Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3270170 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Ондак на автопат знаците каде што пишува десна лента за возење, а лева лента за престигнување се неточни. :D

Десната (или средна) лента е за возење, не левата, без разлика на тоа што кај нас има ослободители колку ти душа сака.

Значи, во десната (средната) возиш, по потреба престигнуваш со помош на нели левата лента, и се враќаш во десната (средната), односно таа во која треба да возиш.
« Последно менување: 03 Јуни 2014, 18:41:19 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
Едно е возење по булевар, друго е возење по автопат. На автопат сите излези се од десната страна, каде што сите се движат побавно. На булевар може да се исклучиш и од најлевата лента на наредната раскрсница, па нема логика поспорите да се префрлуваат во десните ленти.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Дека во Америка е изричито забрането да преминеш улица со точак, баш затоа таму е најголемиот пазар за велосипеди, опрема и делови.
Bitches love getting off their bikes, нели? Којзнае што си глеал ти Дики.
Баш затоа во Америка постои доброволна можност да плаќаш патничко осигурување за велосипед, баш во Америка велосипедистите се сметаат за рамноправни учесници во сообраќајот, и осигурителните компании исплаќаат материјални штети за велосипедите исто како што би исплатиле за моторно возило. Ова се се дешава зошто во Америка е забрането возење велосипед, дека нели велосипедот е злото кое го демне човештвото од заседа, и ако не глеаш преку рамо и не си го пазиш сопствениот грб велосипедот ќе те прободе со жиците. Така?

Банза ептен ви ги отвори очите али ајде.

Којзнае што сум правел ја таму, којзнае...
Америка е најголем пазар за велосипедисти? And so what?
Во Америка ќе ми исплатат осигурување ако не ми роди грозјето годинава, ќе го тужам градоначалникот ако вечер заврне и неможам да дупам поради тоа..ако на вести кажат дека сонцето ќе изгрее во 05 и 43 минути, а тоа изгрее во 05 и 44 минути ќе ја тужам телевизијата и ќе си купам едно 7 до 8 езотични автомобили и неколку палати на плажа за во иднина поубаво да го гледам изгрејсонцето..
Америка е друга ствар, во америка кога ќе купиш фен, во дисклејмер пишува дека штекерот од едната страна се става само и само во штекер у ѕид и изрично е напишано дека не треба да се става во гз.

Во Америка се различно дефинирани велосипедистите, да како рамноправни уесници во сообраќајот, но тоа не значи дека за нив нема исклучоци, биди сигурен!
И кај нас се сметаат за армноправни учесници во сообраќајот па ве читам таму се натегате кај класниот на фејсбук 3 дена за статусот со кретените кои поминуваат на црвено, нема тука ништо рамноправно.
Америка е друг муабет и да не е се онака како што гледаме на филмовите, море уопште не е ама ајде...

А пошто искрено се навредив од твојот пост, како да тресам зелени, извини ама поминав 5 месеца таму, не дека е нешто биг дил, али сигурно знам повеќе околу тоа отколку по филмовите што глеам. така да повели:
Ова е стриктно за местото каде што бев, немам линк од ова пошто од мејл го копам

Bicycles are allowed from Memorial Day to Labor Day between 2 a.m. and 10 a.m. From May 1 to Memorial Day and Labor Day to September 30, on holidays, Springfest and Sunfest, bicycles are permitted between 2 a.m. and noon. Bicycles are allowed at all times from October through April. See bicycle rental information below.

Roller blades and skates are allowed from 6 a.m. to 4 p.m. on weekends April 1 through Memorial Day and after Labor Day through September 30. On holidays, Springfest and weekends, from April 1 through May 15, skating is allowed from sunrise until noon. On weekends, holidays, and Sunfest May 15 through Memorial Day, and after Labor Day through September 30, skating is allowed sunrise until 10 a.m. From October through March, skating is allowed at all times.

Исто интересно -

Bicycle Regulations (see Section 316.2065, F.S.)
A bicyclist must obey all traffic controls and signals.
A bicyclist must use a fixed, regular seat for riding.
No bicycle may be used to carry more persons at one time than the number for which it is designed or equipped.
Parents and guardians must not knowingly allow a child or minor ward to violate any provisions of this section.
Every bicycle must be equipped with a brake or brakes which allow the rider to stop within 25 feet from a speed of 10 miles per hour on dry, level, clean pavement.

A bicycle operated between sunset and sunrise must be equipped with a lamp on the front exhibiting a white light visible from 500 feet to the front and both a red reflector and a lamp on the rear exhibiting a red light visible from 600 feet to the rear. Additional lighting is permitted and recommended.

Headsets (see Section 316.304, F.S.)
A bicyclist may not wear a headset, headphone, or other listening device other than a hearing aid when riding. Wearing a headset blocks out important audio clues needed to detect the presence of other traffic.

Any person operating a bicycle upon a roadway at less than the normal speed of traffic at the time and place and under the conditions then existing shall ride in the lane marked for bicycle use or, if no lane is marked for bicycle use, as close as practicable to the right-hand curb or edge of the roadway except under any of the following situations:

Исто така на многу улици го видов знаков:

Ја мислев дека е забрана за возење на точаци тука, ама пошто америка била најголем пазар за велосипеди, онда овој знак нешто друго сака да каже, само ја незнам што..Море којзнае што сум глеал јас feeling confused...

Како и да е, никој не го оспори тоа, туку сакам да ти кажам дека точаците во USA ја немаат таа слобода ко тука што ја имате...д

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
u picku mater.... bmw x5 vozi po prvomajska posle opstinata na semaforite kaj bivsiot reno  semaforite, stojat vo 2 lenti koli, na crveno gi zaobikoluva i prodolzuva nakaj lukoil.... krv da sere mamicata u Picka .... se izvinuvam za jazikot......:-[

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Ич не се извинувај, секојдневие од хохштаплераната во џипови.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Или ќе е Ауди или ќе е BMW

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Мл мерц пред некој ден, истото.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18026
А пошто искрено се навредив од твојот пост, како да тресам зелени, извини ама поминав 5 месеца таму, не дека е нешто биг дил, али сигурно знам повеќе околу тоа отколку по филмовите што глеам

Извини, немам намера да те навредам.

така да повели:
Ова е стриктно за местото каде што бев, немам линк од ова пошто од мејл го копам

Bicycles are allowed from Memorial Day to Labor Day between 2 a.m. and 10 a.m. From May 1 to Memorial Day and Labor Day to September 30, on holidays, Springfest and Sunfest, bicycles are permitted between 2 a.m. and noon. Bicycles are allowed at all times from October through April. See bicycle rental information below.

Roller blades and skates are allowed from 6 a.m. to 4 p.m. on weekends April 1 through Memorial Day and after Labor Day through September 30. On holidays, Springfest and weekends, from April 1 through May 15, skating is allowed from sunrise until noon. On weekends, holidays, and Sunfest May 15 through Memorial Day, and after Labor Day through September 30, skating is allowed sunrise until 10 a.m. From October through March, skating is allowed at all times.

За ова ќе те молам да најдеш линк за кој дел од населеното место се однесува. Претпоставувам си работел на boarwalk каде прашање е дали и кучиња дозволуваат. Нема апсолутно никаква логика велосипед да се забрани во цел град зошто бил празник, делник или на некој му се серело па рекол нејќам да ми крцка тркало од точак додека клечам на шоља.

Исто интересно - (избришав тоа на англиски за да не фаќа простор)

Ако не ги знаеш овие правила, не е во ред ни да помислиш да фатиш точак.

Исто така на многу улици го видов знаков:

3 улици во едно гратче не се МНОГУ улици, туку се неколку улици.

Ениху, очигледно племенскиот совет донесе одлука велосипедистот да се запали на клада, па ако остане нешто, тоа да се обеси и сите да мочаат на него, така да мислам дека оваа дискусија треба да се заврши. Да се извинам на Дики што сум го навредил, нема пак да се случи, и внимавајте на велосипедистите од вашата десна страна.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
и внимавајте на велосипедистите од вашата десна страна.

Шо ги ебам, они се на точак ја у кола, ја имам поголем пенис од нивниот значи јас сум во право без оглед дале е пат, автопат, Т раскрсница, Ѕ раскрсница. Ако можат да живеат со мал пенис нека повелат, ако не на сите им е загарантирано местото под тркала. Кој ги терал да се раѓаат. Ако не ги родила кравата која врескала у болница немало да бидат прегазени, нивни проблем.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7608
u picku mater.... bmw x5 vozi po prvomajska posle opstinata na semaforite kaj bivsiot reno  semaforite, stojat vo 2 lenti koli, na crveno gi zaobikoluva i prodolzuva nakaj lukoil.... krv da sere mamicata u Picka .... se izvinuvam za jazikot......:-[

И ќе дојде џандар мене да ми пише казна за возење велосипед без раце или по партизанска ? Ќе си го прашам тулето.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18026
и внимавајте на велосипедистите од вашата десна страна.

Шо ги ебам, они се на точак ја у кола, ја имам поголем пенис од нивниот значи јас сум во право без оглед дале е пат, автопат, Т раскрсница, Ѕ раскрсница. Ако можат да живеат со мал пенис нека повелат, ако не на сите им е загарантирано местото под тркала. Кој ги терал да се раѓаат. Ако не ги родила кравата која врескала у болница немало да бидат прегазени, нивни проблем.

Од тебе нека немаат страв, и онака не собира точак под Спарк и Твинго.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Го има тој настан во последниот клип на Фаланга, компилација судари. Типот не очекуваше боксер од тешка категорија да му искочи од другата кола.  :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
Кај нас може да ти излезе неухрањено пичлеме од пердув категорија ...али со пиштол...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
како и да е, среќа што имаше другар со него, да му помогне да го врати у кола...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.