 на: 24 Октомври 2013, 15:35:03 pm »
Во потполност се согласувам - my 102.3 %  

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #1974 на: 24 Октомври 2013, 15:36:41 pm »

Како прво, прави муабет за клими, па одеднаш се прфрла на геотермални топлотни пумпи, каде што надворешната температура не игра ама баш никаква улога ! Кај аеротермалните топлотни пумпи, односно кај оние што прават измена со воздух, како климите, COPто опаѓа со намалување на надворешната температура.

Сите дадени капацитети на климите се однесуваат на 7°С надворешна температура, а дека најголем COP имаат на 0-2°С мало сутра. На 0°С кај инвертер климите капацитеот опаѓа околу 30%, значи ако имате 10kW на 7°С на 0°С ќе имате околу 7kW и се помалце со намалување на температурата.

Втора работа околу бакарните цевки околу компресорот за греење на топла вода, дали сте виделе колкав е компресорот и колку бакарни цевки можат да се обвиткаат околу него и дали некој применува вакво решение од производитлите или ова е изум на Бугар за заштеда како што е и црвената нафта ?

Топлотните пумпи за загревање на санитарна вода префрлаат во режим на греење и сето тоа со пренасочување на водата реку трокрак вентил и преку изменувач фреон/вода а не преку бакарни цевчиња и многу е покомплицирано него само мотање на цевки околу компресорот.

Мое лично мислење е дека за да напишеш нешто што некој друг треба да го прочита треба прво да размислиш дали си доволно запознаен со таа проблематика и дали тоа што го пишуваш е точно, а за рекла-казала и тропање на зелени за теми во кои имаш чуено дека е така или ти кажале пред зграда не мораш да ни го трошиш времето.

Ако нешто сакаш да објаниш прво увери се дека тоа е така, прочитај, во денешно време има доста литература и е достапна на секој кој има желба да научи нешто, не само нафрлај што ти стигнало па после ќе се ебаваме 100 души да ти докажеме дека нешто си начул ама не е тоа тоа.

Gledam deka se znaes.

Toa ne e moj izum i funkcionira vo Bugarija i Rusija od dosta vreme. Izraboteno e od strana na mnogu popametni lugje i od mene i od tebe. Vo najmala raka rusite i bugarite se mnogu prakticni i imaat toni slicni razrabotki i sto e najvazno gi delat so ostanatiot svet.
Ovaa problematika od dosta vreme ja proucuvam i cisto ja spodeliv idejata. Dovolno e da zastedis 20% na smetkata na struja i sepak i toa e nekakva zasteda.
Mislam deka nekade bese oznaceno oti COP faktorot na invertorskite klima uredi bese najgolem vo opsegot 0-2 stepeni. Obicno prosti finti sekogas se poefektivni od slozenite.
Cenam lugje sto eksperimentiraat zasto 90% od izumite i usovrsuvanjata se nastanati od eksperimenti.
Da ja stedam i koga imam prilika i sum vozel na crvena nafta. I ne samo nafta tuku i zejtin i trafo maslo :D (da zivee stariot dobar pumpen dizel) i sum se vozel dzabe bez oko da mi trepne.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #1975 на: 24 Октомври 2013, 15:44:45 pm »
Еве на најкраток можен начин објаснето како функционира:

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #1977 на: 24 Октомври 2013, 15:57:46 pm »
Бугар а да се докажуваш на сајтот што го постираше, што не тупиш нас да читаме уште 10 души како тебе, бујрум остај не на раат, ако те занима нешто прашај ако не ете гледаш има таму повеќе научници па со нив дискутирај, пушти не нас да си правиме муабет без ти да се умешаш.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #1978 на: 24 Октомври 2013, 16:07:44 pm »
ne moras da citas ako ne ti odgovara. Nikoj nikogo so sila ne tera.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #1979 на: 24 Октомври 2013, 16:13:30 pm »
Еве јас се изнамачив со бугарскиот и цели 15 мин читав глупости на линкот од форумот.

Тотално погрешно го рамнат СОР со големината на површината на испарувачот и/или кондензаторот па се чудат оти помоќна клима има помал СОР. И така во круг.

Само еден член се труди да ги убеди, ама тешко му оди.

Кај тешко читам и разбирам бугарски уште позалудно потрошени 15 минути.