Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1857063 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6975 на: 09 Мај 2020, 22:03:44 pm »
Немора двокомпонентен, каков и да е поскап лепак ќе брка работа.. Ние користиме и продаваме најповеќе Parketolit 1514 од митол и досега не сме имале ни рекламации ни проблеми..

Имам паркет стар 20 години и на повеќе места е разделен, некоку парчиња сменети и изедени од црв е сега дали е најдобро да се пререди или да се китираат тие места кои се разделени затоа што кога е местен бил влажен? Мајсторот ми предоложи да се китира, ама пак не знам како ќе изгледа тоа, дали ќе се познава?
И пред стругање и лакирање дали треба да се премачка со нешто против црви?

Немаш пишано дали е одлепен паркетот или па само е разделен ?

Ние сите паркети ги китираме 2 пати со потечен кит за да навлези измеѓу дрвото и колку толку да го стегни.. Завршниот лак уште повеќе го зацврстува.. Нормално ако е одлепен ќе пукни китот после неколку години, али во најлош случај ќе има ситни пукнатини далеку помали од предходно..

Исто така паркетот (најповеќе буката) е многу променливо дрво и знае да се раздели при нагли промени на температура (најповеќе во близина на печка/шпорет) ... А зависи и како е земан паркетот, имам видено нов паркет немонтиран чуван 15 години на суво темно место целиот деформиран и направен скоро неупотреблив..

Китираното воопшто не се познава, китот се прави од прашината што излага од паркетот  а за против црви нема потреба да се става ништо, од самата миризба ќе избегаат сите инсекти...

П.с. совет од мене за тие што планираат да местат, земајте само паркет од ДАБ, другото е сосема небитно..
« Последно менување: 09 Мај 2020, 22:11:12 pm Бузуки »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5516
« Одговори #6976 на: 10 Мај 2020, 15:37:39 pm »
Дечки во Скопјево некое фирмиче за кроење и кантирање на иверка? Имам останати парчиња од порано појма немам од каде ја имам набавено. Е сега да земам со циркулар да сечам ќе ја упропастам па ми треба од 2-3 парчиња да се искрои нешто(односно од остатокот од порано кога сум праел нешто). Преферирам некое помало фирмиче за брзо и лесно да завршам работа.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 464
« Одговори #6977 на: 11 Мај 2020, 07:01:48 am »

Немора двокомпонентен, каков и да е поскап лепак ќе брка работа.. Ние користиме и продаваме најповеќе Parketolit 1514 од митол и досега не сме имале ни рекламации ни проблеми..

Имам паркет стар 20 години и на повеќе места е разделен, некоку парчиња сменети и изедени од црв е сега дали е најдобро да се пререди или да се китираат тие места кои се разделени затоа што кога е местен бил влажен? Мајсторот ми предоложи да се китира, ама пак не знам како ќе изгледа тоа, дали ќе се познава?
И пред стругање и лакирање дали треба да се премачка со нешто против црви?

Немаш пишано дали е одлепен паркетот или па само е разделен ?

Ние сите паркети ги китираме 2 пати со потечен кит за да навлези измеѓу дрвото и колку толку да го стегни.. Завршниот лак уште повеќе го зацврстува.. Нормално ако е одлепен ќе пукни китот после неколку години, али во најлош случај ќе има ситни пукнатини далеку помали од предходно..

Исто така паркетот (најповеќе буката) е многу променливо дрво и знае да се раздели при нагли промени на температура (најповеќе во близина на печка/шпорет) ... А зависи и како е земан паркетот, имам видено нов паркет немонтиран чуван 15 години на суво темно место целиот деформиран и направен скоро неупотреблив..

Китираното воопшто не се познава, китот се прави од прашината што излага од паркетот  а за против црви нема потреба да се става ништо, од самата миризба ќе избегаат сите инсекти...

П.с. совет од мене за тие што планираат да местат, земајте само паркет од ДАБ, другото е сосема небитно..
Одделен е на некои места, а има цел ред помеѓу две соби е баш и одделен дури 5-6 милиметри. Тоа ми е најважно да се покрие.
Таму каде што печката е одлепен и подигнат тоа ќе се пререди и залепи. Дали има шанси пак следно зимо ова да се одлепи од топлото?

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #6978 на: 11 Мај 2020, 19:51:23 pm »
Ако се залепи убаво нема да се одлепи.. Да се раздели можно е со тек на време али ништо страшно..

Еве ја нашата фб страна каде може да се разлгеда нашата работа..

https://www.facebook.com/parketmaestro/

За да не фрлаш многу пари да се прередува би ти препорачал да си земиш лепило за дрво Mekol Ekspes и кај што е одделено да му поминиш насекаде, не кошта многу а можиш и самиот, тоа тубичето има како инка одозгора па можиш да врвиш низ дупки поголеми од 2мм...

По ефикасно (освен прередување) и поевтино решение нема..

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5516
« Одговори #6979 на: 11 Мај 2020, 19:59:25 pm »
Ако се залепи убаво нема да се одлепи.. Да се раздели можно е со тек на време али ништо страшно..

За да не фрлаш многу пари да се прередува би ти препорачал да си земиш лепило за дрво Mekol Ekspes и кај што е одделено да му поминиш насекаде, не кошта многу а можиш и самиот, тоа тубичето има како инка одозгора па можиш да врвиш низ дупки поголеми од 2мм...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Добро и ориентационо колку кошта по квадрат да се среди паркет?

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #6980 на: 11 Мај 2020, 20:11:34 pm »
Зависи од паркетот, зависи од квадратурата и зависи од колку слоја лак..

На стар паркет.. 3 пати брусење, 2 пати китирање, полирање, ставање полиуретанска подлога, пак полирање и на крај завршен двокомпонентен полиуретански лак комплет е околу 7 евра од м2.. За поголема заштита и поглем сјај има опција да се стави 2 пати подлога или па 2 пати завршен лак..

Нов паркет или патос е поевтино..

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #6981 на: 11 Мај 2020, 21:26:03 pm »
Bazuka, staviv daski i si napraviv rabotna masa, posle mesec drvoto se sobra i od 2mm otide na 5-6mm procepot megu daski, sovet za silikon nekoj elasticen da popuni i da moze da se farba/lakira ili ete ne mora elasticen

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
« Одговори #6982 на: 11 Мај 2020, 21:48:46 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Добро и ориентационо колку кошта по квадрат да се среди паркет?
Различно е. Мене ми побараа 200 ден квадрат. Кај комшии по 150 ама кај нив не е толку лош.
Китирање, брусење и 2-3 пати лакирање.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #6983 на: 11 Мај 2020, 22:25:48 pm »
@AlexAl1en Таа цена ти е само за работна рака...А јас кажав за комплет работна рака со гаранција, со грчки лак erlac кој е еден од најквалитетните кај нас...

Ако планираш ти да земаш материјал повеќе ќе те кошта пошто мајсториве најчесто имаат попусти а и тоа што останува си го земаат..Ќе треба да трчаш ако нешто фали а тоа што останува ќе треба да го фрлиш...Ако нешто се загреши мајсторите не ти гарантираат, ќе ти речат дека нешто има проблем со лакот што си го земал.. Рачунај сигурно и некој литар ќе ти украдат :)

Bazuka, staviv daski i si napraviv rabotna masa, posle mesec drvoto se sobra i od 2mm otide na 5-6mm procepot megu daski, sovet za silikon nekoj elasticen da popuni i da moze da se farba/lakira ili ete ne mora elasticen
Има по продавниците силикон во боја на дрво, сликај им или однеси некое такво парче па ќе ти дадат во таква нијанса.. Или па ако сакаш има готов акрилен кит али така па ќе ти остани цело...

Најдобро ако познаваш некој со паркет/столарија/дрвенарија или што работат по комшии побарај им малку да ти стават од китот ќе им дадеш колку за пиво..

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
« Одговори #6984 на: 12 Мај 2020, 16:02:26 pm »
Со материјал плус 100 евра ме фаќа. 200 евра за 30м2 комплет.
Лак ми предложи некој си Невеналукс така пишува на кутијата.

Друго ме интересира сакам да направам гаража залепена до куќа. 5 метри должина, 4.5 ширина и висина 2 метри.

Кровот од што е најевтино да се постави? Бетон, лим, ќерамиди?

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #6985 на: 12 Мај 2020, 16:13:30 pm »
Ljim, beton ne moze treba stubovi avtomatski e gradba a treba da e montazno za da ne ti treba dozvoli i soglasnosti

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #6986 на: 12 Мај 2020, 19:27:55 pm »
Lim i zelezna konstrukcija treba da e najeftino za montazna garaza.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #6987 на: 12 Мај 2020, 19:36:35 pm »
Лим со изолација, на тоа запази.

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #6988 на: 12 Мај 2020, 20:48:07 pm »
Meeeh oplati ili patos od daski i ter papir od gore i malce ppvisok si cirkulira vazduh si ladi... Moze eventialno 5x2 stafni da stavi nad ter papirot pod limot samo da e 2.5 metra visina

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #6989 на: 12 Мај 2020, 21:27:22 pm »
Може и така :) Битно е нешто под лимот да има.