@ Сале
1. Примерот за малтер беше баш таков. Некој имал малтер, па си ставил изолација над него, па највероватно пак малтерисал.
2. Супер што си добро образован и знаеш физика и математика, меѓутоа не знаеш архитектонска физика. Ова што го зборуваш за силите е тотално не точно.
Како првен кровот освен што има статичен товар, тој има динамичен. Тоа се ветрови, кои имаат многу поголема сила од колку снег и дожд. Е сега ти знаеш дали е подобро да имаш кров или да го немаш на ветар. Силите што делуваат при кров од 45 степени и рамен кров се исти. Тие сили се спроведуваат до носивите елементи на објектот и тој ги носи во темелите (во земја). Така да тежина на кровот и неговата коплеска конструкција само ги отежнува работите. Допонителна конструкција за рамен кров НЕ треба, треба само добра изолација и дренажа. Дренажата исто можи некој да ти ја заеби и на класичен кров, не мора да биди рамен.
@ Gojdo
1. Да! Според правила и прописи Бр.1 во архитектура и градежништво : Димензија на станбена зграда од плоча до плоча, конструктивна мерка, е 306см. Одземи на тоа дебели на плоча добиваш плафон.
2.
Дали знаеш што е светла мерка? Првен научи тоа, па после пишувај димензии.
3. Оти не е нормално? Нормално е ако имаш пари.
4. Ќе добиеш очистена конструкција, послаб ѕид.
5. Не зборуваме за планини. Се подразбира на планини што се прави.
6. Мојата и твојата слика за рамен кров се тотално различни. Дојди кај мене, ќе те качам на кров и да видиш како истекува водата и да видиш дека не линее по фасада.
7. Бујрум, кога си слободен дојди. Ќе те прошетам на кров, интерсно е доста, јас си го обожавам кровот.
8. Градени се во СФРЈ ама тогаш немало модерни материајли. Тули и еден вид на плочка. Толку.
9. Знам.... Што има врска базен на кров?
10. Не мора да е стрмен со 80 проценти агол. Доволно е и 45. Само тој дизајн го земаат, за да не паѓа снегот над некого и за побрзо да паѓа.
11. Зошто ми ја рачунаш плочата што ќе ја турам на терасата? Таа е истата плоча која се наоѓа и кај сите згради. т.е. плафонот на послениот кат. А таа не се доплаѓа кога градиш, таа е во цената. Исто така и таа опшивката што ја спомнуваш. Единствено се доплаѓа за изолацијата и дренажата. Која не со цена на еден класичен кров.
Комунали за кров?? Ууууу ова уште не сум го чул. Какви комунали бее
Што зборуваш?
Значи рамен кров е мнооооогу поевтин од класичен кров.
Сале, Гојдо, Дени.... супер што сте добро образовани и имате познавања од повеќе области, ама не се правете дека сте најдобри за секаде. Посебно за оваа тема. Јас од ова живеам, мојата фамија од ова живее, не пишувајте безмислени работи.
Се надевам во иднина повеќе почит ќе имате према мене, како што имам јас за вас.
Поздрав.