Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855616 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6720 на: 05 Август 2019, 12:59:15 pm »
Што мислите за викендица во стил хот и хот куќарка ? Ти си правиш само постамент/плоча, и врз неа ти местат хот и хот куќарка (или некој друг бренд), и мирна глава. ???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #6721 на: 05 Август 2019, 13:09:48 pm »
Перфектно. А за мирна глава, нема мирна глава.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6722 на: 05 Август 2019, 13:10:15 pm »
Исто пари кошта како и класична куќа да правиш.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8387
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #6723 на: 05 Август 2019, 17:20:09 pm »
Перфектно. А за мирна глава, нема мирна глава.
Чуму нема мирна глава?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #6724 на: 05 Август 2019, 17:49:44 pm »
Што мислите за викендица во стил хот и хот куќарка ? Ти си правиш само постамент/плоча, и врз неа ти местат хот и хот куќарка (или некој друг бренд), и мирна глава. ???
Ваква куќа имаат баба ми и дедо ми, само производител е ШПИК Ивањица, дојдоа дечките за 3 дена ја дигнаа цела куќа, се исечено спремно, со изолација, со натстрешница на тераса...

Еве ја више 10-15 години си тера, летно време е ладна, зимно е топла, а се грее само со еден камин Алфаплам. Иначе моделот е 101, 101м2 без гаражи и подруми кои сам ги ѕидаш.

Јас искрено да треба да правам кхќа некад ваква би си земал.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #6725 на: 05 Август 2019, 19:06:23 pm »
За викендица мислам дека доста поефтино е новиве контејнерски што ги прават, направи си само плоча со струја, довод и одвод. Ако не се лажам за 10.000€ имаш 60тина м² опремена со кујна, само мебел треба да си купиш.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
« Одговори #6726 на: 05 Август 2019, 19:07:37 pm »
Другар направи лани куќа од дрво.

Јас не би направил. Има свои предности, има и недостатоци.
Не знам како да се изразам правилно, едноставно целата куќа ми делува кревка. Сигурно сеа некој од членовите што се разбираат ќе го побијат ова, но мене лично не ми се допаѓа. Дополнително што скоро и да немаше разлика у цена по м2, споредено со цигла.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1489
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #6727 на: 05 Август 2019, 20:21:39 pm »
Ваква куќа имаат баба ми и дедо ми, само производител е ШПИК Ивањица, дојдоа дечките за 3 дена ја дигнаа цела куќа, се исечено спремно, со изолација, со натстрешница на тераса...

Еве ја више 10-15 години си тера, летно време е ладна, зимно е топла, а се грее само со еден камин Алфаплам. Иначе моделот е 101, 101м2 без гаражи и подруми кои сам ги ѕидаш.

Имаат некој нивни застапник во МК ?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #6728 на: 05 Август 2019, 21:08:26 pm »

Имаат некој нивни застапник во МК ?
Не верувам.

Еве им го каталогот:
http://www.spikcasa.rs/stambene_zgrade.html

Може да имаат опција да пратат некоја екипа за монтажа.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #6729 на: 06 Август 2019, 16:57:02 pm »
Конкретно за Шпик Ивањица, кога ја почнувавме куќата каде што живеам, инаку исечок од ЈУ весник реклама за Шпик Ивањица што стариот од '79та го чувал, се јавивме да прашаме колку би чинела, за 30 дена готова со клуч на рака, нормално без мебел, 48.000€ (2005 година). Исто прашавме за цврста градба, клуч на рака 52.000€, и така се откажавме од Шпик. Инаку тогаш не беше никаков проблем да пратат екипа и да си завршат се тука.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1489
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #6730 на: 07 Август 2019, 08:39:49 am »
Тој реален систем, клуч на рака, ни фали во државава. Во Хрватска, на твој плац и фундамент, изградба тврда градба, 60 дена, со вклучена септичка јама по ЕУ стандарди, е 600 ЕУР/м2.
Никој изгледа не се нафаќа да организира таква фирма во МК, со оглед дека многу луѓе се откажуваат за ваква инвестиција поради борба со разноразни мајстори и нервози со нив.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6731 на: 07 Август 2019, 08:53:06 am »
Кај нас за реновирање стан по 3 месеци се бориш со разни чуда а не па за грдење куќа. Мене електричарите ми се бунеа зошто во исто време додека они работеле електрика имало луѓе што работат водовод. Алатот си го краделе. 

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6732 на: 07 Август 2019, 09:49:56 am »
Има клуч на рака. Само никој не сака да плати.

Кој е сака таква понуда и е спремен да плати, кажете ми. Јас ќе се погрижам за тоа да изгледа како на телевизија.

Проблемот кај нас е што сопственикот сака сам да си прави. Сака да се меша во работата.
По 100 пати го преправа проектот и после во изведба уште мин 2 пати го преправа. Притоа се ценка со мајстори, одбира полоши материјали и опрема.

На крај Миле, Петко и Станко се криви дека не е добро направено и завршено.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6733 на: 07 Август 2019, 10:21:12 am »
Да плати реално или да преплати? Од такви мајстори се откажав од правење куќа...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #6734 на: 07 Август 2019, 10:36:20 am »
Има клуч на рака. Само никој не сака да плати.

Кој е сака таква понуда и е спремен да плати, кажете ми. Јас ќе се погрижам за тоа да изгледа како на телевизија.

Проблемот кај нас е што сопственикот сака сам да си прави. Сака да се меша во работата.
По 100 пати го преправа проектот и после во изведба уште мин 2 пати го преправа. Притоа се ценка со мајстори, одбира полоши материјали и опрема.

На крај Миле, Петко и Станко се криви дека не е добро направено и завршено.
Пред скоро се занимавав со мајстори и ги гледав како ја усеруваат и покрај тоа што им имав напоменато дека ќе ја утнат работата.

Само Хитлеровски со мајстори и предузимачи, без попуштање.