8-ца...
Ај вака...Значи никој нормален нема прво да ја малтериса куќата, па потоа да става стиропор...Тоа може само сулуд човек да го прави...
Втора работа...Зошто некој би ставал изолација врз малтерисана куќа.? Прво, куќата е правена далечните 60-ти години кога како основно средство за фасада се користел малтер и ризла. Втоо, куќата си ја купил од човек кој претходно ја малтарел, и ја продал. Дали мислиш дека е многу паметно да ја срушиш, па направиш ѕидови од хартија, така наречен гипс куртон, па после да ставиш стиропор, или па да викнеш интелектуалци со торни да ти го бутнат малтерот па да ставиш изолација н аголи цигли, или пак наједноставно ке одиш и ке си купиш У врска, ке го премачкаш малтерот па потоа фино ке си залепиш изолација...Односно добиваш +....А не - како во твојот случај што го објаснуваш.
Следна работа е таа што не омаловажувам никого, него гледајќи и дискутирајќи со професори од еден куп приватни или па државни факултети, тазе запослени, добивам често нагон на гадење и повраќање , прво од начинот на нивните манири, потоа од начинот на кој НЕ знаат да дискутираат и делуваат како енциклопедија за НЕПИСМЕНОСТ и необразуваност... Искрено тоа се повеќе тешко ми паѓа и искрено почнав да размислувам да заминам у три лепе ПМ, од државава и никад више да не се сетам на неа...
Него да се навратиме на дискусијата.
За да еден рамен кров биде како прво добро изолиран, водонепропусен и издржлив, повторно ке морам да ја споменам математиката и физиката...Да почнам малку со силите...верувам дека тебе ти се добро познати, но еве останатите кои сакаат нешто да поднаучат можеби ке ги интересира...Силата која ке делува на рамен и закосен кров на пример на тежината на еден кубик снег ке биде различна...Односно заради косините силата кај косиот кров ке биде разложена на две компоненти, нормално заради закосеноста и аголот на кровот, што нема да биде случај со правиот кров...Нели? Следствено на тоа на рамниот кров ке треба да се делува со пресметки и со материјали кои ке бидат многу покомплексни од оние кај закосениот кров, кој може да го направи и мајстор без школо.
Сливници...За да се направи еден квалитетен сливник, прво треба да се има познавање од областа на физиката, повторно неа ке ја спомнам, потоа треба да се има осет за работа и правец во просторот...Јас избркав 2 еминентни екипи, лимари, кој незнаева да наместат еден посран олук од 2 метра за да водата се слива во сливникот, а не да ја држи водата контра и да прелива од обратна страна...90% тврдам дека се неспособни, а оние 10% кој знаат како се работи се толку многу преценети, па дури и не можеш да дојдеш до нив...А ако успееш да дојдеш, верувај дека од што почнуваат да се лакомат за повеќе и повеќе пари, наместо на квалитет одат на квантитет, и со самото тоа и она кое го работеле како треба почнуваат да го фушарат.
Значи треба да имаш многу среќа при изведба на сливник за рамен кров.
Следен чекор е изолација, ако сметаме дека претходните два сме ги решиле некако...
Изолација по мене кај рамен кров е да не ти протече, односно изолација од вода, односно врнежи. Ради уштеда повторно ке кажам, 90% не сакаат да ја применат модерната технологија, односно употреба на хидромал флекс, конкретно кој се произведува од АДИНГ, или наместо во три слоја, кои се препорачани да бидат најмалку, го ставаат во максимум 2, разреден со вода, а остѕанатиот дел го крадат и го вградуваат додека работат приватно, т.е на тезга...Само тоа не е доволно за да имаш комплетна заштита на рамниот кров. Бидејќи не сум имал потреба да се замарам со рамни кровови, не сум бил нешто воодушевен да ја разработувам и оваа проблематика... Инаку кога веќе спомна базени...Јас знам дека базени се прават доле, во земја, а не на кров??? Или можа сум заостанат, па не знам дека почнале луѓево да прават базени по крововите.
Шала на страна...
Инаку да, точно е дека рамниот кров можеш да го пресвлечеш и со фолија за базени, но повторно ке кажам дека не гледам логика...
И 100% сум убеден дека не може да биде поефтино од класичен закосен кров...
Еве ти прост пример зошто ова го тврдам..
На кос кров од скапани профили и најефтин лим ке потрошиш 1000 евра...На рамен кров со истите материјали ке потрошиш двојно повеќе, нормално заради подконструкцијата од профили кои ке мораш да ги употребиш...А рамен кров од бетонска плоча со изолација и сите тракатанци почнувајќи од сливници, преливници, ветерлајсни и пичке матерне има да потрошиш 4000 евра...
И во потполност се согласувам дека кај нас проблемот е дефинитивно во луѓето кои ги градат објектите а не во архитектите, затоа што прво нема контрола над тие што работат, а како второ 80% од архитектите не знаат со какви проблеми може да се соочат кога ке излезат на терен...секоја чест на исклучоците...
Ај да ги спомнеме и планинските куќи со кров како стрела...Мислам дека си збунет...Погоре објаснив како делува тежина на тело по единица површина на кратко и просто...Кога на кров од 25 квадрати ке наврне снег од 2 метра, дали имаш претставаколку кубика снег ке има и колкава тежина ке треба тој рамен кров да носи и каква статика претходно ке треба да биде пресметана за него?
А колкава тежина ке има на иста таква кукичка со кров како шајка? Никаква, затоа што нема да има снег на него! Целиот ке се свлече. Нормално....
Како и да е, кој како мисли така треба да прави...Но сите ке направиме, па ке видиме што времето ке каже