Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3036447 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44587
  • Il Moderatore
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #1875 на: 16 Август 2012, 14:44:31 pm »
И ако си во внатрешниот круг, како ќе излезеш надвор од кружен, без разлика на неговата сложеност? Како ти се чини ова конкретно:

Тие внатре што се, треба внатре да си останат доживотно? Веројатно не те разбрав најфино што сакаш да кажеш....

Според мене, „Турбо“ кружниот тек е одлично решен, дури и ми се допаѓа што не можеш било каде во кругот да преминуваш од една во друга лента, туку точно се знае кај може да преминеш.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1876 на: 16 Август 2012, 15:12:46 pm »
И ако си во внатрешниот круг, како ќе излезеш надвор од кружен, без разлика на неговата сложеност? Како ти се чини ова конкретно:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Тие внатре што се, треба внатре да си останат доживотно? Веројатно не те разбрав најфино што сакаш да кажеш....

Според мене, „Турбо“ кружниот тек е одлично решен, дури и ми се допаѓа што не можеш било каде во кругот да преминуваш од една во друга лента, туку точно се знае кај може да преминеш.

Тоа што сакав да го кажам најдобро се гледа од Стар Кафе. И не мислам дека треба да си останеш во кругот каде што си, туку фино лепо да се престроиш по потреба во текот на кружењето - што воопшто не е забрането доколку нема гуми кои те спречуваат во тоа. На кружниот околу Триумфалната капија во Париз не само што не е забрането туку е намерно дозволено и сообракајот прекрасно се одвива. Само тој не е нималку сличен на кружниот кај Католичка. Нему прилично сличен му е Загребски „Ротор“ (да не трујам со слики - на maps.google.com барајте со „Rotor, Zagreb, Croatia“) и тврдам дека функционира беспрекорно - а сепак е нормален 100% „округли“ кружен тек.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1877 на: 16 Август 2012, 15:17:49 pm »
Да, ок, проблемот е што кај нас се недисциплинирани возачите на кружен тек, па овие гумени бариери колку-толку ги дисциплинираат. Секој кружен тек што е со повеќе од една лента, брутално се сече по најкратката патека, божем тркачка стаза е, а не кружен тек, а жмигавец е заборавен поим. Затоа реков дека баш ми се допаѓа што може да поминеш на точно одредени места, кои се доста природно наместени, па ако поминуваш не ти пречат, ем мора да извнимаваш на возилото од десна страна.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55152
  • Махер
« Одговори #1878 на: 16 Август 2012, 15:24:31 pm »
Ako nemase gumi kaj katolicka frli go kruzniot tek vo gjubre.

Kruzniot tek tamu si e perfekten za namenata.

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #1879 на: 16 Август 2012, 15:26:23 pm »
Zokipet, по тоа што го видов Загребскиот ротор е "обичен" кружен тек каде може во самиот круг да вршиш престројување од лента во лента. Турбо кружниот тек од друга страна не го дозволува тоа:

Turbo roundabouts
In the Netherlands and Belgium, a relatively new type of roundabout is being built increasingly often. It provides a forced spiralling flow of traffic, thus requiring motorists to choose their direction before entering the roundabout. By eliminating many conflicting paths and choices on the roundabout itself, traffic safety is increased, as well as speed, and as a result, capacity. A turbo roundabout does not allow travelling a full circle.

Tоа е и кај Католичка црква, ако движиш од Карпош према Центар, а возиш по внатрешна/лева лента, одиш или право или лево према универзална сала, или правиш полукруг и се враќаш према Карпош. Нема што да бараш во повнатешната лента кога таа не е предвидена за тебе. Во турбо кружен тек неможеш да свртиш цел круг 360. Ама кај нас и тоа го има.  :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1880 на: 16 Август 2012, 15:29:19 pm »
Ете, конечно убаво објаснување. :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #1881 на: 16 Август 2012, 15:30:17 pm »
cheers!

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16765
  • Keep it 100
« Одговори #1882 на: 16 Август 2012, 15:46:26 pm »
Турбо кружниот тек е сто пати подобар од обичниот во Ѓорче каде што сите автобуси ги зафаќаат и двете ленти

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1883 на: 16 Август 2012, 15:49:07 pm »
И шлепер зафаќа 2 од улицата и две на кружен тек :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14878
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1884 на: 16 Август 2012, 15:49:44 pm »
Кружните текови се ок,луѓето појма немаат како да поминат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1885 на: 16 Август 2012, 15:51:44 pm »
Мечето, не си го видел во Ѓорче кружниот. Значиии нит` е тој ОК, а и луѓето појма немаат како да поминат, па види ти што се дешава таму :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6914
« Одговори #1886 на: 16 Август 2012, 15:56:58 pm »
Турбо кружниот тек е сто пати подобар од обичниот во Ѓорче каде што сите автобуси ги зафаќаат и двете ленти

Епа шоферите од ЈСП кои имаат Д категорија, а шофер кој има Д категорија важи за професионален шофер, појма немаат како возат и возат низ градов како тенкови да им се дале, не автобуси, ма има преку 3 ленти да сечат, у кружен тек 2 ленти зафакаат, се упикуваат пред тебе, иако ти си веке до пола автобус стигнат со колата и ич не те фермаат, а треба да служат за пример на останатите шофери, сепак со Д категорија се

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14878
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1887 на: 16 Август 2012, 15:59:35 pm »
Последно бев кога беше во изградба,ама не верувам дека е толку страшно.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1888 на: 16 Август 2012, 16:01:14 pm »
Да, ок, проблемот е што кај нас се недисциплинирани возачите на кружен тек, па овие гумени бариери колку-толку ги дисциплинираат. Секој кружен тек што е со повеќе од една лента, брутално се сече по најкратката патека, божем тркачка стаза е, а не кружен тек, а жмигавец е заборавен поим. Затоа реков дека баш ми се допаѓа што може да поминеш на точно одредени места, кои се доста природно наместени, па ако поминуваш не ти пречат, ем мора да извнимаваш на возилото од десна страна.
Да, точно е, за разлика од Париз или Загреб кај нас возачката неписменост е на исклучително високо ниво па очигледно и гумените бариери не секогаш се доволни.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1889 на: 16 Август 2012, 17:10:42 pm »
Треба зид да изградат, ама па тогаш во рикверц ќе возат ако ја утнале лентата.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.