Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852064 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #600 на: 05 Септември 2012, 20:52:27 pm »
Да ти преседне...

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #601 на: 05 Септември 2012, 21:00:10 pm »
+ се ближи нов собир, треба да се молиме да му ја средат куќата на време и како што доликува, едно форумско добредојде :)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #602 на: 05 Септември 2012, 21:37:39 pm »
Секој со своите планови, како сака така ќе си ја прави.
Мене лично би ми сметало да ми ја уредува куќата некој архитект или шо ти ја знам.. многу сум пребирлив и сигурно нема по мој вкус да биде се. Со други зборови, далеку повеќе мерак ќе ми биде сам ако си средам се.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #603 на: 05 Септември 2012, 22:53:44 pm »
После прочитаното во ФРИК ствари - не ни сумњам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #604 на: 05 Септември 2012, 22:54:52 pm »
Јас кога ја преуредував куќата, често од комшиите добивав коментари „комшо, зошто вака не го напраиш ова, зошто онака не го напраиш оноа“, Мојот одговор беше: Зошто е моја куќата, мои се парите и за мене си ја правам. Како ЈАС мислам дека е најдобро, така ќе си ја правам. Вие вашите слободно правете си ги по ваше. Можда се некои од моите комшии и ѕидари и архитекти и тишлери и столари, не е битно, не ме ни занима.

Така да Џиџи, не се „напињај“ многу, Свиркај си, терај по проектот, гледај мајсторите да не застрануваат од замисленото. А се надевам дека ќе видиме уште по некоја сликичка тука :) Сигурен сум дека не сум единствен кој ти дава потполна поддршка :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #605 на: 05 Септември 2012, 23:03:52 pm »
Добро де Осумка - па има и готови прозори. Поефтини се, а кога градиш ќе направиш точна дупка за нив. :)

Сигурно знаеш, не дека се правам паметен. Само да потсетам.
Има да. Тие се стандардни прозори. Кои се вградуваат според предходно подготвени отвори кои се стандардни.
Најчесто се во димензии кои се често користени при изградба.

Баш тие прозори се за кои јас зборувам. Тие прозори се таа димензија која што ја ја трубам дека треба да биди предвидена.
Е сега за разлика од тоа ѕидот кој што се ѕида, можи да биди со било која висина така? Епа зошто да има парапет 110 - 105 - 115 кога треба да си биди 90?

а зашто парапетот треба да биде 90? по чив терк? по чив норматив? по бон тон? јас работам со парно. радијатори се тураат под прозор скоро 99% од нив... знаеш ли ти колку парапети гледам 90 да бидат? скоро ич... сите се помеѓу65 и 75... ретко 80 па нагоре... абе индивидуално е тоа... како можеш да кажеш дека парапетот ТРЕБА ДА БИДЕ 90.. ај молим те објасни ми зашто треба да биде толку? еве архитект си, си учел велиш, знаеш нели, јас сум глуп парногреач и незнам зашто мора да биде баш 90?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #606 на: 05 Септември 2012, 23:05:43 pm »
Така да Џиџи, не се „напињај“ многу, Свиркај си, терај по проектот, гледај мајсторите да не застрануваат од замисленото. А се надевам дека ќе видиме уште по некоја сликичка тука :)Сигурен сум дека не сум единствен кој ти дава потполна поддршка :)

Јок не си!

Како што кажа Симо гледај тебе да ти е по кеиф,и не се замарај воопшто ;)

« Последно менување: 05 Септември 2012, 23:16:59 pm ace-106 »

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #607 на: 05 Септември 2012, 23:15:41 pm »
Djidji SVAKA CAST, ti zaviduvam...malce zakasniv, ne gi cepkam temive kade sto ima prepukuvanja, kako prethodnoto so taBanite, poso mi stvara odbivnost prema forumov
Ali kako i da e, mojot cenet i drag kolega mi spomna za ova i morav da ti CESTITUVAM :D :D :D i sve e super dodeka e kako sto sakas ti ;)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #608 на: 06 Септември 2012, 12:28:43 pm »
Добро де Осумка - па има и готови прозори. Поефтини се, а кога градиш ќе направиш точна дупка за нив. :)

Сигурно знаеш, не дека се правам паметен. Само да потсетам.
Има да. Тие се стандардни прозори. Кои се вградуваат според предходно подготвени отвори кои се стандардни.
Најчесто се во димензии кои се често користени при изградба.

Баш тие прозори се за кои јас зборувам. Тие прозори се таа димензија која што ја ја трубам дека треба да биди предвидена.
Е сега за разлика од тоа ѕидот кој што се ѕида, можи да биди со било која висина така? Епа зошто да има парапет 110 - 105 - 115 кога треба да си биди 90?

а зашто парапетот треба да биде 90? по чив терк? по чив норматив? по бон тон? јас работам со парно. радијатори се тураат под прозор скоро 99% од нив... знаеш ли ти колку парапети гледам 90 да бидат? скоро ич... сите се помеѓу65 и 75... ретко 80 па нагоре... абе индивидуално е тоа... како можеш да кажеш дека парапетот ТРЕБА ДА БИДЕ 90.. ај молим те објасни ми зашто треба да биде толку? еве архитект си, си учел велиш, знаеш нели, јас сум глуп парногреач и незнам зашто мора да биде баш 90?
Димензијата на парапетот зависи од намената на просторијата и нормално според ориентацијата.
Постојат различни димензии кои се земааат во предвид.
Од 0 до 160см.
Нормално според потребите.

Димензијата од 75 - 100 см, е установена за најнормална димензија на парапет за употреба во станбени објекти.
Димензијата не е тресната од ракав, туку е установена од потребите.
Кога веќе те интересира: Маса за во трпезарија има висина од 75 - 80 см, ако таа маса се наоѓа покрај прозор, нема да можиш да го отвориш прозорот.
Ако во дневната имаш некој тросед сместен под прозор истиот нема да можи да се отвора. Овај е пример од кај мене во Битола, троседот за малку го блокира прозорот.
Можи ќе ми речиш сега дека треба да си купам некој тросед што има пониска страна за потпирање, ама тоа не е решение. Нали?
Овде каде што живеам сега, во Скопје, зградата е постара и е градена според стандарди за градење. Овде парапетот е 100ка. И е одличен. Ама нормално овде висината на таван ми е 3 м, па од таму тргни со димензиите.
Немој да ги земаш за релевантен пример новите згради кои се направени од хартија и се проектирани од некој што нема блага врска со Архитектура.

Други прашања?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #609 на: 06 Септември 2012, 13:03:45 pm »
http://freshome.com/2012/09/05/fascinating-mix-of-materials-and-textures-showcased-by-industrial-loft-in-kiev/

Сакам ваков стан да ми направиш, колку ќе ме кошта? :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #610 на: 06 Септември 2012, 13:20:48 pm »
За тебе?

Екстра скапо.

;D ;D ;D

Ти само изјави желба, за цена најлесно правиме за ваков стан.
:) :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #611 на: 06 Септември 2012, 13:24:15 pm »
Се шалам, рано ми е за ваков стан да правам :)

Иначе да не можеш да кажеш колку отприлика би ме коштал ваков стан, без купување на станот, туку само уредување, мебел, архитект и остали трошоци. Грубо од до цена некоја ако воопшто може да се каже.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #612 на: 06 Септември 2012, 21:00:20 pm »
Благодарам на подршката од добронамерните клабери, заради кои единствено и ќе ја продолжам репортажата. Молам за потиснување на сопственото его при коментирањето, сакам реални критики подржани со факти од реномирани субјекти, или пак поткрепа базирана исклучиво на лично искуство. Нема да толерирам злонамерни коментари од љубоморни и искомплексирани членови - целта на темава е од едукативен карактер, а не заради сопствени каприци или незнам какви лични интереси. За сите забелешки обратете се до класниот како главен и одговорен уредник преку ПП или темата предвидена за тоа. Секој ОТ ќе биде избришан, а себичните и нарцисоидни манипулатори соодветно опоменати.
И да, димензиите на прозорите, вратата и незнам што све друго не ви импонираше се такви какви што се, заради моменталната залиха на лагер пред склучување на Договорот (се работи за авансно плаќање), а посебни накнадни побарувања изискуваат дополнителни трошоци кои се надвор од предвидениот буџет за оваа намена!

Денес е ставена и втората плоча! Пуштени се и еркери по 40цм ;) Оставена е и арматурата од столбовите за евентуално понатамошно надградување со спратови. Оставен е отвор за скали (120цм х 70цм) - од Леснина кои се спуштаат по потреба, рогови арматура за дополнително прицврстување на гредата на која ќе лежи настрешница (едноводна) на влезната партија, изведба на скалите од истата, дефинирана е место-положбата на оџакот, димензиите на тротоарот, висина на цоклето, димензии на септичката јама, како и ископот долг 50м до неа ...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #613 на: 06 Септември 2012, 21:18:42 pm »
Лелее колку убаво местенце си имал! Ова на зима ќе биде идила, спремај зимските гуми - зошто секој викенд ќе те влече да го поминуваш тука!
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #614 на: 06 Септември 2012, 21:22:29 pm »
Браво бе Џиџи не се заебаваш ти. Само напред со проектов, многу убавини да видиш од куќарчево, па и ние по некоја :D
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“