Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1856792 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7005 на: 19 Мај 2020, 17:30:00 pm »
Има и уште пофенси, со интегрирани панели во нив, ама си повлеквит поќе пари :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7006 на: 19 Мај 2020, 20:10:02 pm »
Има и такви шо струја даваат :)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #7007 на: 19 Мај 2020, 20:42:09 pm »
@Осмица некое средство што чисти малтер, лепак и слични материјали на нив постои?
Прашувам за рачниот миксер, сум го заборавил со лепак па сакам да го исчистам, па пред да почнам да го лупам викам да прашам.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7008 на: 19 Мај 2020, 20:46:42 pm »
Cekic kolega strpski kluc. Nezno cukaj od vibraciite ke se oddeli 95% drugoto ako epten si zapnal so celicna cetka i bormasina

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #7009 на: 19 Мај 2020, 20:51:00 pm »
Тоа е планот, ама викам ај прво со убаво да се разбереме ;)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #7010 на: 19 Мај 2020, 21:12:05 pm »
Убаво ти вика Нуме,само чеќич.

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #7011 на: 19 Мај 2020, 21:18:49 pm »
Глазура се мисли на горниот слој на ќерамидата кој со тек на време од атмосферски влијанија станува порозен а кај постари ќерамиди неретко има и мувла ....е сега прашање е дали ако ги исчистиш ќерамидите нема да почнат да пропуштаат вода ,па наместо подобро полошо да си направиш....Кај тебе кој тип на ќерамида е ? Сликни ако можеш....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Незнам некое руско име имаат.. куќата е покривана пред 10тина години па само со јак притисок ги измив скоро сите денес и мислам дека нема гајле. Мислев да пробам со арис или некое друго средство али несакав да екпериментирам... Зборував со мајсторот ми рече тоа печена ќерамидата била и немала никаква заштита а и да имала веќе одамна ќе ја снемало.. со чистењево ќе сум им продолжел рокот на траење за 5-10 години.. Од едната страна беше поа повалкани па сега се изедначија и супер испаднаа...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #7012 на: 19 Мај 2020, 22:17:58 pm »
Моу чоече, јас имам  стара куќа градена 50/60та ни се одржава ни ништо се чека за рушење ама спрема овие стакло  се ќерамидите,  по некоја дамка имаат црна.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7013 на: 19 Мај 2020, 22:32:42 pm »
@Осмица некое средство што чисти малтер, лепак и слични материјали на нив постои?
Прашувам за рачниот миксер, сум го заборавил со лепак па сакам да го исчистам, па пред да почнам да го лупам викам да прашам.

Незнам за такво некое средство.
Како шо ти кажаа сите, удри му јако.
:)

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #7014 на: 19 Мај 2020, 22:54:19 pm »
Моу чоече, јас имам  стара куќа градена 50/60та ни се одржава ни ништо се чека за рушење ама спрема овие стакло  се ќерамидите,  по некоја дамка имаат црна.
Незнам можи немаат таква глазура понеквалитетни се, куќата е одма до магистрала каде што поминуваат премногу возила (ваљда има некаква врска)..

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7015 на: 20 Мај 2020, 00:50:28 am »

Незнам за такво некое средство.
Како шо ти кажаа сите, удри му јако.
:)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7016 на: 21 Мај 2020, 01:22:27 am »
Глазура се мисли на горниот слој на ќерамидата кој со тек на време од атмосферски влијанија станува порозен а кај постари ќерамиди неретко има и мувла ....е сега прашање е дали ако ги исчистиш ќерамидите нема да почнат да пропуштаат вода ,па наместо подобро полошо да си направиш....Кај тебе кој тип на ќерамида е ? Сликни ако можеш....

Незнам некое руско име имаат.. куќата е покривана пред 10тина години па само со јак притисок ги измив скоро сите денес и мислам дека нема гајле. Мислев да пробам со арис или некое друго средство али несакав да екпериментирам... Зборував со мајсторот ми рече тоа печена ќерамидата била и немала никаква заштита а и да имала веќе одамна ќе ја снемало.. со чистењево ќе сум им продолжел рокот на траење за 5-10 години.. Од едната страна беше поа повалкани па сега се изедначија и супер испаднаа...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Овие се TONDACH керамиди и по мое мислење едни од подобрите ако не и најдобри покажани во пракса, сеуште се произведуваат во Македонија под Германска лиценца...Слободно си можел со некое средство да ги исчистиш ништо не им е мн се јаки....Тоа што се темни со тек на време нафаќаат или од оџакот ако се грееш на дрва или ако си покрај прометна улица
....

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7017 на: 21 Мај 2020, 10:01:34 am »
Ова со средствово само на тампон или земја, ако капне на бетон го еба  ;D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #7018 на: 21 Мај 2020, 10:41:22 am »

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #7019 на: 21 Мај 2020, 13:20:12 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Овие се TONDACH керамиди и по мое мислење едни од подобрите ако не и најдобри покажани во пракса, сеуште се произведуваат во Македонија под Германска лиценца...Слободно си можел со некое средство да ги исчистиш ништо не им е мн се јаки....Тоа што се темни со тек на време нафаќаат или од оџакот ако се грееш на дрва или ако си покрај прометна улица
....

Готово више ги очистив сите со вап под притисок, 2 дена 1500 ќерамиди.. Презадоволен сум од резултатот, ги подмладив за најмалце 5 години :)

Веќе пишав во друга тема али ајде и тука..

Периодов сме во изградба на куќата па пред да се малтериса внатре и да се стави иберцук сакам да прашам да се информирам која ми е најдобра а меѓутоа и најекономична варијанта ?

Собите се околу 85 квадрати, ставен е термо блок, ќе има фасада со изолација и нормално некои подобри прозорци.. Меѓутоа не ни се брза се планира да биди готова за година две па ваљда има некој период каде што цените се пониски ?

Едино не ми се замара со дрва сепак сме 21 век, али не исклучувам можност да се запали печка или нешто додатно на испод -10 степени..