Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855966 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6735 на: 07 Август 2019, 10:43:05 am »
Со мајстори и тоа како мора да си присутен 100% од времето. Те нема ли НАНО СЕКУНДА отиде се јабана. И најдобрите да се, џабе.

Сум имал мајстори, само едни до сега, гипсари беа. Фирмата беше на дечко инженер или архитект, он облечен во работничко и заедно со мајсторите. Со ласерче ова, ваму, ова таму. Секоја чест. Ама тоа еднаш се десило и искрено не верувам да се деси пак. Значи има салам, ама толку ретко да е скоро 0%.

Врска немаат најчесто. Само алат имаат и работна сила. Мозок во минус.
« Последно менување: 07 Август 2019, 10:50:46 am Deni »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6736 на: 07 Август 2019, 11:23:52 am »
Тоа е проблемот.
Шо барате вие да се мешате во работа која не ја познавате и не ви е струка ?

Ангажирајте архитект/градежник и тој нека си го води проектот.
Ако не го направи на ниво како што се договорени мавнете му пенали. Се тоа на договор.

Тука е проблемот. Сите плачите од мајсторите а никој не ја разбира работата и струката.

Јас не му висам на докторот над глава кога прави опрерација над некој мој близок.
Да му кажувам каде да сецни, каде да спој.

Ангажирајте луѓе како шо треба и не се нервирајте со мајстори.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #6737 на: 07 Август 2019, 11:41:13 am »
Како мислиш исто пари кошта ? ;D Еден познаник има понуда од бугарија за 10.000 евра 51м2 да му склопат. И постамент плочата нека биде 3000 евра, ете 13.000 евра. ;D Да заокружиме на 15.000. И башка не треба дозволи мислам, зашто е монтажно.

А цврста градба нели е околу 350евра м2, +-.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6738 на: 07 Август 2019, 11:46:15 am »
350еу за м2 - да. со малку поубави материјали.
Најевтино нешто што за лаик ќе изгледа топ е 240 - 280еу за м2.

Еве ти ја истата цена. Без да се заебаваш со некој квази материјали донесени од бугарија.

Иначе и за тоа ќе треба проект, не се секирај. За се треба проект и комуналии. Па макар била и шупа од 5м2.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #6739 на: 07 Август 2019, 11:55:47 am »
Уплатница. ;D ;D ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6740 на: 07 Август 2019, 11:56:22 am »
BMW

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6741 на: 07 Август 2019, 13:33:46 pm »
Тоа е проблемот.

Ако не го направи на ниво како што се договорени мавнете му пенали. Се тоа на договор.

Тука е проблемот. Сите плачите од мајсторите а никој не ја разбира работата и струката.

Јас не му висам на докторот над глава кога прави опрерација над некој мој близок.

Ти го пуштив проектот од новиот стан, виде кој талент ти е колешката и колку преправки Треба. Утре ќе преговараме за тој од 117 под услов да го дадат преграден по наше. Дипломата некогаш малку важи ако немаш у глаата.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6742 на: 07 Август 2019, 14:39:59 pm »
Можи и колешката да не е воопшто крива. Јас кога проектирам корекции ми прави некој со второ одделени и со многу пари.
Тие таквите ги прават становите такви како што се на пазаров денес. Многу ретко сум сретнал некој инвестиот да речи: Вие знаете како е најдобро, оставам на вас.

Не секокогаш се криви Архитектите и инженерите.

Освен кога се.
:)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
« Одговори #6743 на: 07 Август 2019, 14:41:36 pm »
Има клуч на рака. Само никој не сака да плати.

Кој е сака таква понуда и е спремен да плати, кажете ми. Јас ќе се погрижам за тоа да изгледа како на телевизија.

Проблемот кај нас е што сопственикот сака сам да си прави. Сака да се меша во работата.
По 100 пати го преправа проектот и после во изведба уште мин 2 пати го преправа. Притоа се ценка со мајстори, одбира полоши материјали и опрема.

На крај Миле, Петко и Станко се криви дека не е добро направено и завршено.
Ова е точно од збор до збор.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6744 на: 07 Август 2019, 15:08:13 pm »
Секој си има разни видувања на работите. Јас како инвеститор имама прилично лоши искуства со изведувачи, подизведувачи, надизведувачи. За голем дел од работите премногу енергија се вложува да го добиеш пропишаното. Никогаш не преправам пишани и договорени работи освен ако изведувачот не наиде на „некаква препрека“ и не може да продолжи натаму. Најчесто се работи за проблеми со квалитет, рокови и тешки утки во тоа што е пропишано а што изведено. Не треба да си голем експерт да видиш дека во купатило ти ги сј*ат фугите некој затоа што употребил нечиста шпакла. Или дека отворот прозорот не го извел правилно а ти веќе прозори си порачал. Дека „следниот мајстор ќе оправи тоа што го усрав“ е главното правило за управување со квалитетот на работата. 

Сите тие муабети, договор, казни, пенали не ти вршат работа ако ти го одолговлечи животот во расправии за на крај да не стигнеш до целта. Еве имам во куќа недовршен панел/ѕид кој остана 10 години само затоа што профилот од алуминиум што го употреби изведувачот не беше истиот оној за кој со мостра се договоривме да биде. На крај јас не ја доплатив сумата а тој не го смени профилот. Сега седи грдо, чека „есен“ да дојде.

Така да @osmica8 ако си спремен за изведба  „клуч на рака“ - „такнуто - макнуто“ - „нема криви очи“ да работиш и тоа да се заврши за 6-7 месеци со 100% обезбеден капитал, пријави се да резервирам место. Со задоволство нема да доаѓам секој ден да гледам до каде е.  Не треба да изгледа како на телевизија доволно е да изгледа и функционира точно како што ќе се договориме. 

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
« Одговори #6745 на: 07 Август 2019, 16:27:08 pm »
Голем проблем се и мајстори кои појма немаат од тоа што го работат, и не само што нема да завршат работа како што треба, него ќе ја доупропастат.

Како спротивен пример на ова ќе спомнам случај што имав со штелување на пвц прозори. Дојде мајстор, ги престегна сите прозори и врати, ги наштелува да дихтуваат перфект. Работеше вкупно 15 минути и ми наплати 30 евра. Алал парите.

Верувам дека има добри мајстори ама не се евтини и не сакаат да им стоиш на глава. Ама се многу ретки.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
« Одговори #6746 на: 07 Август 2019, 16:33:37 pm »
Тоа е проблемот.

Е добро де, ќе ангажираме доктори наместо молери... За да не им висиме над глава.
Не се праи сеа и ти на триипол, мајстор е, физикалец, ама нека не се праи паметен, нека работи тоа што му е кажано, а не „ти на мене ќе ми кажеш...“. Да, ја ќе ти кажам, пошто со мои пари плаќам тоа што сакам да го добијам.
Ангажирани архитекти, ангажиран надзор, и негови мајстори... Кога реновиравме, немаше една површина/позиција која не бараше накнадни корекции. Сето тоа одзема време, пари и здравје за инвеститорот.

П.С. Кај нас ни доктор не би ангажирал без да му висам над глава...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #6747 на: 07 Август 2019, 21:54:10 pm »
Na nekoj i da mu kazuvas i da mu visis nad glava tolku mu e zaenjeto i gabe ti e, a na nekoj i da ne mu visis nad glava ce si go napravi kako sto treba...

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #6748 на: 07 Август 2019, 22:10:50 pm »
Na nekoj i da mu kazuvas i da mu visis nad glava tolku mu e zaenjeto i gabe ti e,

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Не е џабе, ќе му удриш клоца на време.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #6749 на: 07 Август 2019, 23:01:37 pm »
Кај мене дома од сите горенаведени причини сами си работиме. Од кога влегоа мајстори за малтер минатата година и цела куќа маме и ебаа толку беше, ееееј ѕид од 4м кога видов дека ниедна фашна нема..., најболното беше што предузимачот ме убедуваше дека движењето на меурчето меѓу линиите на васервагата е дозволено отстапување, само му реков биди среќен што немам нешто потешко при рака, а жал ми беше за васервагата нова беше, ама за 5 секунди го симнав од 2 спрат. Платено беше само за материјалот, дојде се бунеше и се закануваше, на крај испадна голема на негова штета.
П.С. Излажав, лани мајсторите за фасада беа затоа што немавме ни време ни сили за и тоа да го сработиме, ама за нив немам лош збор и секаде ги препорачувам.

Поентата ми е дека без надзор ништо, еднаш оставивме мајстори сами и ете што се случи ебаа за навек, кога би правел некогаш во животов куќа, архитектот што ќе го прави проектот ќе биде и надзор цело време, знам и кој ќе биде, и се како што е во проект, поготово во однос на материјали ќе мора да се исполни.