Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3270163 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

А сепак тоа на видеото не е Партизанска, зошто нема ниту кривина на лево ниту семафор кој би објаснил зошто возилата во другите две ленти се застанати. Нема извинување за такво безгрижно прошишување покрај застанати возила... за мене тоа е еднакво ризично како и поминување со точак без да се види дали е безбедно за минување.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Монстанто се криви што го удри.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
на 0:48 убаво се гледа и на хоризонталната и на вертикалната сигнализација дека лентата само за лево и дека е празна. Може сеа да се натегаме до утре, ама јас тотално се согласувам со другите кои го обвинуваат единствено бициклистот, но сега по второво видео, откако може да се процени целата ситуација на раскрсницата.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
на 0:48 убаво се гледа и на хоризонталната и на вертикалната сигнализација дека лентата само за лево и дека е празна.
Не те разбирам, на лево е само зелен појас до патот во спротивен правец.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Според мене, како што напишав и претходно, може да има некоја си минимална одговорност на страна на џипот, а можда и нема. Јас би рекол 10-20% највеќе, а според подолгото видео можно е и да нема воопшто вина. Али не сум сообраќаен вештак па да можам да тврдам.

Инаку џипот никого не претекнува, туку си вози во своја лента на булевар, и тоа во лента која е за вртење десно и исклучување од тој пат. Не треба, а најмалце да е задолжен да вози во средната лента, па на крај да се престрои десно за да се исклучи. А доколку во средната и левата лента возилата стојат затоа што чекаат на црвено или има некаква гужва во нивната лента, он може комотно да си се движи по најдесната лента.

А тоа што го цитираш дека кога некој претицува од десно треба да внимава на точаци, пешаци, мопеди и сл. се однесува, а и убаво си пишува, на такви кои се движат во десната лента, не кои проаѓаат попреку на недозволено место. Значи возиш по средна лента и сакаш некого да претицаш од десна страна, треба да припазиш да не бутнеш некој со моторче што се вози по работ на десната лента или некој пешак/велосипедист. Баш и на мапата што ти ја пратив има еден велосипедист кој се движи така, точно одма после раскрсницата.

Во конкретнава ситуација во средната и левата лента ако сакаат можат и свадба да прават, тој во најдесната си цепа во неговата и си врти десно, затоа што нема каде на друго место да оди, мора десно и таа лента му е слободна.

Вакви еден куп исклучувања има во Београд, и нормално дека тие во најдесната не се влечат затоа што има гужва во другите две ленти.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
на 0:48 убаво се гледа и на хоризонталната и на вертикалната сигнализација дека лентата само за лево и дека е празна.
Не те разбирам, на лево е само зелен појас до патот во спротивен правец.

Лево=Десно. Мојата леворака особина ми ги меша лево и десно цел живот, извини за забуната.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
Така, така, фаќајте се за тоа во која лента бил, а за тоа што пресече пат на коли прво во една насока, па во друга насока, тоа нема везе.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Мислам дека се дојде до колективен заклучок дека точкарот е идиот у случајов.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Шуќур, некој упали светло.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Банзаи, очигледно е дека различно го толкуваме текстот од законот.
- You may pass a vehicle on the right only in the situations listed below, and only if you can do so safely.
Toa e од законот а ако зборувам од личен аспект, за мене не е безбедно да поминеш покрај две застанати ленти возила, безгрижно и без да намалиш брзина на движење.
Посебно што се работи за пат, а не за булевар, и нема ни вртење на лево ни видлива причина зошто се застанати возилата во другите ленти. Сешто може да има напред, без разлика што десната лента изгледа слободна.
Ако ништо друго, некој друг непрепазлив возач може ненадејно да реши да смени лента, или да отвори врата... Многу причини за значително намалување на брзината.

Момци, не сакам сега да излезе дека инает со води... и мислам дека после овој пост ќе престанам.
Се што кажувам, е дека за несреќна ситуација често се потребни барем двајца што ќе згрешат. Во случајов Хондата да возеше претпазливо, немаше да го удри велосипедистот и покрај тоа што истиот е очигледно крив. Исто како што и велосипедистот да застанеше пред последната лента (која не виде дали е слободна), немаше да биде удрен. Криви се двете страни. Морално, а за правно баш би било интересно како пресудил судот (ако имало парница).
Тоа дека велосипедистот не требало воопшто да помине таму можеби е точно, ама како што гледате на километри нема надвозник или друг премин... дали и вие не би поминале таму? Проблемот не е преминување нормално и претпазливо кога ќе се може, проблемот е што пацерот поминал без гледање дали е безбедно.

Сум имал и сам многу ситуации каде чисто заради моја реакција не се случила несреќа. Дали е во ред само од мојата реакција да зависи исходот? Дали е во ред што некој друг направил прекршок?
- Се разбира дека не е во ред. Ама одговорноста е и на мене, како учесник во сообраќајот да направам што можам, за да не дојде до несреќа.

Тоа е од мене, а вие како сакате. Знам дека ова е автомобилски форум, ама сите ние сме и возачи и пешаци и велосипедисти, некој повеќе а некој помалку. Во секој случај сите имаме некој близок што е повеќе пешак или велосипедист.
Ако навистина мислите дека е во ред во такви ситуации да се поминува така безгрижно и без забавување покрај ненадејно застанати возила... сигурно нема јас да ве спречам. Ама сепак сетете се како заврши овој случај, и како поинаку можеше да заврши.
Дали тие неколку секунди што ќе се заштедат ако не се намали брзината таму, дали вредат за траумите, последиците и штетите што очигледно може да се десат, и се дешаваат.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Ова ко муабетот дека на булевар ако некој те помине од десно те претекнува, а ако си возам во десна лента, а во другите 2 има застанати коли, а мојата е празна нема зошто јас да успорувам кога мене е празен патот.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Ван се согласувам дека да возел поспоро или немало да дојде со судар (не верувам баш во ова) или помали ќе биле последиците. Дали требало да вози поспоро џипот, мислам дека не морал, ама не сум 100% сигурен да тврдам.

Што се однесува до законот, мислам дека сосема безбедно ги поминува од десно сите поспори возила (не ги претекнува).

Во овој случај се работи за оваа ситуација: When you are driving on a one-way road that is marked for two or more lanes or is wide enough for two or more lanes, and passing is not restricted by signs.

И најбитно, законот не се однесува на возење по десна лента, туку за претекнување и за дејствијата што треба да се превземат при претекнување. А тоа значи да се возиш во средната лента и да се престроиш десно да поминеш некој што се движи пред тебе, и на што се треба да внимаваш пред и за време на престројувањето, и тоа да го направиш безбедно. А не обично возење по една сообраќајна лента. Ти ги мешаш малку работиве, во конкретниов случај не се работи за претекнување.

Е сега, твојата теза дека требало да поднамали и да вози со зголемено внимание затоа што другите две колони стојат или се движат многу споро, би важело за било која лента. Значи и да се движел по најлевата, а средна и десна стојат, според тебе (а ми има логика и мене) требало да вози малце по внимателно, не безгрижно да ги поминува.

Инаку секојдневно се среќавам со ситуации во моето работење каде што според мојата шоферска логика некој не е виновен, но вештите лица од сообраќајна струка велат дека сепак и тој има вина, односно ако бил по внимателен немало да дојде до сообраќајка или ќе се намалела штетата. Тоа не значи дека овој со точаков на пример не е крив, затоа што ако џипот возел 7 на саат немало да го удри, него дека џипот можеби и има некој минимален допринос :) Така да твоето размислување го подржувам, дека многу често не е само еден исклучиво виновен.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Среќа последиците се исто така минорни (само свиткано задно тркало), така да добро ќе му дојде лекцијата на точкарот, следниот пат да си пази.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Законска дефиниција за престигнување, кај нас:

"Престигнување" е минување со возило покрај друг учесник во патниот сообраќај кој се движи во иста насока по иста сообраќајна лента или дел од коловозот што е наменет за сообраќај. Побрзото возење на една колона возила од друга колона на патот кој има најмалку две сообраќајни ленти за возење во иста насока, не се смета за престигнување;

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7108
Ондак на автопат знаците каде што пишува десна лента за возење, а лева лента за престигнување се неточни. :D