Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1757274 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4122
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #9180 на: 08 Мај 2026, 10:07:47 am »
Мене лимарот ми изработи вакви што одат од олук во 120к цевка.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8352
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #9181 на: 13 Мај 2026, 18:43:57 pm »
Дали некој имал искуство со решавање на капиларна влага да познавате некоја фирма шо се занимава со овој проблем ?

На нет ми излезе фирма од СК (паневски градба) https://www.facebook.com/profile.php?id=61555821315839 кои што работеле дирекно под германската фирма и даваат гаранција на сработено од 20години  https://www.veinal.de/?fbclid=IwY2xjawO4wB9leHRuA2FlbQIxMABicmlkETFTTk92Q0xMZ2xjZk93ZmlVc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHsQgQ8dHBurmoy5o4-YJ9XUNAcWQHgKD8cnjyOPDYJXseoS6uhCIp1AH6QhX_aem_9x_TzY2AJ2-arpWUGqJidQ.
Цената му е прилично скапа од 150-300е од м2 зависи од количеството на влага
Беше човекот кај мене. Ми остави впечаток на принципиелен и педантен човек.

Мереше и ми рече дека нема влага во куќата, дека е само кондензација. Дека не дише куќата. Ми рече ако сакаш на нотар ќе ти потпишам, куќата е сува.

Ми препорача некои вентилатори од Германија и Италија, што разменуваат воздух.

Зборев со некои фирми, рекуператори наводно се викаат, ако се тие. Со керамички изненувач за да вратат иста температура на воздухот дома. Се поставуваат согласно квадратурата и кубатурата на просторот. Ваилант беше 600 евра еден. Друга фирма по 200 евра ги имаше на понуда.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8352
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #9182 на: 13 Мај 2026, 20:24:29 pm »
Клабери, во план сум да инвестирам во еден покомплексен објект, со неколку простории, од кои за секоја фаза на производството на ракија, треба да има по една. Значи треба да се изгради деловен објект, кој ќе ги задоволи барањата на агенција за храна и ветерина, како и на Царинска управа.

Во план е подрум од тврда градба, над него приземје од неколку простории и поткровје како за домување. Е сега имам многу нејасни прашања за кои допрва ќе шетам по институции, но ако имате искуство со некое прашање, би ве замолил за асистенција.

Дали да се продолжи со тврда градба над подрумот (кој ќе е тврда градба), или да се оди со монтажен објект со панели?
Подрумот ќе биде минимум 100 м2, зависно од буџетот и до 200м2. Така и приземјето. Поткровјето пола од другото.

Ако се оди со тврда градба, нема да има термо фасада. Може и да изостане кров, поради намалување на трошок.
Монтажен објект од дрвена статика со тоа што следува.
Монтажен објект од железна конструкција со сендвич панели или што и да следи.

Да или не и зошто, цена, квалитет, изолација, долготрајност...?

"Монтажни деловни објекти: Полесната конструкција често бара помалку документација, но сепак треба да ги исполнува условите од урбанистичкиот план."
Дали ова менува нешто или исто си сјебан?