Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1477023 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5000
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8550 на: 03 Јануари 2023, 13:18:40 pm »
Neli citate, ne e negov stanot i plus tapeti se toa...

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13946
« Одговори #8551 на: 03 Јануари 2023, 13:51:25 pm »
@Deni  многу малце, за разлика од тоа со хлор кое мириса бааги
@Carpathian Lord нема опција за дополнителна изолација. Ќе луфтирам почесто да има провев, а и ќе земам некоја кутија која апсорбира влага, ваљда ќе биде океј на долг рок. Алишта не сушиме дома.

Уште полошо ќе ти направи од тие абсорберите. Ќе мора да земеш апарат.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #8552 на: 03 Јануари 2023, 13:59:55 pm »
@Deni  многу малце, за разлика од тоа со хлор кое мириса бааги
@Carpathian Lord нема опција за дополнителна изолација. Ќе луфтирам почесто да има провев, а и ќе земам некоја кутија која апсорбира влага, ваљда ќе биде океј на долг рок. Алишта не сушиме дома.

Уште полошо ќе ти направи од тие абсорберите. Ќе мора да земеш апарат.

Која би била причината за да направат полошо? Не е истото како и апарат за одвлажнување?
Генерално ситуацијата не е така лоша па мувла да се ствара секој месец или еве на пола година. Ова се случи првпат сега во спалната, а во ниедна друга соба нема, освен во купатило блиску до прозорецот, над кадата. Купатилото кога жена ми се бања е како во турска бања, нешто подобро е кога ги бања децата. Јас кога ги бањам ги бањам со млака вода како и јас што се туширам. Секако после се луфтира, али пола саат, саат додека се бањаат е затворено и ете после 2 години од прошло чистење во купатилото ќе треба пак сега.
Еве од купатилото, ќошот каде има највеќе. Не е страшно.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #8553 на: 03 Јануари 2023, 14:27:20 pm »
Имав јас така еднаш проблем. Го ставив абосерберот - од оние од Стокомак. Дали абосерберот повлече во тој простор уште повеќе влага не знам, ама се влоши влагата на ѕидот.

Јас се глупирав, сушев алишта во соба зимно време, да не засмрделе надвор. На крај си купив сушара и го решив проблемот.

Плус го заградив балконот со стакла, така што сега ѕидот е за нијанса потопол.

Има изолација ѕидот се комплет, ама влага + ладен ѕид, неизбежно е.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8554 на: 03 Јануари 2023, 14:36:45 pm »
Јас во сите ќошиња каде се спојуваат 2 надворешни ѕида имам ставено апсорбери (бизон).
Апсорберот не може да повлече уште по еќе влага, тој јго растоварува воздухот од влага.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #8555 на: 03 Јануари 2023, 15:45:58 pm »
Имав јас така еднаш проблем. Го ставив абосерберот - од оние од Стокомак. Дали абосерберот повлече во тој простор уште повеќе влага не знам, ама се влоши влагата на ѕидот.

Јас се глупирав, сушев алишта во соба зимно време, да не засмрделе надвор. На крај си купив сушара и го решив проблемот.

Плус го заградив балконот со стакла, така што сега ѕидот е за нијанса потопол.

Има изолација ѕидот се комплет, ама влага + ладен ѕид, неизбежно е.
Сушевме и ние дома, ама толку беше топло, 24 степени, па и 25, што нема шанси мислам мувла да се појави. Јас имав купено навлажнувач за воздухот, зашто лете зиме беше околу 35%, демек треба да е меѓу 40-60% како што читав.
Е тука сега обратно е, затоа често се појавува влага и мувла по ѕидовите (читам на фб по македонските групу во Германија). Новите згради имаат супер вентилација, над прозорите и вратите од тераса има нешто слично на ова, ни мириси дома да остануваат нит па мувла да се појави.

Следно ќе биде абсорбери, ако почне пак да се појавува.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1078
« Одговори #8556 на: 04 Јануари 2023, 18:42:02 pm »
Здраво,

Имам проблем со влага (мислам дека е капиларна влага) на зид западна страна на приземје од куќа. Изградена е пред 8-9г  до лани  не седеше никој во неа од оваа година почнав јас. Пред да се вселиме веќе имаше влага на некои зидови си мислев дека е фатено од шо не седи никој не се греј не се луфтира итн... Го ископавме малтерот до кај шо беше влажно го наполнав со лепак, мрежа,абрип на крај поликолор и еве по 5-6 месеци пак се појави  :-\
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Гледав на YouTube начини за санирање па дали некој слушнал некој во Бт или пошироко да се занимава со стручно решавање на овој проблем ? 
Еве и некое видео
https://www.youtube.com/watch?v=3bxUohhyWGc&t=104s
https://www.youtube.com/watch?v=eaoGRk4ehgI

Куќата има изолација стиропор 3мм, здравје на пролет јас планирам да му залепам на веќе постоечкиот уште 8 мм стиропор,  знам дека то не го решава проблемот пошто претпоставувам влагата трга од темелот па шири нагоре
На десниот крај од сликата тоа влагата се искачува косо нагоре или е сенка?

Јас имав кај мене во приземје слично, се појавуваше преку зима. Една зима обилна со снег, додека се топеше претходниот снег удри една лапавица која исто се отопи брзо, па убаво се натопи ѕидот. Тука заклучивме дека од надвор доаѓа водата преку непостојана жила.
Се копаше од надворешна страна до под темели, се стави од кај ѕидот пластика за таа намена (појма немам како се вика), се постави најсилен една цевка за дренажа и се наполни дупката со шљунак или како се вика, најодозгора го обновивме бетонското тротоарче..Се реши проблемот :)

Ако ме прашваш за 2рата слика тоа во ќошот е сенка од гарнитурата

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #8557 на: 05 Јануари 2023, 09:30:01 am »
Јас во сите ќошиња каде се спојуваат 2 надворешни ѕида имам ставено апсорбери (бизон).
Апсорберот не може да повлече уште по еќе влага, тој јго растоварува воздухот од влага.

Има логика, ама ете кај мене уште повеќе ја зголеми. Сеа што како искрено не знам.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8558 на: 05 Јануари 2023, 09:44:37 am »

Има логика, ама ете кај мене уште повеќе ја зголеми. Сеа што како искрено не знам.
И тој не е семоќен, делотворен е до некои дадени околности.
Оваа година во спалната и покрај апсорберот пак се појави мувла во ќошот. Минати години беше поладно и палев парно уште Ноември, оваа година потопло и ко божем штедам па на клими од другите соби, па така ѕидовите од спалната поладни...

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 170
« Одговори #8559 на: 05 Јануари 2023, 17:52:23 pm »
https://lunos-hrvatska.com/ventilacijski-sustav-lunos

Постои ли некоја фирма кај нас за ваков вентилационен систем?
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #8560 на: 07 Јануари 2023, 02:59:01 am »
Za montaza ili kako sistem dali go raboti nekoj ?

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #8561 на: 07 Јануари 2023, 08:51:56 am »
https://lunos-hrvatska.com/ventilacijski-sustav-lunos

Постои ли некоја фирма кај нас за ваков вентилационен систем?

Има да, кога барав низ нет за вентилација/аспиратори ми искочи фирма што продава. Пребарај

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 170
« Одговори #8562 на: 07 Јануари 2023, 09:26:21 am »
Za montaza ili kako sistem dali go raboti nekoj ?

Па сам ќе си монтираш, само дупка правиш ф150 и струја ако треба зависи од модел.
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8563 на: 07 Јануари 2023, 10:48:52 am »
Интересен овој Лунос.

Уште да се дознае кој во државава го работи.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #8564 на: 07 Јануари 2023, 13:23:12 pm »
Ако сте за таква играчка местете си ја сами ако ви треба посериозна вентилација барајте ме

« Последно менување: 08 Јануари 2023, 10:54:05 am zeroSignal »