Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1505476 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #585 на: 05 Септември 2012, 07:32:14 am »
A за прозорот?

Изгледа не си го видел проектот претходно...
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,3655.495.html

Незнам што ве бунат свртените цигли :) На прозорот се фиктивно ставени и у моментот имаат функција на потпора. На спротивниот ѕид има линиски (вертикално) поставени заради конвекција на воздухот ... Куќата е у изградба, да сте си ги виделе само вашите коли какви биле у фабрика и како им ги штелуваат вратите и сл., па да праиме муабет :D btw, како сум си ја замислил - така и ја терам работата, нормално. Вие кога ќе градите ваша - истакнете си ги вашите способности ИЛИ како што рече 8, земи архитект и ич глава да не те боли ;)

« Последно менување: 05 Септември 2012, 08:01:45 am djidji »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6187
  • 69
« Одговори #586 на: 05 Септември 2012, 12:26:47 pm »
Шо убо им рече :)

Него архитектот ако ја утне работата во штекерите или некаков си распоред, па после? Што правиме...
Можда ја шољата сакам на криво да ја стаам пошто коа мочам сакам малку на лево, а он ми ја намести право и посме место у шоља ја надвор да мочам :)

Помалку ми е криво кога ја ке усерам нешто некго кога некој друг..
Е сеа...
Точно е тоа дека најдобро е да ти направи некој што се разбира и има повеќе искуство, но крајниот амин ке си го даде газдата... Најубаво е некој друг да се помачи, а ти само да додадеш ситница или две...По твој кеиф..тоа е факт...
Ке дојде и тоа време, кога ке зимаме и ние плата по 2000 евра...
Ако биде така за едно 30 години да сум здрав и жив, па кога ке ја правам новата куќа, и јас ке ангажирам архитект за ентериер, а вака можев само да одвојам пари за проектот :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #587 на: 05 Септември 2012, 12:43:14 pm »
Шо убо им рече :)

Него архитектот ако ја утне работата во штекерите или некаков си распоред, па после? Што правиме...
Можда ја шољата сакам на криво да ја стаам пошто коа мочам сакам малку на лево, а он ми ја намести право и посме место у шоља ја надвор да мочам :)

Помалку ми е криво кога ја ке усерам нешто некго кога некој друг..
Е сеа...
Точно е тоа дека најдобро е да ти направи некој што се разбира и има повеќе искуство, но крајниот амин ке си го даде газдата... Најубаво е некој друг да се помачи, а ти само да додадеш ситница или две...По твој кеиф..тоа е факт...
Ке дојде и тоа време, кога ке зимаме и ние плата по 2000 евра...
Ако биде така за едно 30 години да сум здрав и жив, па кога ке ја правам новата куќа, и јас ке ангажирам архитект за ентериер, а вака можев само да одвојам пари за проектот :)

Ова ЌЕ некако многу големо ми изгледа напред, огромно... :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #588 на: 05 Септември 2012, 12:44:11 pm »
Ние може да зимаме 2000 евра плата, кога во Данска просечната плата ќе биде 280.000 евра.

П.С. Кај мене прозорите намерно ги направив рамни со вратите горе. Така сакав. :) Архитектот си смисли стубови таму...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11751
  • Архитект
« Одговори #589 на: 05 Септември 2012, 15:47:14 pm »
Сите прозори се еднакви со вратите - 210 .
Ако некој сака поинаку, можи нормално.

Ама исто така можи да си направи операција да му го поместат носот на лево 2 см, ама зошто.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 804
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #590 на: 05 Септември 2012, 18:24:00 pm »

Ама исто така можи да си направи операција да му го поместат носот на лево 2 см, ама зошто.

200,210,220cm  -  balkonski
205cm        vlezni vrati

i da ednakvi se na gorna kota

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #591 на: 05 Септември 2012, 18:54:16 pm »
Ако е 205цм влезна врата, за да ми биде прозорот на иста горна кота треба да е 115цм, а таков прозор нема! Од кај ги вадите битолчани само бројките, баш ме интересира :) btw и ти си архитекта како 8 ???

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #592 на: 05 Септември 2012, 19:14:18 pm »

200,210,220cm  -  balkonski
205cm        vlezni vrati

i da ednakvi se na gorna kota

Ова според википедија или според окативен метод?

Ако е 205цм влезна врата, за да ми биде прозорот на иста горна кота треба да е 115цм, а таков прозор нема! Од кај ги вадите битолчани само бројките, баш ме интересира :) btw и ти си архитекта како 8 ???

WooooW! Џиџи ова од тебе не го очекував.

Сакаш да ти шитнам прозор што ќе има висина 114.92 см? И такви 20 парчиња или колку сакаш?
Мене ме интересира од кај ги вадиш ти бројките за висините на врати и прозори ??
Јас фала богу факултет завршив за тоа. Ама изгледа не сум требало да се мачам, требало да одам во Гостиварско да учам занает.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #593 на: 05 Септември 2012, 19:16:31 pm »
Добро де Осумка - па има и готови прозори. Поефтини се, а кога градиш ќе направиш точна дупка за нив. :)

Сигурно знаеш, не дека се правам паметен. Само да потсетам.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #594 на: 05 Септември 2012, 19:31:46 pm »
misunderstanding  ...

OK, ја сум крив што сакав малтене онлајн да се следи изградбата, мислев дека ќе придонесам за нешто позитивно на форумов, ама згрешив - јебига :/
Извинување до сите ако се најдоа навредени, ја тука завршувам со прикаската, а вас ви посакувам да си изградите многу куќи у животот по ваш терк !
Фала за разбирањето.

Симо, може клуч.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #595 на: 05 Септември 2012, 19:41:21 pm »
Добро де Осумка - па има и готови прозори. Поефтини се, а кога градиш ќе направиш точна дупка за нив. :)

Сигурно знаеш, не дека се правам паметен. Само да потсетам.
Има да. Тие се стандардни прозори. Кои се вградуваат според предходно подготвени отвори кои се стандардни.
Најчесто се во димензии кои се често користени при изградба.

Баш тие прозори се за кои јас зборувам. Тие прозори се таа димензија која што ја ја трубам дека треба да биди предвидена.
Е сега за разлика од тоа ѕидот кој што се ѕида, можи да биди со било која висина така? Епа зошто да има парапет 110 - 105 - 115 кога треба да си биди 90?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #596 на: 05 Септември 2012, 19:42:44 pm »
misunderstanding  ...

OK, ја сум крив што сакав малтене онлајн да се следи изградбата, мислев дека ќе придонесам за нешто позитивно на форумов, ама згрешив - јебига :/
Извинување до сите ако се најдоа навредени, ја тука завршувам со прикаската, а вас ви посакувам да си изградите многу куќи у животот по ваш терк !
Фала за разбирањето.

Симо, може клуч.

Добро бе Џиџи, не се љути одма.
Јас те прашам културно зошто правиш така, ти почна да ми кажуваш како ти си почнал со работа.
Па извини ама јас не сум од вчера, не сум јас во овај бизнис од вчера.
Ако не сакаш да се мешам во оваа тема, тогаш не пишувај воопшто.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6187
  • 69
« Одговори #597 на: 05 Септември 2012, 20:20:55 pm »
Па да му еем мајката :)
Одма како некој сваќи за коса се фаќате...
Полека...Се ке биде...Едно по едно не се склдисувајте...
Некој учел у Гостивар, некој у Охрид, некој у Битола, некој воопшто не учел, и пак поише знае од сите оние што учеле...

Ви кажав дека секој си работи на свој начин...
И јас сакав да ми бидат ѕидовите изѕидани како оние куќи на пластичарска ама не ми се...
Јбга, тоа е тоа...Има еден куп работи кој јас не знам да ги направам, а притоа немам пари да ги платам за да ми ги направат ете баш така...
Други работи ги направив онака како што знаев и можев а и 99% од мајсторите се чудеа за начинот на кој тоа сум го направил...А и еден куп паметни и образувани личности, архитекти и тако даље...
Немојте да се фаќате одма за очи...
Али треба да знаете дека секоја ситница оставена за после е огромен проблем за поправка или пак воопшто нема да се поправи...Или ако се остави за некој друг да ја заврши работата нема ништо од тоа...Само мачење...
И реков...Секој нека направи тоа што си замислил, и дај боже да има што повеќе што прават...Поготово во вакво време на немаштија...

А за знаење и умеење не коментирам...Поготово за знаење на продавачиве...
Немам коментар...
Толку...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #598 на: 05 Септември 2012, 20:23:13 pm »
И овие се гостиварска школа

Овие гарант се Кривопаланечка школа

Абе деца, ме подсеќа дискусијава ко за компјутерине....

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #599 на: 05 Септември 2012, 20:38:53 pm »
Мое мислење е дека е стварно невкусно кога некој со сиот мерак си прави куќа, а ние овде му кажуваме што му е грешно и што не треба така да биде... Ај што е невкусно туку многу често може некој да испадне навреден...