Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2899855 пати)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
Јас еден точак едвај имам место да чувам, а не пак еден за водно, еден за бркање работа по банки, еден за шопинг, еден за кеј...
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
Не ги сакам свехејтерите од НаТочак, но еве еден корисен инфографик.

Дека се крадат точаци, се крадат. Да, поскапи точаци се крадат повеќе, нормално, ама па јебига, без разлика на цената - сум си купил точак, мерак ми е да го возам, сакам некаков начин да го заштитам. Тоа секако е во форма на (квалитетен) катанец, оставање на безбедно место, ама би сакал и дополнителни работи као осигурување и безбедни паркинзи.

Не знам зашто мора да се хејта одма. Особено кога работите што ги предлагам се убава работа, и во насока на подобрување на условите за сите велосипедисти.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Пред многу години на другар му го украдоа точакот во Радовиш. Одиме во полиција да пријавиме. Пријавивме, и после неколку дена по повик од пријател на пријател на пријател, кобајаги го нашле точакот. Одиме назад во Полиција и дежурниот полицаец не носи во една соба кадешто има 20-30 велосипеди. Овој ни вика, изберете си по еден и да ве нема. Ама го нема украдениот, и овај налутен ајде сеа бирајте по еден или да ве нема. Нема цел ден да ве чекам и со вас да се расправам.

После сам си го најде точакот во едно село.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Токму овие бројки се одговор на прашањето „зошто осигурителните компании во Македонија не нудат осигурување за велосипеди?“. Ако ви текнува, еден период каско осигурувањето не важеше ако колата ви ја украдат во Бугарија (поради изразениот проблем на крадење коли таму).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Премногу можност за превари има со осигурување на точак. Затоа не се нуди.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Кога гледав како функционира осигурувањето за точаци во UK, дојдов до оваа процедура:

- Купуваш точак.
- Одиш со сметката во осигурителна компанија.
- Осигурителната компанија го евидентира точакот по сериски број, го фотографира точакот и сите поважни компоненти.
- Врз основа на приложената сметка, ти пресметува колку треба да платиш.
- Плаќаш.
- Точакот ти е осигуран.

Е сега... „Ама јас сум купил можеби поскапи тркала/поскапи гуми/поскапи штоидае, што ако ми ги украдат?“ Во случај да купиш нешто поскапо за точакот, одиш со сметката за тоа во истата осигурителна компанија, ти прават рекалкулција и си доплаќаш разлика за поскапите тркала/гуми/мењачи/тралала. Ако не доплатиш, и ти го украдат точакот, јебига, сам си крив.

Мислам дека немаат механизам за украдени делови, него само за цел точак.

Дека има можности за превари, секако дека има. Ама затоа и осигурувањето за точак е многу поскапо од осигурувањето за кола, да речеме.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
У право е Баги.
Зашто мора да возите алфа 159, голф 7 или калибра кога можете да возите југо, 101, лада.
Толку сакате да се покажете?

@vlatko.klp мислам дека ти имаше од криптонајт (ако се чита вака) за заклучување со една година гаранција.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Југо на форумов не возел никој повеќе од мене.
За градов каков што е, му фали само клима.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Ова Зеро може и да се предложи на управата на сити мол, нема што да изгубат само можат да добијат на реклама! Имаш некој да пингаш таму ?

Имам. Баш ќе спомнам!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Ретко крадат евтини велосипеди. Јас мојот градски велосипед го купив 2500 денари. До сега овој го користам 1 година и немам никаков проблем. Уназад 5 години користам велосипед како превоз и не ми се случила кражба. 

Не знам каде ги паркирате за да ви ги крадат.

Мојот ми го украдоа на 10 кат во станбена зграда со врата со домофон, врзан за гелендер пред врата.
Од тогаш точак подалеку од видно поле не го оставам.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
У право е Баги.
Зашто мора да возите алфа 159, голф 7 или калибра кога можете да возите југо, 101, лада.
Толку сакате да се покажете?

@vlatko.klp мислам дека ти имаше од криптонајт (ако се чита вака) за заклучување со една година гаранција.
Да, јас имам kryptonite new yorker и плус сајла за предното тркало ја поврзувам со криптонајтот. Имам 1 година гаранција ти враќаат парите доколку го украдат во вредноста на точакот. Приложив само сметка од точакот и тоа е тоа. Само една негативност а тоа е тежината.

Иначе буквално секаде го оставам точакот сега ич не му ја мислам се осеќам дека е мнооогу тешко да се украде со ваков сетап.

Вака го заврзувам и немам гајле.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
И колку време ви треба секое сабајле  да го ортомисате вака точокот?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
За три до пет минути е готов. Така изгледа и на брат ми.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Јас го имам увежбано, без заебанција не повеќе од 30 секунди. Искуството си го прави своето :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
абе пола веспа ми однесоа, не цела, пола
во нај центар на скопје, во зграда со заклучена врата

седиште, пола пластики, сајла за брзиномер, кацига, шушкавец
цела да ја земеа, немаше да ми биде толку криво