Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855220 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7665 на: 24 Април 2021, 10:27:27 am »
Имав дискусија со друштво па да прашам тукашен став.

Најефтин паркет од околу 22-23 евра квадрат или најквалитетен ламинат од околу 13-15 евра квадрат?

Веројатно цениве не се најниски и највисоки општо, ама да речеме дека генерално вака се движи понудата во ЛАВ Комерц.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
« Одговори #7666 на: 24 Април 2021, 10:38:24 am »
Мој став е: Немој ламинат... поготово не за дома. Пре би стаил керамички плочки него ламинат.
https://www.longfavor.com/longfavor-dh158r6b16-ceramic-tile-wood-look-planks-supplier-apartment
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7667 на: 24 Април 2021, 10:38:45 am »
Има поевтин паркет, ако веќе одиш на најевтин. Само сомнителна е неговата состојба во однос на влага.
Ламинат колку сака нека кошта, елеминирај го одма. Пресована хартија со пластична фолија.

Види која цена се трослојни паркети. Можи да е најдобра опција тоа.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #7668 на: 24 Април 2021, 10:54:10 am »
Има поевтин паркет, ако веќе одиш на најевтин. Само сомнителна е неговата состојба во однос на влага.
Ламинат колку сака нека кошта, елеминирај го одма. Пресована хартија со пластична фолија.

Види која цена се трослојни паркети. Можи да е најдобра опција тоа.
Што е приказнаа со таркет и некои остали такви? Што викаат луѓе не е ламинат, таркет било...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7669 на: 24 Април 2021, 10:56:42 am »
Замерките за ламинатот ви се во однос на трајност? Вредност за цена? Еколошки момент? Нешто четврто?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
« Одговори #7670 на: 24 Април 2021, 11:02:37 am »
Замерките за ламинатот ви се во однос на трајност? Вредност за цена? Еколошки момент? Нешто четврто?
Квалитет, трајност, чувство на ефтиноќа, звук, изглед...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 641
  • Сузуки Витариче
« Одговори #7671 на: 24 Април 2021, 11:03:44 am »
Имав дискусија со друштво па да прашам тукашен став.

Најефтин паркет од околу 22-23 евра квадрат или најквалитетен ламинат од околу 13-15 евра квадрат?

Веројатно цениве не се најниски и највисоки општо, ама да речеме дека генерално вака се движи понудата во ЛАВ Комерц.
Паркет секогаш пред ламинат, па и пред трослоен фабрички.
Трослојните се редат како ламинат и знае да крцка ако не е добро нареден или ако подлогата не е добро подготвена.

За паркет гледај само да е во класа (класа 1,2,3 на пример), а не вон класа. Класите означуваат униформна боја и помалку чворови, а најчесто не смета пошарен паркет. Вон класа веќе има не униформни димензии и прави проблеми при местење односно нема да залепат парчињата едно со друго убаво.

Види ако можеш за паркетот стави од тој појакиот лепак за да не го мислиш на долг рок.

За паркет и паркетар препорака од мене за Паркет центар на рампа.
Потпис.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7672 на: 24 Април 2021, 11:09:08 am »
Meне од паркет ме одби моментот дека во иднина ќе треба санирање, прелакирање, итн... За ламинатов главна замерка ми е што на секое истурање течност се дешава паника што побрзо да се избрише. :)

Доле ставив дебел филц, нема некои проблеми со звук. Но тоа ваљда зависи од рамнината на плочата, кај мене кошулицата со тоа „хеликоптер“ машинче го правеа, „пливачка“ плоча. Можеби тоа си има значение. Плус ако ми досади некад нема да ме кошта ѓавол-и-пол да го заменам.

Реално и плочки не се лошо решение... Посебно во комбинација со подно греење.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #7673 на: 24 Април 2021, 11:50:32 am »
15 години се џогира кај мене ламинатот со вода, ништо не му е.
За трајност нема гајле ламинат, не се оштетува лесно.

Е сега изгледот или звукот кога чекориш ако не ти се допаѓа, тука секој индивидуално си одлучува.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22380
« Одговори #7674 на: 24 Април 2021, 12:08:12 pm »
Јас само жалам што не ставив за нијанса потемен (цреша) ламинат...

Ама за ич пари се менува, а од одржување бара само џогер со вода и средство да го светнеш еднаш месечно.

Ниту крцка, ниту е оштетен ниту па сум се осетил ефтино од 2007 ма до денес.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7675 на: 24 Април 2021, 12:59:49 pm »
Чекај, чекај, нели ламинатот беше радиоактивен таму кога се појави на пазарот :D

ПС паркетот ич не крцка :)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #7676 на: 24 Април 2021, 13:19:32 pm »
Ако си љубител на дрво, јас бродски под ставив (патос), Австриски, 520 денари квадрат беше во Меркур.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7677 на: 24 Април 2021, 13:39:34 pm »
Ако веќе збориме за монтажни техники, јасменував ламинат во Гостивар кај моите минатово лето, ставија 15мм тврдопресуван стиропор (како темна графит боја) наместо филц под ламинатот.

Далеку потопол под, поубаво се израмни и сега за сега звукот кој го произведува е поарен од претходниот ламинат што беше само на филц.

Иначе очекував поедногласно мислење ама ме изненадивте :)

П.С. Лепење на ламинатот како паркет, is that a thing во светов?
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7678 на: 24 Април 2021, 13:58:53 pm »
Јас бев на дилема што да ставам во новото место. Логиката ми е следна:

1. Паркетот е нормално најдобро нешто. Ама не паркет од некој 30цм должина како време ЈУ, туку современ. Сметај мин 50е.
Тоа што е најдобро е и најскапо, покрај оваа цена, сметај на монтажа, брусење, лакирање.
Така да, ако пари не се проблем, и можеш да живееш со фактот дека за 2 години ќе му е ** мајката со гребаници и сл. терај.

2. Трослоен паркет ака таркет (по брендот како шо викаме веспа за скутер)
Исто добиваш дрво, лесен за монтажа, најчесто доаѓа веќе спремен. Цена околу 25-35 е. Имаш и бамбус за 30е.
Маана, уште полесно се гребе.

3. Бродски патос цена околу 600 ден, @SaleSk имаше ставано се сеќавам, околу практичност/монтажа тој би знаел најдобро

4. Ламинат
Уште во старт, не гледај некој од 300ден. Добар ламинат од 600 па нагоре.
Предност е што нема никаква гребаница да видиш, за 1 се мести, ако после 10 год ти здосади, можеш лесно да го смениш итн. (последново важи и за 3слоен паркет, акп не е лепен)

Ние ќе одиме на 4 варијанта, најмногу заради практичноста и моментот дека со 4 и 2 годишно дете, ништо не може да преживее во следните 5 години. Едноставно, сакам утреден ако ми текне одма да го сменам а не да се заебавам со корнење, молење Бога дека кошулицата одоздола нема да се оштети, селење од станот, тргање цел намештај, па редење, стругање, прашини, лакови итн...
Плочка не би ставал во ист кош со ламинат, за мене имаат спротивна намена.
Бидејќи сум во фаза на реновирање, истовремено гледање и како тоа се прави во странство, можам само да заклучам дека за некои работи ние сме во камена доба во поглед на материјали за градба и правила на градба.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7679 на: 24 Април 2021, 16:02:58 pm »
Да споделам искуства со бродски под,пред 7-8 години ставен
Околу 8 еур/м2 беше, и се беше добро додека не дојдоа децата, сега е дупка до дупка. Топло е,лично, ама на едниот спрат кај што варира температурата се појавија зазори меѓу летвите, и на 2 места се слуша крцкање,и покрај тоа што му стававме дополнително штрафови тука. Со wurth штрафови штафните ги штрафевме, и под него има 3 cm стиропор