Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 491995 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #1710 на: 29 Јули 2017, 13:51:50 pm »
Што кола е во прашање? До толку е блиску шепата, па при минимално моментално деформирање на тркалото шепата успева да удри во бандажот? И каде удира, во краците или горе?

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #1711 на: 29 Јули 2017, 15:00:45 pm »
Се работи за пежо 207 1.6хди, бандажот е фабрички 16ка , дисковите и шепите мислам дека се ОЕМ и не се надградувани (имав некаде фактура од сервис во Германија каде се менувани од претходниот газда), го немам видено бандажот од внатрешна страна и каде точно удира, утре ќе го извадам тркалото и ако најдам некој жлеб ќе сликнам, плус исто ми е чудно дека звукот се јавува само од десна страна, нели би требало од двете страни да се слуша???
Зини да ти кажу.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1712 на: 29 Јули 2017, 15:07:38 pm »
na 16ka bandaz vlaga disk od +300mm, taka da ova e NEVOZMOZNO. Na 207 1.6 HDI napred se vgraduvaat 266mm i 283mm. I dvata gi SOBIRA vo 15ki...

https://www.bremboparts.com/europe/en/catalogue/peugeot-207-wa-wc-1-6-hdi/000019352-1

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1713 на: 29 Јули 2017, 21:14:55 pm »
Гасни амортизери (и разлика меѓу монотјуб и твинтјуб):

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #1714 на: 30 Јули 2017, 13:17:55 pm »
Пежо 307 150000 км , фабрички амортизери, 15ки бандажи, никакви спуштања и останати вратоломии.

Суспензијата е осетливо потврда од порано - со какви амортизери да се иде - Пежо (Еуроимпекс) или други? Цената небитна, битен конмфорот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1715 на: 30 Јули 2017, 13:20:49 pm »
Monroe или Sachs за покомотни,  KYB или Bilstein за малце поцврсти.  Кои и да ги земеш,  ќе бидњ светлосни години поарно од 150000км извозени.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #1716 на: 30 Јули 2017, 13:44:20 pm »
Како се покажани Vogtland сетовите амортизери со спирали?

Сакам да ги сменам на Цитроенот комплет амортизерите и спиралите па ме интересира што ќе добијам освен 35мм помалку во висина.

Релативно добро сум запознаен со сите марки и типови на амортизери ама Vogtland ми се како енигма, и неможам да најдам релевантно review на интернет каде што ги споредуваат рамо до рамо со некој друг бренд или сличен пакет.

Има ли некој некакво искуство?

Или да си ги задржам фабричките спирали возени 107000 километри и да си ставам монро и слични брендови амортизери?

Возилото се вози строго низ скопските роскоп патишта па се двоумам дали да ги менувам спиралите заедно со амортизерите или само амортизерите да ги сменам, а да ги возам фабричките когаре спирали.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1717 на: 31 Јули 2017, 06:35:37 am »
Неретко, Vogtland произведуваат за многу попознати брендови - H&R, Eibach, итн.

Ни јас не ги знаев, па ми ги препорача другар од Словенија, и бев пријатно изненаден кога ги донесоа во Скопје. Директна споредба мислам дека нема да најдеш, не се толку популарни, мада ги возат доста луѓе по VW форуми и генерално сите се задоволни.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1718 на: 31 Јули 2017, 10:03:46 am »
Наш колега форумџија ги стави на голф кецот. @Lhasa Green ? Мене ме интересира како се покажани коиловерите на Vogtland. Како што читам по форумиве, KW ги прави амортизерите за Vogtland, а Vogltland ги прави спиралите за KW.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1719 на: 02 Август 2017, 20:58:35 pm »
Што означуваат точките во боја на спиралите? Крутост, висина?
Сакам да земам спирали од Голф 5 GT. Како да ги препознаам или како да ги барам?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1720 на: 03 Август 2017, 02:24:56 am »
Што означуваат точките во боја на спиралите? Крутост, висина?
Сакам да земам спирали од Голф 5 GT. Како да ги препознаам или како да ги барам?
Фабричките спирали така ги бележат, со боички, во зависност од тоа каков модел возиш. Не е дека баш конкретна боја конкретно нешто означува, али комбинациите значат за која варијанта се.
Eve na primer za 159 како се означени:
http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/159_Springs.shtml

Пред да купам Eibach, успеав да најдам Ti предни кои мене ми одговараат, по кодот на бојата. За голфој не знам како иде и кај да бараш :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1721 на: 03 Август 2017, 02:39:14 am »
Имаш лај чешма 2-3 продавници, крис и том ( или том и крос ), мега ауто партс... би требало да најдеш некаде

Отсутен terzziski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 719
« Одговори #1722 на: 14 Август 2017, 16:48:26 pm »
@marmlad  Каснам со reply овде, тек сега читам.
Да, јас ставив Vogtland сет амортизери со спирали, 4цм пониски од фабричката висина на Голф 1.
Еве веќе 3000км како се вози колата откако ја склопивме, морам да кажам дека суспензијата е прилично тврда, но со прилично добри особини за возење во било какви услови и брзина (колку што може да се вози брзо Голф 1).
Според мене одлична понуда за цената.
Еве и по странски форуми мислење за нив: http://www.golfmk5.com/forums/showthread.php?t=116579

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1723 на: 22 Август 2017, 15:26:11 pm »
Ај некој постручен/поискусен нека даде совет. Колку mm е прифатлива отстапка за позитивен scrub radius на предно тркало? 5-10mm?

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #1724 на: 22 Август 2017, 15:35:02 pm »
10mm е голема промена.