Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 491554 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2205 на: 21 Јули 2021, 13:16:51 pm »
Само амортизерот се менува, спиралата си останува истата.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2206 на: 21 Јули 2021, 13:59:28 pm »
Дечки ако може некој да ми даде препорака/совет. Треба да сменам заден амортизер (или комплет двата задни) на Киа Спортаж 2014г. Причината за менување е замастен/истечен заден десен амортизер.

Бидејќи едниот треба да се смени, би одел во комплет, за да си бидам посигурен.

Во Киа Сервис ми нудат 8600 денари за еден амортизер (втора линија на производство, значи не е ОЕМ, туку заменски дел).

Бидејќи би сакал да земам поквалитетни, ме интересира какви треба да земам, каде може да ми ги сменат во Скопје (некој добар сервис што го знаете), и дали ги менуваат од местото кај што ќе се купат или јас да си земам амортизери и да ги носам на мајстор да ми ги смени? И како што читам неколку страни наназад, дали менувањето оди целокупно амортизер спирали итн...?
Ако не ти е под гаранција или не ти мења кај ќе монтираш, обрати се кај @nsx-r и @Prcot за најдобра цена/понуда и монтажа мислам дека може да ти средат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2207 на: 21 Јули 2021, 16:14:23 pm »
И гледај понуди од Bilstein, BOGE, TRW, и особено Sachs како најквалитетни.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #2208 на: 22 Јули 2021, 08:54:15 am »
Zdravo decki, ovaj na ilindenska Karposh3 za centriranje sto ima preporaki prevara e.
Imav nekoj zvuk od zadniot del koga pominuvam dupki razlicen od amortizer ili stabilizator, isto po dupki kamen pat se oseka na volan neso kako peckanje, odam kaj nego mi kazuva cauri sponi napred reparacija na letva skoro 300e. Odam kaj Meto Kisela voda po vtoro mislenje se e vo red i cauri i sponi  vo red, letvata takva karakteristicna za Qashqai tropkanjeto bilo od bravata na gepegot.

Taka da za ovie raboti samo kaj Meto.
Исто е и моето искуство, тие на центрирање ми викаат ништо не чепкаме прво иди кај комшијта види што треба да се менува.

Комшијата што работи со амортизери лупа цена некоја од ракав....

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #2209 на: 22 Јули 2021, 12:15:48 pm »
Дали некој може да ми пише локација и контакт од Мето во приватна порака (или тука) што толку го фалите за амортизери.
Фала однапред.

И јас во иднина планирам да менувам амортизери на Мондео-то.

Отсутен Goran_D

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
« Одговори #2211 на: 16 Септември 2021, 00:03:17 am »
Zdravo
Nekoj da preporaca dobar majstor Ohrid Struga za promena na amortizeri i buferi so lageri.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #2212 на: 19 Септември 2021, 20:19:07 pm »
@Goran_D Јас имам позитивно искуство со Автосервис Аце во с. Лескоец - 075-820-730, ми менуваа сет замаец/ламела/потисна/друк лагер.

https://goo.gl/maps/SFUHk7DqWLudus4x5

Спирали и буфери ми менуваа во еден сервис во Кичево и се сомневам дека ми го украдоа катализаторот..  :-[

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #2213 на: 18 Октомври 2021, 18:33:36 pm »
Дали може од расипан амортизер (проверено на технички, не можам да видам дали е истечен) да се појавува затресување (вибрирање лево десно повеќе пати) на воланот при поголема брзина кога се преминува преку дупки или на поврзувањата од мостовите на автопат? Низ град до кај 50-60 немам сетено такво тресење, најверојатно го има само преку 80 км/ч.

Кај 2ца мајстори ја однесов, не можеа да најдат никаква луфта во чаури, рамена, стабилизатори и сл. Последно ми остана уште амортизери да проверам и едниот преден ми даде вредност 0.05 од можни 0.30, што му иди целосно нефункционален.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2214 на: 18 Октомври 2021, 18:53:12 pm »
Не си свесен каква промена у стабилност ќе осетиш кога ќе смениш расипани со здрави амортизери! Секако дека може, тркалото практично скока и губи контакт со патот кога ќе поминеш преку такви нерамнини.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #2215 на: 18 Октомври 2021, 19:01:01 pm »
Дури би додал и дека сигурно огромен процент од нас возат со дотрајани/истрошени амортизери. Можеби не скроз цркнати, ама веќе на пат.

А не приметуваме, пошто расипувањето се случува полека, па се навикнуваме - па како што вика Симо, кога ќе смениме амортизери, огроооомна разлика се чувствува.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #2216 на: 18 Октомври 2021, 19:13:03 pm »
Возејки приметувам кај многу коли што се движат пред мене како едно од задните тркала им рипа како баскет, тоа е од дотраен амортизер.

А ако цела задница игра како јојо, амортизерите се само украс.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2217 на: 18 Октомври 2021, 19:40:40 pm »
Вака?
« Последно менување: 18 Октомври 2021, 19:45:49 pm Deni »

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #2218 на: 18 Октомври 2021, 20:47:10 pm »
Да бидам искрен не се посомневав во амортизерите воопшто. Нема нишање (лулање), не се укопува предницата кога нагло кочам и не тропа. Како што пишав погоре, единствено воланот вибрира на дупки при поголема брзина. Но откако проверивме дека нема никаква луфта во другите делови од предницата решив да ги проверам амортизерите.

@Simo - Carrier159 откако видов какви вредности покажа мерењето (се надевам дека е точно според машината во ПСС) ќе мора во најскоро време да ставам нови амортизери, па ќе пишам дали ми се променило возењето. Да бидам искрен на претходната кола сменив 2 задни амортизери откако едниот истече, но не сетив некоја осетна разлика. И претходно и сега добро се однесува по кривини, дупки и општо во возење. Можеби тој што истече немал некои претходни симптоми на замор па наеднаш истекол и ги сменив одма.

@zeroSignal верувам дека многу возат со дотраени амортизери. Некои не се замараат воопшто, некој не знае што да очекува од колата и како уствари треба да вози кога е исправна. Но најверојатно тука не се само амортизери, туку гуми, дискови, плочки, летви, стабилизатори и сл.

Парите наместо на спиралчиња, ќе одат на амортизери. Јбг, приоритети :D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2219 на: 18 Октомври 2021, 21:20:11 pm »
Парите наместо на спиралчиња, ќе одат на амортизери. Јбг, приоритети :D
Сега му е мајката за апгрејд!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.