Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852036 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6300 на: 03 Септември 2018, 12:17:29 pm »
Супер си е. Ама си фали еден 65ка...

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #6301 на: 03 Септември 2018, 19:38:51 pm »
Дали некој градел со ytong цигли? Дали се подобри од класичните червени? Друг тип на цигли?
Дали овие цигли беа пиврзувани со ракови/болести?
Данке
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #6302 на: 03 Септември 2018, 21:38:10 pm »
Тууу како да си се вратил 10-15 год  наназад.

Лакови од гипс. Вградни спот лајтс еден куп. Утнати нијанси на дрво. Штекери надградни.

;D ;D ;D

Со среќа реновирање.

Fali kant na plocata od salterot.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6303 на: 03 Септември 2018, 23:54:33 pm »
Ќе го искантирам пичкин дим, него кај има добри ногарки, ми остана од плотната парче 50x60 сакам да си напраам масичка за на балкон ...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6304 на: 04 Септември 2018, 00:08:40 am »
Дали некој градел со ytong цигли? Дали се подобри од класичните червени? Друг тип на цигли?
Данке
podobri i poskapi nesum cul niv da gi po-vrzuele so rakovi...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7269
« Одговори #6305 на: 04 Септември 2018, 00:17:34 am »
Данке

Погледни го видеово, цигли исполнети со тервол. Види побарај дали има воопшто вакви цигли кај нас. Сметам дека е предобитна комбинација, плус ако се додаде и фасада од стиропор и изолација имаш невероватна

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6306 на: 04 Септември 2018, 00:40:35 am »
Данке

Полесни се за работа од керамичките тули.
Од спецификации:
 - добра топлинска изолација
 - лоша акустична изолација

Зависи за што ти е.
Ако правиш внатрешни ѕидови, прави ги од Кнауф.
(не мислам на табла, профил, табла) си има системи за сите намени.

Ако правиш фасада. Можи да се ок. Види варијанта со добри фасадни тули.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #6307 на: 04 Септември 2018, 20:59:24 pm »
Данке
podobri i poskapi nesum cul niv da gi po-vrzuele so rakovi...

Jas ziveam vo takvi od 88.Site domasni zivi zdravi osven papagalce 2 pati smenavme hehe

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #6308 на: 04 Септември 2018, 22:02:34 pm »
После точно 3 месеци коначно може да си се вратам дома:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ако е ова остиот стан кај што ја носевме климата тогаш свака част, супер изгледа.. огромна разлика.

Со здравје да си уживате.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #6309 на: 05 Септември 2018, 19:07:39 pm »
Да не ве маткам. 40-тина квадрати викендиче. За да се прегради, гледавме неколку цигли. Обична(класичната), на уста ни кажаа и малите полни цигли (не ми текнува како ги кажа), и итонг цигли. Од видеа на нет, итонг градењето е многу по брзо. Читавме има задоволни. Ама не јаде она македонското од што патиме(стави си класична, батали странски губриња, итн,итн.)

А за внатре јас би одел или со итонг или со класините.

@FiLo јас прв пат гледам вакви цигли. :D
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7269
« Одговори #6310 на: 05 Септември 2018, 19:11:21 pm »

Исто и јас, ама ми се гледаат како најдобро решение ако има вакви цигли кај нас. Нормално само за надворешните ѕидови да се употребат вакви цигли.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #6311 на: 05 Септември 2018, 19:22:34 pm »
Си праам бајрам со паметот веќе неколку месеци, откако видов на продажба ултра ефтин плац на топ локација во Маврово. Почнав да си ја замислувам викендицата (подоцна би станала трајно живеалиште) од соништата. Мора да сонуваме нешто, нели? :)

Во глобала, сакам да прашам колку ќе чини изградба на карабина со карактеристики кои ќе пробам да ги објаснам подоле.

Основата на објектот е 7 метри Х 9.4 метри и има многу малку преградни ѕидови. Приземјето е такозвано open concept (скоро и да нема преградни ѕидови), додека катот е всушност 1/3 од кат, односно две спални соби (2 метри Х 3.5 метри) кои преку галерија го надгледуваат целиот дневен престој (кој би бил во висина на скоро 2 ката).
Кровот е на 3 води (така се викаше тростран кров?) и има два кровни прозорци во секоја спална.

Ме би сакал да знам колку евра/м2 чини најосновниот тип на градба што може да поднесе таков кров, па за додатоци и луксузирања ќе си оставам резерва со тек на време. :)

Еве слики некои, за визуелизација.

Приземје:

Кат:

What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #6312 на: 05 Септември 2018, 19:32:54 pm »
Да не ве маткам. 40-тина квадрати викендиче. За да се прегради, гледавме неколку цигли. Обична(класичната), на уста ни кажаа и малите полни цигли (не ми текнува како ги кажа), и итонг цигли. Од видеа на нет, итонг градењето е многу по брзо. Читавме има задоволни. Ама не јаде она македонското од што патиме(стави си класична, батали странски губриња, итн,итн.)

А за внатре јас би одел или со итонг или со класините.

Со итонг оди побрзо работата и оди доста малку лепак,јас у Германијата сум гледал,уствари калфа бев 2-3 дена 😂

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #6313 на: 05 Септември 2018, 19:56:54 pm »
Си праам бајрам со паметот веќе неколку месеци, откако видов на продажба ултра ефтин плац на топ локација во Маврово. Почнав да си ја замислувам викендицата (подоцна би станала трајно живеалиште) од соништата. Мора да сонуваме нешто, нели? :)

Во глобала, сакам да прашам колку ќе чини изградба на карабина со карактеристики кои ќе пробам да ги објаснам подоле.

Основата на објектот е 7 метри Х 9.4 метри и има многу малку преградни ѕидови. Приземјето е такозвано open concept (скоро и да нема преградни ѕидови), додека катот е всушност 1/3 од кат, односно две спални соби (2 метри Х 3.5 метри) кои преку галерија го надгледуваат целиот дневен престој (кој би бил во висина на скоро 2 ката).
Кровот е на 3 води (така се викаше тростран кров?) и има два кровни прозорци во секоја спална.

Ме би сакал да знам колку евра/м2 чини најосновниот тип на градба што може да поднесе таков кров, па за додатоци и луксузирања ќе си оставам резерва со тек на време. :)

Еве слики некои, за визуелизација.

Приземје:

Кат:

Прекрасно Мартин, особено што ваков дизајн тактички се грее со само 1 добра и мала клима доле.

Само зошто да си кратиш од просторот со 3 води кога може со 2.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #6314 на: 05 Септември 2018, 20:21:42 pm »
Третиот вод е ставен зошто би било прескапо да се стави стакло на целата страница од објектот, а ако нема стакло ќе ми биде малку грдичко. Вака би имало околу 220цм Х 600 цм стаклена површина, a третиот вод би продолжувал како кровче над евентуална тераса.

Греењето би било на камин (позициониран е доле десно на првата слика) и би бил од оние што висат од плафон, па третиот вод ќе помогне и тука, патот на чадот да биде пократок до оџакот. Уште ако имаат тие камини можност за поврзување со радијатори, џам.

Се е во фаза на сон и фантазија сега за сега, ама визијата за просторов ми е толку јасна што до детаљ можам да опишам кај ќе стои секое амбиентално лустерче, каков под и каква ѕидна облога ќе има, скалите како ќе се изведат... И време е да откријам колку чини изградба на ваков објект, за да знам во која област да се дообразувам во догледна иднина ;D
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀