Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 493600 пати)

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #1830 на: 13 Март 2018, 00:57:07 am »
Авто лидер или аутолидер ?
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #1831 на: 13 Март 2018, 02:56:35 am »
Од овие http://www.avtolider.mk/ јас имам купено за 166-ката, немав никаков проблем, и тоа си барав по парт намбр: Monroe E1278, имате?,  имаме. Да ги видам, еве дечко, и све беше ок.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #1832 на: 13 Март 2018, 09:07:32 am »
Кажи тука, модел на кола, што амортизер и по која цена ти го шитнаа.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
« Одговори #1833 на: 13 Март 2018, 09:16:06 am »
Од овие http://www.avtolider.mk/ јас имам купено за 166-ката, немав никаков проблем, и тоа си барав по парт намбр: Monroe E1278, имате?,  имаме. Да ги видам, еве дечко, и све беше ок.

Таков број барам и нема таков на амортизерот

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #1834 на: 04 Април 2018, 00:21:00 am »
Дечки дали е можно бмвто да не ми е баш стабилно поради гумиците на заден трап ? Плус кај мене е со спортско подвозје..

Уште кога го земав мајсторот ми спомна дека треба да се сменат али немаше моментално тука па не ги сменив.. Еве скоро година ќе направи и 20.000км од тогаш.. Амортизери проверив сите се скоро на околу 75%.

И пред да се јади бурек за спортските амортизери напред, истото беше и со фабричките..

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
« Одговори #1835 на: 04 Април 2018, 00:38:35 am »
Па едно 99% дека е до нив, на Лагуните исто има гумици назад кои страдаат и поради нив "бега" цела задница, во план ми се за промена...гледам слична мака имаат и е39... Еве ти од бмв форум

The new rear subframe bushings without a doubt fixed my handling issue. Car feels perfectly planted going over bumps now. I think when I was hitting a bump with a rear tire the whole subframe was shifting, making kind of a rear wheel steering effect. It was definitely a side to side movement going on. If the right wheel would hit a bump the rear of the car would shift right and recenter. Same for the left side.

The strange thing is, I cant see any visible signs that the old bushings are worn out. The rubber is harder, from comparing the old with new. But with 211,000 miles, Im pretty sure they gave their all.

https://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?2161472-E39-Sedan-Rear-Subframe-Bushing-Replacement-DIY

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #1836 на: 04 Април 2018, 00:47:24 am »
Незнам, приметив до одредено ниво се навалува колава и потоа се осеќа како по шини да возиш..

Е сега колку што се сеќавам тие гумиците или што и да се вака изгледаа кога ги барав.. Некој постручен да кажи што е разликата од тие како никола што ги постави и овие на сликава ?

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #1837 на: 11 Април 2018, 19:12:34 pm »
Сеуште во очекување на одговор, коментар за погорното прашање :D

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #1838 на: 11 Април 2018, 20:11:31 pm »
После 15години и 250.000км, гумиците си го отслужиле своите.
Мое мислење е дека ќе ти смени на позитивно ако смениш нови.
Ама, немој да ставиш ефтини бидејќи брзо ќе се разјадат и ефектот ќе биде полош.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1839 на: 11 Април 2018, 20:32:33 pm »
Незнам, приметив до одредено ниво се навалува колава и потоа се осеќа како по шини да возиш..

Е сега колку што се сеќавам тие гумиците или што и да се вака изгледаа кога ги барав.. Некој постручен да кажи што е разликата од тие како никола што ги постави и овие на сликава ?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Она што Никола ог постави и ова на сликава се различни работи. Тие никола што ги стави се чаури на задниот сабфрејм, а овие ти што си ги стаил на слика се унибол лежишта, најчесто на суспензија некаде стојат, обично на рукавците или на некој дел кој треба да има аголн флексибилност но висока цврстина. (Не најдов на е39 кај се користат униболи, ама на други bmw-a ги има на повеќе места).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #1840 на: 12 Април 2018, 00:12:34 am »
Мајсторот ми кажа дека тие јас што ги постирав ми се за мењавање..Али незнам дали има некоја поврзаност со стабилноста ?
Амортизерите држат камен, колата со рака неможиш да ја помрдниш а сепак колава не ми е баш стабилна..

Заборавив да напоменам дека позади има благ нагиб..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1841 на: 12 Април 2018, 00:24:47 am »
Е па тие се на суспензија некаде, не се врска помеѓу трапот и шасијата.
Секако дека има поврзаност со стабилноста.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #1842 на: 12 Април 2018, 08:26:17 am »
BMW за украс ги имаат ставено.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1843 на: 12 Април 2018, 08:27:09 am »
Заборавив да напоменам дека позади има благ нагиб..

Нема бмв без нагиб позади од постарите. Е сега проблемот е дали е фабрички нагибот или некој си играл со него, или имаш нешто расипано под подвозјето.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1844 на: 12 Април 2018, 09:15:12 am »
Абе бмв во мое е многу јако 2500ден за одржување иам даено....