Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855296 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7635 на: 22 Февруари 2021, 08:46:52 am »
Јави се кај овие, добри се.

http://www.attika.mk/

http://besianmehmeti.com/

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 973
    • nobrain.dk
« Одговори #7636 на: 26 Февруари 2021, 11:03:15 am »
Osmica, moze znaes nekoj dobar serviser za liftovi? Vo zgradata ne motaat so nekoi kvazi serviseri i sekoj mesec liftot ne raboti

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7637 на: 26 Февруари 2021, 14:17:26 pm »
Да не ми си комшија?

:D

Истото и нас ни се дешава во моментов.
Не сум имал искуство со фирми за одржување. Знам 2-3 фирми со кои сме соработувале за нови лифтови на згради.
« Последно менување: 26 Февруари 2021, 18:34:32 pm osmica8 »

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 973
    • nobrain.dk
« Одговори #7638 на: 26 Февруари 2021, 14:56:52 pm »
Можно е :) карпош 4 сум јас на вардар зградите.. и некоја фирма дака карпош мислам се вика никако да го оправи лифтот

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7639 на: 26 Февруари 2021, 17:43:59 pm »
Колку што разбрав ова е високо либерализиран пазар на електрична енергија. Од тој аспект потрошувчите биле прилично свесни кога прифатиле тарифен модел кој се менува од саат во саат зависно од моменталната состојба. Па просечната годишна  цена на некое домаќиндтво која била 2 долари дневно, сега кога крахирал системот станало  над 600 долари на ден. Но оние кои се сложиле да  плаќаат повиспка просечна цена кај друг дистрибутер и се со договор за цена и соодветно долг врменски период си ги задржале цените.
Најверојатно и не биле баш свесни за димензијата на разликите... Пишувало сѐ со ситни букви, да, ама можам да си замислам ситуација во која продажниот агент веројатно обскурно ги опишал лошите страни а ги фалел добрите страни.

Од ваква „либерализација“ на пазарот се плашам. Настрана кој ќе прифати ама реално вакви услови не би требало да се можно ниту легално воопшто да се нудат... Од 200-300 долари најголема месечна сметка - идат на 8 илјади, 10 илјади, 15 и повеќе илјади долари има случаи. Значи не дека ненормално многу киловат часови потрошиле, туку цената им е зголемена за ХХ пати. Луда работа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7640 на: 26 Февруари 2021, 17:59:25 pm »
Колку што разбрав ова е високо либерализиран пазар на електрична енергија. Од тој аспект потрошувчите биле прилично свесни кога прифатиле тарифен модел кој се менува од саат во саат зависно од моменталната состојба. Па просечната годишна  цена на некое домаќиндтво која била 2 долари дневно, сега кога крахирал системот станало  над 600 долари на ден. Но оние кои се сложиле да  плаќаат повиспка просечна цена кај друг дистрибутер и се со договор за цена и соодветно долг врменски период си ги задржале цените.
Најверојатно и не биле баш свесни за димензијата на разликите... Пишувало сѐ со ситни букви, да, ама можам да си замислам ситуација во која продажниот агент веројатно обскурно ги опишал лошите страни а ги фалел добрите страни.

Од ваква „либерализација“ на пазарот се плашам. Настрана кој ќе прифати ама реално вакви услови не би требало да се можно ниту легално воопшто да се нудат... Од 200-300 долари најголема месечна сметка - идат на 8 илјади, 10 илјади, 15 и повеќе илјади долари има случаи. Значи не дека ненормално многу киловат часови потрошиле, туку цената им е зголемена за ХХ пати. Луда работа.
Нешто слично се случуваше со агентите при стартот на вториот пензиски фонд.
Веќе имавме една епизода, ќе биде весело во иднина.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #7641 на: 26 Февруари 2021, 20:28:36 pm »
Апсолутно е така. Во голем број случаи се продава убавата страна на приказната, а не се јасно објаснети проценките на ризик и можните екстремни последици. Веројанто ни самиот оператор не бил спремен да го антиципира овој ризик.

А фино звучи кога на  пазар ќе се појави струја со 0 цена.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
  • МАЗДАШ
« Одговори #7642 на: 06 Март 2021, 21:39:52 pm »
Дали ако ја заградам терасата со овие сега што ги праат од по 100евра м2 стакла со профили па лизгање дрн дрн од 8мм калено стакло би добил тераса која би била погодна за цвеќињата на домакинката со тоа што вратата од дневна кон истава тераса зимо ке е отворена за да се топли и тој дел. поентава е како што пишав да се добие простор за цвеќиња и уживање зимо лето
пс. се работи за стан и терасата е 1.5 x 3.5
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
« Одговори #7643 на: 06 Март 2021, 22:07:27 pm »
Дали ако ја заградам терасата со овие сега што ги праат од по 100евра м2 стакла со профили па лизгање дрн дрн од 8мм калено стакло би добил тераса која би била погодна за цвеќињата на домакинката со тоа што вратата од дневна кон истава тераса зимо ке е отворена за да се топли и тој дел. поентава е како што пишав да се добие простор за цвеќиња и уживање зимо лето
пс. се работи за стан и терасата е 1.5 x 3.5
Баш ова и мене ме занима кај мене во зграда гледам голем дел ги заградија така, не знам каков е механизмот меѓу стаклата ако е гума тогаш е океј и ке лепи, размислував и ја за ова али не знаев дека сумава е 100 бона 400-500 евра ке ме кошта у најмала рака кај мене

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 464
« Одговори #7644 на: 06 Март 2021, 22:54:30 pm »
Мислам дека е ладно застаклување.

Јас би идел на пвц прозори на лизгање и четирисезонски стакла и ќе биде како дневна во зима.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7645 на: 08 Март 2021, 19:35:53 pm »
ne dihtuvaat tie stakla, ne im e namenata toa... del od nadvoresnata temperatura i veter mozat da zadrzat, no zimoska so otvorena vrata tesko da zagrees osven ako ne si na zelezarskoto parno pa da ti treba cist vozduh od terasa...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7646 на: 08 Март 2021, 19:37:29 pm »
Мислам дека е ладно застаклување.

Јас би идел на пвц прозори на лизгање и четирисезонски стакла и ќе биде како дневна во зима.
Има да речат реки по стаклата.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9231
  • Пичлеме
« Одговори #7647 на: 14 Март 2021, 08:49:47 am »
На темава, ме интересира кое е вашето мислење за Кнауф градба, или таканаречена сува градба.
Конкретно за овој систем на градба:

1. Фасаден ѕид W333:

2. Ѕид помеѓу станови - W115

- Кнауф плоча 12.5мм (5 плочи од кои 2 sonicboard, за зголемена звуна изолација)
- 2x5см камена волна

3. Преграден ѕид помеѓу соби W112:

- Кнауф плоча 12.5мм (4 плочи)
- 1х5см Камена волна

Дали имате позитивно мислење за овој систем и зошто не? :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7648 на: 14 Март 2021, 10:50:39 am »
Системот е добар, ама изведбата е клучна.
Пример, место гипс плоча+ гипс дијамант плоча, ќе стават само 1 плоча.
Место да ги обложат профилите со специјална облога за да не пренесуваат звуци/вибрации, тие нема да стават.
Местомда ги стават на 40 цм растојание, ќе ги стават на 60 цм
Итн итн

Сѐ е добро, ако е направено како што треба.

Аигурен сум дека 8осмица има да споделува мн искуства како тоа работат некои "мајстори"

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1930
« Одговори #7649 на: 14 Март 2021, 13:18:21 pm »
@Ipkisija Meskosa ако не е тајна, за која зграда/инвеститор станува збор?

Бев да прашам нешто повеќе за зграда на Елена Лука во Мичурин. На муабет и на хартија тоа што го имаат, мислиш во бункер ќе бидиш и нема да слушаш ништо па макар комшиите прават забава

Ги прашувам дали тоа е исто како претходните згради што ги имаат направено. Ми вика да исто а можеби и подобро, досега никој не се пожалил за звучната изолација. И тука им викам, чекај како се нема никој пожалано?!? Јас 2 години живеам во ваша зграда и нема никаква звучна изолација. Комшиите си прават нормално муабет, а јас ги слушам се, верувам и тие мене. Чутеше малку и ми вели ама затоа ги проектираме дневна со дневна, спална со спална (а спалната ми граничи најверојатно со кујната од комшиите и мислиш на глава ти ги ставаат чиниите кога ги редат во висачите ). Тука почутив и сфатив дека штом лажат и те уверуваат за нешто што го знаеш и си го искусил, којзнае колку лажат за друго. Ова претпоставувам е кај сите исто.

Затоа не верувај 100% во тоа што ти го кажуваат и го пишуваат. Хартија се крепи, реалноста е друга. Едноставно биди спремен дека ќе имаш топлинска изолација, ама за звучна моли се комшиите да се потивки и да немаат мали деца
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!